Bugetul Primăriei Păuşeşti – Măglaşi, împovărat de amenzile neplătite de unii cetăţeni

La Păuşeşti Măglaşi, comunitatea de romi din Valea Cheii creează probleme administraţiei locale prin prisma amenzilor acumulate. Din cauza cadrului legislativ, comunitatea din Valea Cheii este lider în localitate în urma sancţiunilor date de diferite instituţii de control, unii dintre locuitorii comunei reuşind să strângă sume exorbitante, pe care este greu de crezut că le vor putea plăti.

Primarul Alexandru Dediu este nemulţumit de acest lucru şi spune că situaţia nu mai poate continua aşa, fiindcă banii pe care trebuie să-i încaseze de la persoanele care primesc amenzi nu vor ajunge niciodată la bugetul primăriei:

„Amenzile şi impozitele neachitate de romii din localitate au încărcat bugetul administraţiei locale cu un debit pe care trebuie să-l încasăm, în valoare de 600 de mii de lei. Persoanele respective au maşini cu motoare de 3000 sau 4000 de centimetri cubi, pentru care impozitul este 4 mii de lei pe an, pe care niciodată nu le plătesc, pentru că nu sunt pe numele lor respectivele autoturisme. Nu au în proprietate nici un bun, nu figurează cu nimic la rolul fiscal, de aceea nu pot fi executaţi. Mai mult, este foarte greoaie procedura de a pune sechestru pe maşină sau pe casă pentru recuperarea datoriilor din cauza cadrului legislativ. În situaţia aceasta sunt multe primării. Dacă facem un calcul, un minim de 400 de mii de lei adunaţi pentru fiecare localitate, reprezentând debite din amenzile care nu vor fi niciodată plătite sunt bani care s-ar putea aduna la bugetul de stat. Uneori mai constrângem aceste persoane rău platnice să plătească măcar o mică parte din amenzi atunci când vin la primărie pentru că au nevoie de câte un document, dar foarte greu. În general înmatriculează maşinile în alte localităţi, ignorând legile. Pe lângă taxele şi impozitele locale sunt şi amenzile rutiere date de Inspectoratul General al Poliţiei Rutiere, care niciodată nu vor fi plătite, şi apar ca debit în bugetul primăriilor. Consider că este o anomalie legislativă. Avem o persoană care a ajuns la performanţa de a avea la primărie o datorie de 40 de mii de lei în urma amenzilor pe care le-a acumulat”, afirmă primarul Alexandru Dediu.

Bugetul comunei, încărcat cu sume care nu se pot recupera

Faptul că bugetul primăriei este încărcat cu debite din amenzi care nu sunt niciodată recuperate creează nemulţumiri pentru administraţia locală. Mai mult, primăria are inclusiv procese verbale de amendare a unor cetăţeni străini care au fost sancţionaţi pe raza comunei, şi asta pentru că Inspectoratul General al Poliţiei Rutiere nu are cadrul legislativ pentru a le lua banii străinilor când intră sau ies din ţară. În situaţia aceasta se aruncă responsabilitatea tot în sarcina primăriilor unde s-au constatat încălcările legislaţiei rutiere. Administraţiile locale nu au însă posibilitatea de a merge în ţările unde aceştia îşi au domiciliul şi să îi execute pe datornici: „Inclusiv cetăţenii străini care primesc amenzi pe raza localităţii noastre încarcă primăria cu datorii. Noi nu putem să mergem în ţările unde aceştia îşi au domiciliul şi să-i executăm pe datornici. Nu ştim ce să facem şi care este soluţia pentru această categorie de rău platnici. Vom face o adresă către primul ministru cu procedurile pe care o primărie le poate parcurge până la sechestru, pentru a se vedea că nu există nici o soluţie de recuperare a datoriei. Săptămâna trecută am primit la primărie 21 de procese-verbale reprezentând amenzi date numai pe numele romilor (rudarilor) din satul Valea Cheii. Amenzile sunt de circulaţie sau date în urma înşelăciunilor, a fraudelor pe care le-au făcut prin magazinele din oraş. Dacă trec cinci ani şi nu s-a recuperat amenda se prescrie, apoi vine Curtea de Conturi şi ne întreabă de ce nu am colectat aceşti bani”, a precizat primarul localităţii Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.

Primăriile trebuie să scape de povara acestor găuri fiscale

Legea prevede că neplata sau amânarea plăţii unei amenzi de circulaţie sau a altor taxe, în contul administraţiilor publice locale, indiferent de valoarea acesteia, poate avea consecinţe nefavorabile pentru cei în cauză. Lucrurile nu stau însă chiar aşa, din cauza demersurilor destul de anevoioase. O dată penalizată persoana respectivă, amenda este înregistrată la primărie şi trecută ca debit. În situaţia aceasta, primăria trebuie să facă toată procedura fiscală pentru a obliga persoana respectivă să îşi plătească datoria. Aceste proceduri se întind pe o perioadă de aproximativ doi ani, fiindcă trebuie să facă adrese la ITM, adrese la bănci şi la instituţii, pentru a vedea dacă respectivul este sau nu angajat.

Apoi se fac somaţii executorii, iar dacă persoana respectivă are venituri urmează procedura de poprire. În situaţia în care persoana respectivă nu are nici un venit, primăria rămâne cu datoria în debit. Urmează o procedură specială de plasare din evidenţele contabile într-o altă categorie, cu regim special, din care să reiasă că are datorii la primărie, fiindcă, pe tot parcursul acestei perioade, statul va urmări persoana respectivă. Primăriile trebuie să scape însă de povara acestor găuri fiscale.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *