Investiţii şi planuri de viitor la Stroeşti

Domenii precum educație-învățământ, modernizarea infrastructurii prin asfaltare, reţeaua de apă, iluminatul stradal sau atragerea de fonduri nerambursabile europene prin GAL au fost considerate de administraţia locală din Stroeşti prioritare și li s-a acordat o atenție specială.
Localitatea Stroeşti face parte din Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Horezu, în cadrul căreia sunt cuprinse încă nouă localităţi. Scopul asocierii localităţilor în cadrul GAL a vizat obţinerea sprijinului în accesarea fondurilor europene, în vederea derulării proiectelor de dezvoltare locală. Astfel, cele zece localităţi înscrise în GAL Horezu au atras fonduri europene pentru patru proiecte. Grupul de Acţiune Locală Horezu este o structură mult mai flexibilă, prin care banii sunt atraşi în multe localităţi, fiind singura variantă de a obţine finanţare europeană, şi asta deoarece localităţile mici, aşa cum este localitatea Stroeşti nu au avut nici o şansă la banii europeni din cauza condiţiilor draconice impuse în programele de finanţare, iar punctajul a fost de neatins în exercițiul financiar 2016 – 2020.
Prin GAL, administraţia locală din Stroeşti şi-a dotat parcul auto cu un buldoexcavator, cu a doua tranşă de bani alocaţi s-a reuşit reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din satul Dianu, apoi s-au amenajat două terenuri de joacă şi un teren de sintetic de sport: „A fost unica posibilitate de accesare a fondurilor europene. Prin alocările de fonduri am reuşit să achiziţionăm accesoriile adecvate pentru un tractor pe care îl folosim atât vara cât şi iarna, cu sărăriţă, lamă de zăpadă, remorcă și tocător de verdeaţă”, spune primarul localităţii Stroeşti, Toma Ciolacu.
Pentru localităţile mici această formă de accesare a banilor europeni (GAL) a fost singura oportunitate
Primarul din Stroeşti, Toma Ciolacu este de părere că programele Uniunii Europene pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală ar trebui să fie oportune pentru toate comunităţile. Axele de finanţare au fost generoase doar informativ, dar destul de greu de accesat în realitate, din cauza condiţiilor draconice şi regulilor birocratice impuse, care au avut mai mult rolul de a-i încurca pe primari, decât de a-i ajuta. Primarul Toma Ciolacu afirmă că, pentru a atrage fonduri europene în localitatea pe care o conduce, nici un proiect pe care l-a propus în mandatul trecut nu a reuşit să acumuleze punctajul necesar în vederea finanţării în exerciţiul financiar 2016 – 2020. Accesarea fondurilor europene a fost complicată, iar de vină a fost lipsa unui sistem eficient de absorbţie a banilor europeni. Aşteaptă bugetul pentru anul acesta, care are constrângeri multe şi viziuni puţine, dar şi programele de finanţare europene promise de guvernanţi, de data aceasta mult mai permisive:
„Grupul de Acţiune Locală Horezu a fost un real succes şi singura oportunitate pentru accesarea fondurilor europene. Pentru acest an aşteptăm bugetul privind planul de investiţii, care a apărut cu întârziere, dar şi programele de finanţare guvernamentale pentru proiectele depuse, deoarece accesarea fondurilor europene pentru o localitate cum este Stroeştiul a fost interzisă în exerciţiul financiar 2016 – 2020, fiindcă nu îndeplineam condiţiile impuse de programele europene. Nu am îndeplinit punctajul cerut pentru că localitatea nu are legătură cu un drum naţional sau drum judeţean, nu are gară, nu are monumente istorice, nu are resurse minerale şi asta pentru că europenii nu vor ca noi să ne dezvoltăm pe fiecare uliţă. Mai mult, nici un program european nu are cofinanţare zero, iar pentru cele care au cofinanţare 2% se mai pun bani din Consiliul Local pentru proiectare, studiile de fezabilitate şi avize, bani pe care nimeni nu-i socoteşte. Sunt promisiuni că toate aceste condiţii draconice vor dispărea în acest exerciţiu financiar. Rămâne însă de văzut. Mai grav este că au fost situaţii când multe primării au cheltuit bani din această cauză fiindcă au depus proiecte, iar ulterior au primit informaţia că sunt eligibile, dar fără finanţare. Documentele costă sute de milioane şi sunt astăzi prin dulapurile decidnților. După un an nici un studiu de proiectare nu mai are aceeaşi situaţie în teren mai ales în zonele noastre, unde terenul se mişcă de la o zi la alta”, este de părere Toma Ciolacu.
Administraţia locală Stroeşti are depus la Compania Națională de Investiții proiectul pentru modernizarea căminului cultural din satul Pojogi, aflat în etapa a doua de evaluare, dar și pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 6,5 kilometri:
„Lucrăm la studiul de fezabilitate pentru înfiinţare sistemului de canalizare în localitate. Pentru că localitatea este într-o zonă de relief dificilă proiectul va fi realizat prin fose septice vidanjabile și reţea de canalizare în sistem centralizat, cu micro staţii de epurare”, primarul Toma Ciolacu.
Pentru eficientizarea sistemului de apă existent primarul are în plan forarea a două puţuri de apă şi încă o extindere a sistemului în satul Pojogi.