10 case din comuna Cernişoara sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren

La Cernişoara, de fiecare dată, ploile torenţiale fac ca debitul pârâului Cernişoara să crească, accelerând procesul de eroziune a solului, fiind în pericolul de a se revărsa peste maluri, amenințând pe o lungime de 18 kilometri, toate gospodăriile din localitate. Problema este veche, însă instituţiile abilitate ale statul au ignorat-o ani la rând din nepăsare şi dezinteres.
Noul primarul Dumitru Ciorâcă este mâhnit pe cei care au în administrare apele curgătoare de pe teritoriul judeţului, fiindcă de 30 de ani, în această zonă nu s-a construit un metru de gabioane pe pârâului Cernişoara.
Întâlnire cu directorul ABA Olt pentru rezolvarea problemei
Cernişoara este o localitate afectată de inundaţii, la fiecare ropot de ploaie toate drumurile comunale sunt spulberate de ape. Administraţia locală din Cernişoara înştiinţează reprezentanţii acestor instituţii şi le transmit periodic adrese, dar este în zadar. De fiecare dată se motivează că nu sunt bani: „Pârâul Cernişoara face ravagii de fiecare dată, atunci când cad ploi torenţiale, iar debitul de apă este foarte mare. Avea dreptate domnul Mihai Ionescu atunci când spunea că de 30 de ani nu s-a făcut nici o investiţie. Mi s-a spus că nu sunt bani, dar atunci cum explicăm că în localităţile învecinate se fac acţiuni de construire a gabioanelor pe firul apei? Din cauza acestui pârâu sunt case ameninţate şi avem alunecări de teren, fiindcă apele pârâului Cernişoara sapă malurile. După fiecare nenorocire produsă de acest pârâu au venit în teren comisii din partea instituţiilor abilitate, s-au făcut devize, după care totul s-a blocat, nu au mai ajuns să fie finanţate nici măcar o parte dintre proiecte. Este nedrept, fiindcă nici măcar nu s-a încercat să se rezolve o parte dintre aceste probleme create de ploile abundente. Mă gândesc că, de această dată, Dumnezeu le va lumina mintea şi se vor îndrepta şi către comunitatea din Cernişoara. În acest sens am avut o întâlnire cu directorul ABA Olt, care s-a arătat foarte deschis, urmând să vedem acum ce se mai întâmplă”, spune pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernişoara.
Proiectul de îndiguire zace prin sertarele instituţiilor abilitate
Există deja întocmit un proiect care ar putea rezolva problema comunei Cernişoara, dar acesta zace în sertarele instituţiei abilitate de ani buni. Cuprinde lucrări de îndiguire pe anumite porţiuni, fiindcă sunt zone unde există gospodării şi terenuri supuse alunecărilor de teren din cauza acestui pârâu: „Noi aşteptăm bugetul, înţelegem şi problemele din această perioadă, cu schimbările politice care s-au făcut, pentru că aşa se întâmplă de fiecare dată când se face un nou Guvern: toate lucrurile încep să se mişte de la locul lor. Acest aspect nu este sănătos pentru primari, fiindcă vin alţi oameni, cu alte concepte şi, dacă am dus un proiect într-o fază, mă trezesc că, de fapt nu mai este valabil, trebuie din nou reluat, iar asta înseamnă timp şi bani. Nimeni nu ar trebui să abuzeze de lucrurile acestea. Pentru o lucrare publică trebuie să existe continuitate. Noi sperăm ca proiectul pentru pârâul Cernişoara, care există de ani buni, pentru cei 12 kilometri, să fie luat în evidenţele celor de la ABA Olt, în vederea decolmatării şi construirii de gabioane şi maluri în zonele de risc, dar nu îi vom lăsa prea mult timp”, spune pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernişoara.
Proiectul de îndiguire cuprinde regularizarea pârâului Cernişoara, având indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin ordinului ministrului 412 din data 29 martie 2010. Acest studiu prevede realizarea a 16,530 kilometri, amenajarea albiei şi 3,214 kilometri protecţie de mal. Pârâul Cernişoara trece prin toate satele comunei, intră în comuna Cernişoara prin satul Obârşia şi străbate localitatea pe o lungime de 18 kilometri. Pe timp de secetă apa dispare pur şi simplu, fiind înghiţită de albia nisipoasă, dar, atunci când plouă, de fiecare dată pârâul iese din matcă, măturând tot ce întâlneşte în cale şi creând mari pagube comunităţii. A produs eroziuni de maluri, iar la fiecare ploaie mai puternică afectează drumurile de acces, terenuri agricole, şi a provocat alunecări de teren care pot pune în pericol gospodăriile cetăţenilor.
Pagube importante, după ultimele ploi
Ploile din ultima perioadă au măturat totul în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru. Bilanţul pagubelor include zeci de kilometri de drumuri comunale distruse, peste 10 case aflate în pericol de o lua la vale şi un zid de sprijin făcut una cu pământul. S-a făcut un deviz pe care administraţia locală l-a înaintat către Prefectură, având valoarea de 21 de miliarde de lei: „În zona Puţânei sunt expuse peste 10 case, pentru că s-a adâncit foarte mult vadul de apă şi terenurile au alunecat puternic. Devizul lucrării, împreună cu încă un zid de sprijin care a căzut, a ajuns la valoarea de 21 de miliarde de lei vechi. În fiecare an apele pârâului corodează malurile şi se adânceşte vadul. În această zonă sunt trei case care, cu ani în urmă, au fost strămutate şi, din păcate, acolo unde pământul o ia la vale vizibil nu s-a făcut un metru de gabion, deşi s-au strămutat gospodăriile. În situaţia acesta statul a alocat bani pentru podul de la Puţânei, din satul Mădulari, care face parte tot din sectorul respectiv, pentru că podul era în aer şi nu se mai putea circula în siguranţă. Prin urmare, pagubele pricinuite de ploile din această perioadă au fost cele semnalate şi de fosta conducere, iar acum s-au accentuat. În zonă sunt oameni bătrâni, care intră cel mai uşor în depresie atunci când observă cum le alunecă gospodăriile. La ultima întâlnire, directorul de la SGA s-a arătat dispus să trimită utilaje pentru a face o decolmatare. Cel mai grav este că în sertarele ABA Olt zace de ani buni proiectul de remediere a situaţiei. Eu sper că Dumnezeu ne va ajuta, sunt foarte optimist fiindcă ştiu un lucru: nu se întâmplă decât ce este hotărât de Dumnezeu, atât bun cât şi rău. Citeam zilele acestea în sfânta Biblie, şi am dat peste un verset care spunea: „În ziua fericirii fii fericit şi, în ziua nenorocirii, gândeşte-te că Dumnezeu a făcut şi pe una, şi pe cealaltă, pentru ca omul să nu mai poată şti nimic din ce va fi după el”, prin urmare eu cred că se va întâmpla aşa cum este hotărât”, spune pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernişoara.

