Tabără de aptitudini la Lungeşti, pentru promovarea localității

Pentru promovarea localităţii, primarul Tiberiu Costea şi-a propus construirea unei tabere de aptitudini în punctul Răcoasa încă din primul mandat.

Scopul proiectului constă în promovarea obiectivelor turistice din localitate, în organizarea unor activităţi de recreere, sportive sau de creaţie, precum şi într-un schimb de experienţă care să se adreseze tuturor copiilor. Tabăra ar putea reprezenta locul unde cei mici îţi pot pune în practică abilităţile şi aptitudinile, exprimându-şi în mod creativ pasiunile şi talentele artistice, culturale şi sportive.

Obiectivul taberei este păstrarea tradiţiei olăritului din această zonă, modelarea lutului de Lungeşti fiind zestrea culturală a localităţii, cunoscută încă din antichitate şi care, din păcate, este din ce în ce mai rară. Fără o promovare adecvată, sunt şanse ca această tradiție să rămână doar o amintire.

„Este un proiect pe care l-am creionat încă din primul mandat, dar la care nu am renunţat. Am luat legătura cu un consultant pentru a identifica, în noul exerciţiu financiar, o posibilitate de finanţare. Dacă nu vom găsi o oportunitate de finanţare voi face solicitări la Guvern în continuare, până când se va găsi varianta de finanţare a unei asemenea tabere. Vrem să îmbinăm olăritul, emblema localităţii, cu pictura, muzica, buna dispoziţie, distracţia pe tiroliană și plimbări cu bicicleta în zonă, deci vrem să punem în practică mai multe activităţi care să-i atragă pe copii pentru a veni în localitatea noastră. Dacă reuşim să facem o tabără de aptitudini nu va fi numai pentru cei din Lungeşti, ci pentru copii din toată ţara. La această manifestare pot să vină copii şi din străinătate, pentru că au ce vizita aici. Vom pune în valoare şi circuitul ecumenic, dar şi sistemul educaţional. Este o posibilitate de a învăţa copiii din zonă olăritul, fiindcă această tradiție s-ar putea pierde dacă nu implementăm această artă, acest meşteşug încă de la vârsta de 6 – 7 ani, atunci când micuţii pot face lucruri, pentru că sunt fascinaţi de creaţie datorită vârstei şi pot face legătura între activităţile didactice şi pedagogice şi cele de artă şi meşteşugărit. Am putea foarte bine ca, după orele de program, sau după amiaza să fie prezenţi în cadrul acestei tabere și să îşi perfecţioneze arta meşteşugului, a olăritului, arta picturii pe sticlă sau arta de a învăţa să cânte la un instrument muzical.

Avem deja un proiect cu vechea formaţie de instrumentişti a localităţii, dar şi cea nou înfiinţată. Am achiziționat deja instrumente muzicale reci, respectiv ţambal, acordeon, vioară şi bas. Tabăra va fi amenajată la marginea pădurii şi pe marginea pârâiaşului Tisa. Localitatea are potenţial turistic, numai că trebuie să-l punem în valoare”, afirmă primarul din Lungeşti, Tiberiu Costea.

Olăritul, zestrea cea mai de preţ a Lungeştiului

Ceramica de Lungeşti are un lut pur în procent de 99%, ceea ce face ca oalele de la Lungeşti să aibă o fiabilitate şi o rezistenţă mai mare. Păstrate de sute de ani, meşteşugurile şi tradiţiile de pe meleagurile Lungeştiului impresionează şi astăzi prin frumuseţea şi originalitatea lor. Comuna a dezvoltat încă din vremuri străvechi tainele modelării lutului. Datorită calităţii lutului din care se fac vasele, ceramica de Lungeşti are o frumuseţe aparte, unică în lume. Fiecare vas este înzestrat cu calităţi artistice remarcabile, putând fi admirată tehnica formei smalţului şi a culorilor.

Pentru a păstra şi a stimula una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale locuitorilor satului Lungeşti, în 1979 a luat fiinţă sărbătoarea ceramicii din Lungeşti, „Ziua Olarului”. Păstrat an de an, evenimentul se va relua cu siguranţă, după ce vom scăpa de acest virus.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *