SC Ciech Soda România SA a primit acordul de mediu pentru construirea unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficienţă

Zilele trecute, SC Ciech Soda România SA a primit acordul de mediu pentru construirea unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficienţă, o etapă nouă şi importantă în procesul de reclădire a şanselor ca societatea să reia producţia de sodă pe platforma chimică, potrivit unui comunicat de presă. Începând din septembrie 2019, când SC Ciech Soda România SA a fost nevoită să intre în stand-by pe termen lung în ceea ce priveşte producţia de sodă calcinată (din cauza denunţării unilaterale a contractului de furnizare a aburului de către CET Govora, singurul furnizor de abur din Vâlcea, care a majorat succesiv preţul aburului cu 80% într-un interval mai mic de doi ani, cu mult peste nivelul fezabil a făcut ca menţinerea producţiei să fie complet nesustenabilă). De atunci, societatea din Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul Grupului Ciech, a iniţiat numeroase acţiuni pentru a pune bazele unei posibile reporniri a producţiei.

Deoarece, aburul industrial este un element indispensabil al producţiei de sodă calcinată, compania a elaborat planuri referitoare la construirea unei noi centrale în cogenerare în incinta proprie, care ar putea asigura pe termen mediu calitatea şi volumul necesare de abur industrial în cadrul unui proces de producţie care acordă atenţie protecţiei mediului şi care reprezintă un punct de plecare pentru dezvoltarea economică a judeţului Vâlcea.

„Studiile noastre arată posibilitatea unei reduceri a emisiilor de CO2 cu 275.000 de tone în producţia de abur faţă de volumul emisiilor generate de fostul furnizor, iar acest lucru este încurajator în ceea ce priveşte continuarea dezvoltării planurilor. Desigur, aceste aspecte depind încă de luarea unor decizii finale de către toţi factorii implicaţi, adică investitori şi autorităţi, dar astăzi suntem cu un pas mai aproape de ideea că am putea relua activitatea de producţie a sodei calcinate, reînnodând tradiţia de peste 60 de ani de mândrie profesională în Vâlcea”, a declarat Witold

Urbanowski, directorul SC Ciech Soda România SA. Activitatea SC Ciech Soda România SA este în prezent redusă la 70 de angajaţi, care sunt implicaţi în producţia de silicat de sodiu lichid, cu ajutorul propriului generator de abur industrial de joasă presiune, în conservarea uzinei şi în funcţiile de suport al activităţii.

Într-un interval de circa 3 ani poate fi construită noua centrală

Potrivit studiului de fezabilitate pe care SC Ciech Soda România SA l-a finalizat în trimestrul al patrulea al anului 2020, într-un interval de aproximativ 3 ani poate fi construită o nouă centrală în cogenerare pe terenul care aparţine fabricii, asigurând bazele pentru repornirea producţiei de sodă în Vâlcea şi contribuind la crearea a aproape 1.000 de locuri de muncă în judeţ.

De asemenea, atunci când îşi vor relua activitatea SC Ciech Soda România SA, SNS Salrom (unul dintre principalii furnizori de materii prime) şi serviciile locale de mentenanţă, va fi asigurată creşterea numărului de noi locuri de muncă în economia locală a judeţului Vâlcea şi vor fi sprijinite cele deja existente. Potrivit unui raport EY publicat pe 16 septembrie 2019, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în economia României în 2018 ca urmare a activităţilor SC Ciech Soda România SA.

Cu toate acestea, având în vedere noile resurse financiare disponibile, în special fondurile UE pentru recuperarea economică, precum şi angajamentele de reducere a emisiilor de CO2 asumate de România în cadrul Pactului Ecologic European, se poate crea un context favorabil pentru grăbirea deciziilor de a construi noua centrală.

SC Ciech Soda România SA era ultimul producător de sodă calcinată rămas din ţară, furnizând materii prime importante pentru diferiţi producători locali de sticlă, detergenţi, substanţe chimice şi produse metalurgice, reprezentând o sursă locală şi de încredere pentru aprovizionarea cu sodă calcinată.

Reluarea producţiei va ajuta şi la reducerea importurilor de sodă calcinată din Bulgaria şi Turcia până la aproximativ 30 de milioane de dolari pe an. În ceea ce priveşte contribuţia la economia oraşului Râmnicu Vâlcea şi a României prin plata de impozite, raportul EY a arătat, de asemenea, că fiecare un milion de lei plătit sub formă de impozite a atras alte 3 milioane de lei la bugetul de stat.

Pentru decizia finală de investiţie, Grupul Ciech contează pe un răspuns privind sprijinul local punctual în ceea ce priveşte: accesul la fonduri pentru completarea investiţiei din linii de finanţare asigurate de UE, bonusul pentru cogenerare existent şi conexiunile la reţele naţionale de transport al energiei electrice şi al gazelor. Mai mult, construirea unei noi centrale în cogenerare necesită atragerea unui partener extern pentru Ciech, care va fi responsabil pentru construcţia şi întreţinerea unei noi surse de abur industrial şi, de asemenea, pentru finanţarea investiţiei.

Intențiile societății pentru o nouă centrală erau din octombrie 2019

Încă din octombrie 2019, SC Ciech Soda România SA a anunţat că a pregătit o ofertă pentru Consiliul Judeţean Vâlcea, CET Govora şi alţi parteneri locali, în vederea construirii, împreună cu aceştia, a unei noi centrale termice la Râmnicu Vâlcea.

Fabrica de sodă se află, momentan, în stand by, după suspendarea aprovizionării cu abur de către CET Govora, însă compania a continuat demersurile în vederea identificării unei soluţii sustenabile pentru livrările de abur industrial. „Întreaga comunitate poate beneficia de o astfel de cooperare, dacă toate părţile vor ajunge la acordul dorit. Totuşi, în cazul eşecului negocierilor, Ciech analizează alte câteva opţiuni disponibile în circumstanţele actuale, cum ar fi construirea propriei surse de abur sau menţinerea producţiei în stand-by pe termen lung.

Compania consideră că o cooperare cu autorităţile publice şi cu ceilalţi agenţi economici de pe platforma chimică va fi benefică pentru întreaga comunitate”, transmitea SC Ciech Soda România SA. Totuşi, în cazul în care acest scenariu nu va beneficia de sprijin, SC Ciech Soda România SA lua în calcul varianta unui proiect propriu adaptat doar la necesităţile sale, iar o astfel de opţiune a fost analizată. Witold Urbanowski, directorul general al SC Ciech Soda România SA, declara la acel moment:

„Centrala în cogenerare are mai multe avantaje, printre care eficienţa energetică, un impact redus asupra mediului şi nu în ultimul rând faptul că poate răspunde nevoilor mai multor jucători industriali. Înainte de toate, ea trebuie să asigure livrarea de abur la un nivel optim, ceea ce înseamnă să îndeplinească anumite condiţii. În acest moment luăm în calcul diferite opţiuni. Desigur, în varianta unui parteneriat cu autorităţile şi ceilalţi actori economici ar putea fi rezolvată şi problema înlocuirii vechiului CET Govora, care este neperformant, însă acest lucru nu mai depinde de noi. Aburul de care are nevoie fabrica noastră este totodată un capital important în businessul cu energie în cogenerare de înaltă eficienţă şi putem constata că există interes şi din partea altor investitori care au început să ne bată la uşă”. SC Ciech Soda România SA era unul dintre cei mai mari consumatori de abur industrial din zonă, în condiţiile în care, înainte de a intra în stand-by, achiziţiona peste 60% din energia termică (abur) produsă de CET Govora. Cum aburul reprezintă baza de funcţionare într-o centrală în cogenerare, un astfel de proiect va trebui să întrunească toate condiţiile tehnice pentru livrarea de abur cât mai eficient posibil. Grupul Ciech are unităţi proprii sau în colaborare cu parteneri locali în alte ţări ale grupului, precum Polonia sau Germania. O centrală nouă, foarte eficientă, ar putea asigura continuarea alimentării cu energie, la parametri optimi şi la un cost corect, nu doar pentru unul, ci pentru toţi operatorii de pe platforma chimică din Vâlcea. Grupul Ciech, acţionarul majoritar al SC Ciech Soda România SA, este un holding internaţional din industria chimică, cu o prezenţă în mai multe ţări şi venituri în 2019 echivalente cu 1 miliard de euro. În 2014, majoritatea acţiunilor Ciech au fost achiziţionate de KI Chemistry, societate care aparţine de cea mai mare firmă de investiţii private poloneză, Kulczyk Investments.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *