La Copăceni, trei case sunt în pericol să fie distruse de alunecările de teren

Pârâul Cerna a erodat malul, ajungând la doar câţiva metri distanţă de prima casă în zona Copăceni. Trei gospodării din localitate sunt în pericol să fie înghiţite de pământ, pentru că, la fiecare mai ploaie puternică Cerna mătura totul în cale, erodând malurile. Alunecarea de teren este veche din 2012 iar, în urma adreselor înaintate de primărie către instituţiile abilitate ale statului nu s-a luat nici o măsură.

Primarul Tironel Tâmplărescu spune că, pentru decolmatarea pârâului Cerna ABA Olt a trimis un singur utilaj, iar la prima ploaie tot pământul a fost luat din nou de ape. „Şi acum am avut probleme, în urma ploilor torenţiale care au căzut în această lună. Pentru rezolvarea problemelor privind alunecările de teren, localitatea Copăceni a fost retrasă de la finanţare. În teren a venit o comisie de la Prefectură, Consiliul Judeţean şi ISU, au văzut că în localitate avem două alunecări mari, care vor afecta trei case în punctul Ulmetu şi Hotărasa, dar cum au venit tot aşa au şi plecat. În zonă este o coroziune destul de mare şi, din 2012 am tot insistat să se rezolve problema, am făcut potecă la Bucureşti degeaba. Aba Olt ne-a trimis un excavator, iar la prima ploaie tot pământul a fost luat din nou de apă. Am făcut noi un şanţ care să preia apele pluviale, dar în zona aceea este necesară o lucrare de anvergură, care presupune realizarea de gabioane şi ziduri de sprijin, este o investiţie foarte mare, dar pentru care noi nu avem banii necesari. Şi acum am făcut solicitare, iar ABA Olt ne-a informat că suntem prinşi în vederea lucrărilor de stabilizare a malurilor pârâului Cerna, care nu a fost niciodată decolmatat, dar trebuie să mai aşteptăm, fiindcă nu sunt bani”, declară primarul din Copăceni, Tironel Tâmplărescu.

Ploile au măturat şi un podeţ nou construit în vara anului trecut, în zona Ulmetu. La Copăceni este nevoie urgentă de o regularizare a pârâului. În această zonă trebuie construit un zid cu gabioane pe o lungime de 200 de metri. Pârâul Cerna se transformă în viitură la fiecare ploaie mai serioasă, accelerând procesul de eroziune a malurilor, iar apele revărsate peste maluri distrug de fiecare dată tot ce întâlnesc în cale, aducând mari pagube comunităţii. Primarul spune că problemele au început încă din anii 2012, dar s-au acutizat după viiturile din 2014, când Cerna a erodat malurile, ajungând în unele zone până la câţiva metri faţă de temeliile caselor şi spulberând podul din punctul Strinului. Şi o parte dintre drumurile comunale au fost distruse. De teamă ca situaţia să nu se acutizeze, primarul este supărat pe instituţiile care au în administrare apele curgătoare de pe teritoriul judeţului, acuzându-le că nu îşi fac datoria faţă de cetăţeni. La fiecare ropot de ploaie îi este teamă că alunecările de teren se reactivează.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *