Victor Roșca dezvăluie blaturile din perioada Chimiei!

Fost portar la Chimia Rm. Vâlcea în perioada 1977-1985, Victor Roșca (66 ani) a dezvăluit la GSP live câteva din blaturile făcute în acele timpuri în Zăvoi.

După ce și-a încheiat activitatea ca jucător, Viki Roșca a devenit antrenor și a negociat în câteva rânduri și cu echipele de Liga a II-a din Rm Vâlcea. Ajuns la 66 de ani, Roșca este acum antrenor la echipa U19 a Petrolului și a rememorat la GSP  întâmplări incredibile din vremea când Chimia era în Divizia A.

Prima l-a avut ca protagonist pe Dumitru Dragomir, vâlceanul din Bălcești care a condus mai întâi Chimia, apoi ani buni Liga Profesionistă. ”Dumitru Dragomir  a adus 14 jucători noi și un antrenor, pe Marcel Pigulea. De la Rapid, am fost aduși șapte inși. Fiind supărat că echipa se clasase destul de rău în Divizia B, Dragomir a făcut multe drumuri la București. De cele mai multe ori, ne întâlneam la câte un restaurant, iar în capul mesei stăteau Rică, Sandu Boc. Aducea câte un jucător reprezentativ care să-l ajute să ne convingă să mergem la Vâlcea. Am ajuns la Vâlcea, dar am avut ghinion. Dragomir era într-un grup de ingineri, profesori, care jucau rummy, poker. Au fost prinși. Pe vremea aia erau interzise jocurile de noroc, făceai pușcărie pentru asta. Am fost chemați la proces, antrenorul Pigulea ne-a spus că ar fi bine să-l susținem în sală, la proces” a povestit Victor Roșca.

Mitică Dragomir le-a dat emoții

Viki Roșca își amintește și cum a fost prezent în sala de judecată la procesul lui Dumitru Dragomir. ”Am mers toată echipă în treninguri. Nu mai știu dacă Dragomir era încătușat sau nu. Când i-au dat cuvântul, el, deschis, volubil, a început să spună că se practică jocurile de noroc.  „Uitați, întrebați-i pe fotbaliști! Ei joacă în cantonament. Rummy, table…de toate”. La care noi am înlemnit. Am zis: „Gata, închid ăștia ușile și ne bagă și pe noi”. Ne-am dus să-l susținem și eram gata, gata să rămânem lângă el. A fost cea mai mare sperietură pe care am tras-o în viață. La al doilea termen nu ne-am mai dus. Dragomir a scăpat totuși ușor, în noaptea când i-au prins el nu era în apartamentul unde jucau”.

Chimia-Craiova 4-4 a fost blat

Victor Roșca povestește aranjamentul  făcut în remiza dintre Chimia și U Craiova din Zăvoi, scor 4-4, mai ales că primul secretar al județului, Teodor Coman l-a lăudat că a lăsat golurile lui Cămătaru. ”Am jucat cu Craiova la Vâlcea în penultima etapă. La egal sau victoria noastră, nu mai aveam emoții la retrogradare. Dacă ne băteau, era pe muchie de cuțit. Conducătorii au discutat probabil între ei și meciul s-a terminat 4-4.  După meci, primul secretar al județului, un mare suporter al nostru, Coman, a venit și ne-a felicitat pentru punct și pentru că am scăpat. Apoi spune: „Și o mențiune specială pentru Roșca. Bravo, ție!”. Eu am rămas mut. Luasem patru goluri. Cămătaru dăduse trei goluri, dar ca să vedeți cum se vedea din tribună… Evident, fusese aranjat, dar prim-secretarul zice: „Ca să nu se prindă lumea că îl scoatem pe Cămătaru golgheter, bravo ție că i-ai lăsat și lui Țicleanu golul ăla ca să le închidem gura tuturor!”. Aurică Țicleanu îmi dăduse un gol imparabil, bară, gol!

Povești cu Cămătaru și Cârțu

Fostul portar al Chimiei își amintește și povești inegalabile din jocurile când îl înfrunta pe Cămătaru, fosta  Gheată de Aur a Europei.  ”Dar Cami…stați să vă povestesc. La un meci jucat la Craiova am vrut să-l faultez. Pentru că luam multe goluri de la Craiova Maxima, am hotărât noi cu mințile noastre să jucăm la ofsaid. Bineînțeles, și-au dat seama și a scăpat Cami singur cu mine de la 40 de metri. Când l-am văzut, am fugit spre el, am sărit și l-am prins de mijloc. A alergat vreo patru-cinci pași cu mine atârnând de el, după care mi-a luat mâna de pe el și m-a aruncat pe jos. A scăpat și a dat gol cu poarta goală. Așa rușine mi-a fost, nici măcar să-l faultez n-am putut” spune actualul tehnician al Petrolul Under 19.

”Stați că mai am una. Am mai prins odată un meci cu Craiova, îl aveam pe Nelu Oblemenco antrenor la Vâlcea. Nu a jignit niciodată un jucător, un om fantastic. Cămătaru și Balaci au fost rezerve. Chiar și așa era deranj mare la poarta noastră, colegul meu Cincă scotea de pe linia porții cu capul, din foarfecă. La un moment dat, Cârțu vine la mine și începe să-mi tragă de mănuși. „Ce-ai, mă, ai înnebunit?”. Cârțu zice: „Dă-i-le, mă, lu’ ăla (n.r. – Cincă), nu vezi că a scos mai multe decât tine?!”. În minutul 82, au intrat Cămătaru și Balaci. Era 1-0, s-a făcut imediat 3-0”.

A ratat penalty decisiv cu Sportul

Nici jocurile de cupă cu Sportul Studențesc nu au fost lipsite de peripeții. ”Vă mai spun ceva din cariera de jucător. Am jucat cu Sportul în Cupa României, prin 1984 sau 1985. Sportul avea echipa aia mare, cu Sandu, cu Iorgulescu, cu Hagi. Am dat gol în meci. Am avut un penalty și m-am dus eu să bat. S-a făcut până la urmă 2-2, iar în ultimul minut de prelungire s-a dat 11 metri pentru Sportul. A bătut Hagi, Pigulea îl știa de la loturile naționale de juniori și mi-a zis înainte de meci că bate în stânga mea. M-am dus în stânga, am apărat și am ajuns la penalty-uri. M-a împins Necuratul să execut ultimul. Am dat și am ratat. A doua zi, ziarele din Vâlcea au dat titlul mare: „Eroul meciului ne-a pierdut meciul!”. Ca portar, făcusem tot ce se poate cu un penalty într-un meci. Am dat gol, am apărat, am luat gol și am ratat din penalty”.

Chimia Rm. Vâlcea a jucat în Divizia A din1978 până în 1987. Victor Roșca a antrenat de-a lungul carierei la UTA, Arieşul Turda, Poli Timişoara, CSM Reşiţa , Petrolul Ploieşti, Oţelul Galaţi, CFR Simeria, Corvinul, Olimpia Râmnicu Sărat ori Vispești Blejoi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *