Primăria Dănicei a atras fonduri europene nerambursabile în valoare de un milion de euro

Un proiect extrem de important pentru comunitatea din Dănicei, care a obținut finanțare de la Ministerul Fondurilor Europene vizează atât copiii, cât și adulții.

Cu toții vor fi implicați în activități care vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării lor. Este un proiect prin Programul Operațional Capital Uman Persoane Defavorizate. Programul vine în sprijinul persoanelor defavorizate din localitatea Dănicei prin măsurile care se vor implementa în cadrul acestuia. În primul rând, 60 de copii vor beneficia timp de trei ani de programul „şcoala după şcoală”, iar alte 180 de persoane vor beneficia de mai multe tipuri de cursuri de perfecționare. Tot în cadrul acestui proiect copiii de la școală vor primi tablete, fiindcă educația este foarte importantă pentru dezvoltarea localităţii. În opinia primarului Dumitru Pirneci „orice copil educat este un copil câștigat pentru societate“.

De accesarea proiectul cu fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman Persoane Defavorizate şi pentru construirea Centrului Social s-a ocupat consilierul juridic Ionuţ Narcis Voiman.

Viitor european pentru comunitatea din Dănicei

„Viitor european pentru comunitatea din comuna Dănicei” aşa se numeşte proiectul european câştigat de Primăria Dănicei, în valoare de aproximativ un milion de euro prin P.O.C.U (Programul Operațional Capital Uman), scopul proiectului fiind de a reduce numărul de persoane aparţinând comunităţii marginalizate din comuna Dănicei, aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială prin implementarea de intervenţii integrate de ocupare, educaţie, formare profesională și asistenţă socială. Proiectul contribuie la realizarea obiectivului major al POCU 2014-2020 care urmăreşte dezvoltarea resurselor umane prin creşterea accesului la un sistem de educaţie pentru 60 de elevi din comunitate şi formare profesională de calitate pentru 180 de adulţi, antreprenoriat, reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale pentru 260 de persoane. Obiectivele specifice ale proiectului sunt pentru dezvoltarea unui serviciu social în cadrul comunităţii marginalizate din comuna Dănicei, reducerea fenomenului de abandon şcolar pentru 60 de elevi din comunitatea marginalizată prin programe tip “şcoala după şcoală”.

„În localitate este în lucru Centru de asistenţă şi, conform proiectului, după finalizarea investiţiei trebuie să angajăm personal calificat, primăria neavând fondurile necesare pentru o astfel de susţinere financiară de la bugetul primăriei.  Proiectul prin POCU este o „mană cerească”, un sprijin real pentru comunitatea din localitate”, a precizat consilierul juridic Ionuţ Narcis Voiman.

A început construcția căminului cultural

Dacă în anul 2020 s-au semnat contracte de finanţare pentru accesarea fondurilor europene, în ianuarie 2021 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor la căminul cultural, investiție extrem de necesară pentru comunitate. „În ianuarie 2021 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru unul dintre cele mai moderne cămine culturale din această zonă. Lucrarea are o valoare de 3.672.841,78 lei și are o suprafață construita de 731 de metri pătrați, parter și etaj. Dragii mei concetățeni, proiecte ca acesta vor mai fi, deja mai lucram la încă 2 proiecte prin Compania Naţională de Investiți, fiind vorba despre proiectul privind construirea unei primării și modernizarea drumurilor locale, la care suntem într-un stadiu avansat. Aceste proiecte sunt grele, complexe, şi necesită multă pricepere și mult efort, dar când știi că lupți pentru oamenii la care ții ca la propria familie nimic nu este prea greu”, a afirmat primarul Dumitru Pirneci.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *