Ploile din ultimul timp au afectat drumurile din comuna Nicolae Bălcescu

La Nicolae Bălcescu, la fiecare ropot de ploaie apele mătură drumurile comunale, determinând administraţia locală să aloce fonduri de fiecare dată pentru refacerea drumurilor comunale. „Măturate de ploile torenţiale sunt de fiecare dată drumurile locale, şi asta pentru că, în mare parte drumurile sunt pietruite, dar şi pentru faptul că localitatea este poziţionată pe multe coline şi dealuri, ceea ce face ca drumurile să aibă o declivitate destul de mare. Problema este că, de fiecare dată trebuie să le refacem, ceea ce înseamnă bani din bugetul local”, a precizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu. O problemă este şi pârâul Topolog. Atunci când plouă apele ameninţă satul Corbi, existând riscul să rupă asfaltul şi să creeze probleme la unul dintre culeele podului: „În acest sens s-a transmis o adresă către ABA Olt şi către Prefectură, pentru situaţii de urgenţă. Anul trecut a fost o firmă care a recondiţionat podul şi s-au construit gabioane pe 21 de metri. Şi acum, din cauza ploilor abundente, apele pârăului Topolog au săpat în gabioane şi în culeea podului, avariind încă o aripă de protecţie a podului şi creînd probleme la un parapet de protecţie”, a precizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Asfaltarea drumurilor comunale, prioritară pentru primar

Din cei peste 200 de kilometri însumaţi de drumuri comunale, localitatea Nicolae Bălcescu are într-un procent destul de mic drumuri asfaltate. Primarul localităţii, Landor Moşteanu, ne informează că este deja asfaltat drumul Corbii din Vale pe o lungime de 3 kilometri, drumul din satul Mângureni pe o lungime de 2,5 kilometri şi drumul din satul Pleşoiu pe o lungime de 3,5 kilometri. În situaţia aceasta, primordială pentru administraţia locală este identificarea fondurilor pentru asfaltarea drumurilor comunale: „Drumurile sunt prioritare, şi vom depune proiecte pe toate programe şi axele de finanţare. Vream asfalt pe drumuri şi, în acest sens, avem depuse două proiecte la Compania Naţională de Investiţii pentru asfaltarea drumului din zona Valea Ursului, pe o lungime de 4,7 kilometri. Este un drum care face legătura cu localitatea Dănicei. Pe lângă acest proiect mai avem unul tot la CNI, şi tot pentru asfaltarea drumurilor comunale, fiindcă asta ne doare cel mai tare: în satul Ginerică, pe o lungime 950 de metri, în satul Dosul Râului şi în satul Valea Viei suprafaţa care trebuie asfaltată însumează o lungime de 11 kilometri. Ambele proiecte au trecut de lista de sinteză. Primul pas a fost bine făcut, dar nu ne culcăm pe urechea aceasta. Împreună cu viceprimarul Vicenţiu Orăşanu vom face potecă la Bucureşti şi sigur vor reuşi, fiindcă localitatea are nevoie de asfalt pe drumuri”, a precizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Landor Moşteanu: „Nu amestec administraţia cu politica”

Primarul face parte dintr-un partid politic, dar a lăsat politica la uşa primăriei şi declară că va face doar administraţie pură, spre binele cetăţenilor: „Am candidat din partea unui partid şi respect acest lucru, dar asta nu înseamnă că fac politică, nu îmi place. Cel mai mult dau atenţie administraţiei, aici mă pricep cel mai bine. Consider că administraţia şi grija faţă de comunitatea pe care o reprezinţi este mai presus de orice”, afirmă primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Apă şi canalizare

Localitatea Nicolae Bălcescu beneficiază de apă şi canalizare în procent de 70%. Viceprimarul Vicenţiu Orăşanu spune că au în plan construirea încă unui bazin de apă pentru a acoperi necesarul de debit al reţelei: „Reţeaua de canalizare este intr-un procent mai mic decât sistemul de apă, dar nu este o problemă: vom căuta surse de finanţare pentru a extinde acest sistem de apă şi canalizare în toată localitatea. Cert este că, într-un procent destul de mare avem sistem de apă şi canalizare pe o lungime de 50 de kilometri. Acum, problema care se pune este faptul că, în urma extinderii, este insuficient debitul de apă. În situaţia aceasta trebuie construit un bazin de apă nou. În localitate sunt două bazine de apă, unul în satul Rotărăşti şi unul în satul Valea Viei, de câte 200 de metri cubi fiecare. Prin urmare avem în plan construirea încă unui bazin de apă, fiindcă sunt zone unde avem un consum mai mare de apă pe timpul verii”, a precizat viceprimarul Vicenţiu Orăşanu.

Proiect pentru branşarea localităţii la reţeaua de gaze

Pentru a-şi maximiza şansele la atragerea finanţării privind branşarea localităţii la conducta de gaze, administraţia locală face parte dintr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară împreună cu localităţile Milcoiu şi Dănicei, iar racordarea se va face din conducta care trece prin localitatea Goleşti. Primarul declară că proiectul este într-un stadiu incipient, se fac măsurătorile şi cadastrarea drumurilor. Ambii sunt optimişti, şi îşi doresc înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze în localitate fiindcă este extrem de important pentru comunitate, traiul ar deveni mult mai confortabil, fără grija lemnelor pentru foc. Viceprimarul Vicenţiu Orăşanu spune că sătenii abia aşteaptă să aibă gazul la poartă, pentru că lemnele de foc sunt tot mai puţine şi, implicit, tot mai scumpe.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *