Comuna Păușești Otăsău, printre cele mai moderne din județ. Elevii au autocar propriu și încălzire prin pardoseală

Proiectele în derulare din comuna Păușești Otăsău

Proiecte precum dezvoltarea drumurilor de interes local sau realizarea sistemului de gaze sunt în prezent în derulare.

Din bugetul local avem în dezvoltare drumurile de interes local. Avem 3 proiecte, dintre care unul este pentru înființarea de gaze, fiind deja depus la Ministerul Fondurilor Europene și este în analiză. Proiectul este realizat prin asociere cu localitatea Frâncești și orașul Băbeni. Toată documentația a fost depusă și acum așteptăm analiza și clarificările pe care o să ni le solicite. Celelalte două proiecte sunt în prezent la CNI: modernizarea drumurilor de interes local din comuna Păușești, acesta fiind în valoare de 5.300.00 de lei și construcție pentru o sală de sport. Această sală de sport va avea 102 locuri. ” a declarat primarul comunei Păușești Otăsău, Avan Cătălin.

Birocrația pune probleme dezvoltării

Comuna Păușești Otăsău are în plan proiecte, însă contextul actual al României s-ar putea să le pună probleme. Birocrația și pasul lent al aprobării proiectelor sau oferirea bugetului opresc modernizarea comunei.

Anul acesta va decurge foarte dificil deoarece contextul în care se află acum România, cu deficit bugetar mare, cu împrumuturi, piața externă. Toate aceste lucruri vor face dificilă finanțarea proiectelor de dezvoltare. Probabil doar ce se va finanța pe fonduri europene avem așteptări. Noi sperăm să fi învățat din greșelile trecutului și să nu mai dureze așa mult, să facem și noi pașii pe care i-a făcut Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovenia și să acceptăm fondurile care ni se pun la dispoziție. Să nu ne mai împiedicăm de birocrația funcționarilor publici români, care sunt mai catolici decât Papa. ” a declarat primarul comunei Păușești Otăsău, Avan Cătălin.

Condiții optime pentru elevii întorși la școală

Încălzire prin pardosea și autocar propriu sunt doar niște visuri pentru educația din România. Totuși, comuna Păușești Otăsău nu are probleme în oferirea acestor dotări elevilor din teritoriu. De asemenea, primăria nu a așteptat ajutoarele de la Inspectoratul Școlar Județean cu privire la oferirea aparaturii necesare școlii online și a achizițioanat din fonduri proprii dispozitive pentru toți elevii și profesorii.

Noi avem scenariu verde, am dus toți elevii la școală și nu avem probleme. Toate cele 3 școli ale noastre sunt modernizate. Cred că avem singurele școli din mediul rural care dispun de încălzire în pardoseală. De asemenea, avem tablete achiziționate anul trecut în toamnă prin grija Consiliului Local, nu am așteptat birocrația de la Inspectoratul Școlar. Noi am achiziționat și în 2016, dar au avut o uzură morală și fizică după 4 ani de folosință. Absolut elevii au, de la clasa pregătitoare până la clasa a 8-a, au primit tablete noi. Absolut toți profesorii au laptopuri de ultimă generație. Din aceste motive la noi școala online a mers brici, însă cât ar fi tableta de bună nu înlocuiește relația elev-dascăl, elev-elev sau prieteniile. Avem autocar propriu cu care transportăm elevii în maximă siguranță, avem două microbuze școlare și un autocar în condițiile solicitate de Ministerul Educației în ceea ce privește prevenirea virusului COVID-19. Iarăși, cred că suntem singura localitate din rural care are autocar propriu. ” a declarat primarul comunei Păușești Otăsău, Avan Cătălin.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *