Ion Streinu, primarul care a reușit să-i convingă pe asistații social din comună că este mai rentabil să muncească

Ion Streinu este unul dintre primarii care au avut curajul să taie ajutoarele sociale ale asistaţilor şi să-i trimită la muncă. Decizia radicală a primarului a venit când numărul mare al localnicilor plătiţi din banii statului reprezenta o cheltuială peste puterile financiare ale primăriei, dar şi pentru faptul că autorităţile locale se arătau nemulţumite de faptul că majoritatea asistaţilor social nu își realizau orele de muncă în folosul comunităţii, activitate obligatorie în schimbul banilor luaţi de la stat.

Doar 7 asistați social în prezent

Planul a început să fie pus în aplicare progresiv, continuând chiar şi înainte de campania electorală, atunci când Ion Streinu a câştigat un nou mandat de primar cu un scor covârşitor în faţa contracandidaţilor, semn că cetăţenii au apreciat treaba primarului, care face o altfel de administraţie, punând accent pe legalitate. Prin urmare, în acest moment, la Primăria Şirineasa doar 7 persoane sunt pe lista persoanelor nevoiaşe care primesc ajutorul de subzistenţă: „Eu am eliminat foarte multe persoane de la acest capitol, mai avem 7 peroane care primesc ajutorul de subzistenţă, iar aceştia sunt bătrâni care nu au alt venit. Am făcut acest lucru din chibzuinţă, uitându-mă în bugetul acestei primării şi din dorinţa de a face cu banii aceştia ceva în localitate. Persoanele care primeau acest ajutor social pe care noi nu am mai avut posibilitate să-i susţinem financiar, și-au găsit între timp un loc de muncă în procent de 80%, s-au angajat şi le este mult mai bine. A fost o vreme când am avut la primărie „abonaţi” la Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat şi persoane care aveau 30 de ani, oameni în putere, apți de muncă. Prin urmare, cu riscul de a pierde din electorat am tăiat ajutoarele sociale, şi am făcut lucrul acesta chiar şi înainte de campanie, primind reproşuri din partea multor apropiaţi care îmi spuneau că nu o să mă mai aleagă „nici dracu”. Cu toate acestea, cetăţenii m-au votat în procent covârşitor, pentru că au văzut că am preferat să lucrăm în primărie conform legii şi pentru că niciodată nu am acceptat lenea, leneşii şi hoţii. În categoria aceasta nu includ persoanele cu dezabilități, fiindcă cei care au acest grad sunt cu adevărat persoane bolnave, iar statul trebuie să-i sprijine”, a precizat primarul localităţii Şirineasa.

Primarul Streinu face o altfel de administraţie

Cu toate că Ion Streinu a luat aceste măsuri riguroase, dar legale, în urma unui sondaj de opinie privind clasamentul de încredere, realizat în luna martie 2020, populaţia din Şirineasa a acordat primarului încredere în procent de peste 78%: „Sunt în clasamentul de încredere al cetăţenilor datorită faptului că respect legea, acesta este cuvântul de ordine pentru mine cât timp conduc această administraţie şi sunt respectat de comunitate, pentru că eu am făcut tot ce am promis, dar nu am acceptat puturoşii din localitate. Am luat aceste decizii cu riscul de a pierde câteva voturi, dar am ştiut că vor fi de partea mea oamenii de omenie, cei harnici, care reprezintă majoritatea acestei aşezări. Am speranţa că după mine va veni cineva la conducerea acestei primării cu aceeaşi concepţie, punând accent pe legalitate, care nu va conduce primăria cu frica de a nu pierde electorat. Şi aparatul primăriei este unul pe care îl laud astăzi, chiar dacă la început era în discordanţă cu cerinţele mele. Cel care greşeşte primeşte sancțiune, asta este legea”, spune primarul Ion Streinu.

Priorităţile Primăriei Şirineasa

La Şirineasa, anul acesta se vor face investiţii cu bani din bugetul local. Fondurile se vor direcţiona pentru modernizarea dispensarului uman din localitate şi amenajarea unui teren de sport cu gazon sintetic, în curtea şcolii.

Mai mult, amenajarea trotuarelor va continua prin asfaltare în toată localitatea, ne informează primarul Ion Streinu. Aceste lucrări sunt prinse în lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții împreună cu un proiect de asfaltare a patru uliţe pe o lungime de 2 kilometri. Este vorba despre uliţele Niţă Negrea şi Zidărie din satul Slăviteşti, uliţa Olteanu din satul Şirineasa, uliţa Condoiu din satul Ciorăşti şi modernizarea prin asfaltare a trotuarului de la intrarea în localitate, pe partea dreaptă a drumului principal, spre Popeşti, pe o lungime de 7 kilometri. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *