Daniel Băluţă: „Pentru zona de deal şi de munte, amenajarea torenţilor este extrem de importantă”

Pentru stoparea inundaţiilor, primarul Daniel Băluţă speră să primească finanţare pentru cei doi torenţi din centrul localităţii. Nu s-au găsit soluţii la vremea respectivă. Între timp s-a deblocat situaţia la Ministerul Agriculturii în ceea ce priveşte amenajarea torenţilor. Astfel, este depus în vederea finanţării un proiect comun cu localitatea Horezu şi există un proiect similar la Călimăneşti: „Pentru zona de deal şi de munte amenajarea torenţilor este extrem de importantă. Sunt torenţi care erau în administrarea ANIF, iar proiectul pentru regularizarea torenţilor este în curtea Ministerului Agriculturii. Consider că este un proiect foarte important deoarece, în momentul în care volumul precipitaţiilor creşte, cantităţi semnificative de apă angrenează viituri, creează poduri şi se întâmplă tot felul de dezastre. De fiecare dată când se anunţă cod roşu de precipitaţii la munte suntem mobilizaţi. Sperăm că nu vom mai avea parte de evenimente nefericite fiindcă sus, la munte, sunt cabanierii care în perioada ploilor au grijă de pensiuni. Problema care poate rezolva această stare de alertă este regularizarea torenţilor, proiect foarte important pentru întreaga localitate. Spun acest lucru fiindcă este pentru prima dată, după 30 de ani, când cineva ia în calcul aceste regularizări de torenţi”, a precizat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.

Necesitatea regularizării torenţilor

Daniel Băluţă subliniază necesitatea regularizării torenţilor şi spune că,după o iarnă cu instabilitate atmosferică accentuată, ploile au creat din nou probleme în localitatea Vaideeni. Administraţia locală a intervenit în limita posibilităţilor, dar pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie de buget şi de fonduri guvernamentale sau europene:

„Avem nevoie de bani pentru a putea interveni mai solid în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor acestei localități în zonele de risc, pentru a nu se ajunge la izolarea caselor, fiindcă Vaideeniul este într-un moment destul de greu, deoarece este într-o zonă predispusă alunecărilor de teren. Reamintesc faptul că localitatea are o experienţă destul de neplăcută a acelor evenimente când a fost spulberată de ape. Mare parte a problemelor pe care astăzi le are localitatea sunt din cauza acelor evenimente prin care am trecut, când efectiv sate întregi au fost luate de ape, chiar dacă ele au fost între timp rezolvate punctual, pentru a evita punerea în pericol a locuinţelor. În acest sens s-au făcut lucrări trainice, atât pentru protejarea malurilor pâraielor, dar cel mai important este proiectul în ceea ce priveşte amenajarea torenţilor, şi asta fiindcă s-au adâncit torenţii şi s-au angrenat alunecările de teren, acestea sunt principalele motive”, a subliniat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.

La Vaideeni, în procent de 99% este realizat proiectul de reabilitare şi modernizare a sistemului de apă, iar proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare este prins în master planul judeţului. Primarul aşteaptă cu sufletul la gură bugetul şi programele privind accesarea fondurilor europene cu speranţa că, de data aceasta, se vor remedia erorile impuse în programele de finanţare .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *