Tironel Tâmplărescu: „Corect ar fi ca mecanismul de acordare a banilor sa nu mai fie pe criterii politice”
Lipsa de resurse financiare se resimte și la nivelul comunelor vâlcene. Primarul localităţii Copăceni, Tironel Tâmplărescu, a păşit în noul an cu dezamăgire, deoarece proiectele depuse pentru localitatea pe care o conduce sunt de prea mult timp în așteptare, pentru că nu a apărut nici un program de finanţare. Mai grav, alocările financiare ale guvernului au mers mai mult în localitățile cu primari liberali, unde aceștia au un scor bun la alegerile locale sau parlamentare.
Primarul spune că a încheiat anul la limită, deoarece bugetul local a fost grav afectat după izbucnirea epidemiei de coronavirus, accelerând problemele financiare. Cu toate acestea, Guvernul nu a alocat fonduri pentru suplinirea acestor probleme. „Situația financiară din teritoriu anul trecut a fost la limită. Guvernul ne-a promis că ne alocă bani, dar a rămas la stadiul de făgăduială, fiindcă la finele anului banii s-au dat doar pentru anumite localităţi, în contextul în care bugetele locale au fost grav afectate după izbucnirea epidemiei de coronavirus. 2020 a fost un an greu, în primul rând oamenii nu şi-au mai plătit taxele și impozitele locale în prima perioadă a anului deoarece nu aveau voie să iasă din case, o nebunie, apoi a venit intrarea în șomaj a celor care aveau un loc de muncă şi închiderea multor societăţi, astfel încât cota din impozitul pe venit a scăzut dramatic. Acest lucru a afectat destul de mult bugetul local. Tot din bugetele locale ni s-a pus în cârcă efectuarea cheltuielilor suplimentare pentru cumpărarea de echipamente medicale, dar și dezinfectarea locurilor publice, bani care nu erau prevăzuți în buget. Mai mult, şi chiar jenant, tocmai liberalii, care tot timpul au reclamat alocările financiare ale guvernului PSD, de data aceasta au distribuit bani doar în localitățile unde aceștia au câștigat alegerile locale sau au avut rezultate la alegerile parlamentare. Corect ar fi ca mecanismul de acordare a banilor să nu mai fie pe criterii politice, deoarece comunităţile nu au culoare politică”, declară primarul din Copăceni, Tironel Tâmplărescu.
Tironel Tâmplărescu: „Cheltuielile prin care statul ar trebui să asigure indemnizațiile lunare și salariile asistenților personali, să fie mutate în sarcina Guvernului”
Cheltuielile aflate acum în sarcina autorităților locale, cu privire la indemnizațiile lunare și salariile asistenților personali şi persoanelor cu dizabilităţi au rămas în sarcina autorităților locale, deși ar trebui să fie asumate de stat. La Copăceni, primarul spune că a strâns la maximum cureaua bugetului local pentru a putea acoperi acest capitol şi pentru a nu-i lăsa pe bieţii oameni fără banii necesari traiului de zi cu zi şi a medicamentelor necesare: „Pentru a nu rămâne restanţieri la acest capitol, pentru că la Copăceni oamenii aceştia cu dizabilităţi sunt cu adevărat amărâţi, primăria a alocat din bugetul local fondurile necesare pentru a acoperi acest capitol. Nu puteam să-i lăsăm fără acest venit, pentru că Guvernul nu ne-a alocat banii la timp, iar oamenii sunt bolnavi, sunt amărâţi, au nevoie de medicamente lunar şi de tratament. În total avem 70 de peroane în această categorie. Eu sper ca anul acesta să se ţină de cuvânt şi să ia de pe umerii primăriilor această povară”, a precizat primarul din Copăceni, Tironel Tâmplărescu.
Proiect finanţat, retras de Guvern de la execuţie
Proiectele stagnează în acest moment la Copăceni, din cauza lipsei de finanțare.„În prezent nu avem nicio lucrare în localitate şi văd că nici nu apare vreun program de finanţare. Am avut contract semnat pentru un proiect depus la FDI, dar Guvernul a închis acest program, cu promisiunea că vor deschide altul. Am vorbit cu toţi primarii să-i dăm în judecată, fiindcă şi noi avem autorizaţie, ordin de începere a investiţiei, însă norocul nostru a fost că firma nu a dat ordinul de începere a şantierului, deoarece la nici o zi după aceea a venit adresă oficială la primărie prin care se specifica faptul că acest program de finanţare s-a desfiinţat”, afirmă primarul localităţii Copăceni.
Proiectul cuprindea asfaltarea drumurilor comunale, extrem de importante pentru comunitate, pe o lungime de 4,5 kilometri şi avea o valoare de 60 de miliarde de lei vechi. În proiect erau cuprinse drumurile în pantă deoarece, de fiecare dată când plouă mai puternic, apele mătură tot în cale în acele zone, lăsând în urmă un adevărat dezastru.