De pe banca tehnică, în fotoliul de director!

EXCLUSIV! Aurelian Roșca (53 ani) a renunțat deocamdată la antrenorat, pentru a coordona activitatea la Școala Gimnazială I.G. Duca din Râmnicu Vâlcea!

Aurelian Roşca face parte din categoria antrenorilor cu rezultate notabile în handbalul feminin. În cariera sa, acesta a antrenat echipele Corona Braşov, SCM Craiova, HCM Baia Mare, CSM București, HCM Rm. Vâlcea, Dunărea Brăila și în două rânduri națioanala de junioare. A fost secund la Oltchim Râmnicu Vâlcea și Rulmentul Braşov.

Relu Roşca are în palmares medalia de argint cu HCM Baia Mare, în 2016, în Liga Naţională, două medalii de bronz în Cupa României cu SCM Craiova în 2015 şi cu HCM Baia Mare în 2016. A câştigat Supercupa României cu HCM Baia Mare. În Liga Campionilor a ajuns în sferturile de finală cu HCM Baia Mare, în 2016.

În plan internaţional, Aurelian Roşca are două medalii de aur cu echipa de junioare a României, prima la Campionatul European din 1999 (Germania), cea de a doua la Campionatul Mondial din 2014, din Macedonia.

Cunoscutul antrenor ne-a vorbit în exclusivitate despre pasiunea sa, handbalul, dar și despre proiectele de viitor pe care le are alături de colegii săi de la Școala Gimnazială I.G. Duca (Școala nr. 2).

Impact Real: De la handbal la birou, pare o schimbare radicală…..

Aurelian Roșca: Este o perioadă normală pentru mine, în acest moment m-am rupt definitiv de fenomenul handbalistic, cred că școala este o nouă provocare și îmi doresc să fac aici ceva ca să se vadă. Handbalul mi-a dat foarte multe oportunități, dar am ajuns la o vârstă la care trebuie să mai stau și pe acasă. Să nu mai fiu între două bagaje, între un joc câștigat și unul pierdut, între un joc acasă și unul în deplasare. Mai sunt antrenori în țară care să preia lucrurile la echipe și la naționale. Acum, dacă mă întrebați, aș spune că nu revin niciodată în handbal, dar niciodată să nu spui niciodată.

Impact Real: Care sunt cele mai frumoase amintiri din cariera de antrenor?

Aurelian Roșca: Au fost cele două medalii de aur cu naționala de junioare. Prima a venit în 1999, pe când aveam 32 de ani, cu generația lui Gâlcă, Tamaș, Chirilă, când au ieșit campioane europene de junioare în Germania. Apoi, în 2014, când aveam 47 de ani, cu generația lui Laslo, Ilie, Ostase și Bazaliu am reușit aurul mondial cu junioarele în Macedonia. Au fost două generații de excepție. La generația cu care s-a câștigat în Macedonia eu am preluat echipa de la d-l Constantin Dincă și d-na Nicoleta Lazăr, ei s-au ocupat înainte. Am avut ocazia să lucrez cu oameni deosebiți, cum ar fi Marcel Șerban cu care am colaborat la prima medalie de aur, în Germania și cu Gavril Kozma și Alexandru Axinte cu care am lucrat la a doua medalie de aur, în Macedonia. A fost o reușită de echipă, le mulțumesc, am avut șansa să lucrez cu oameni și jucătoare deosebite.

”Ar trebui să avem din nou export de jucătoare și antrenori”

Impact Real: Dar de ce nu mai vin jucătoare tinere de valoare din urmă?

Aurelian Roșca: Cred că în momentul de față vin niște jucătoare bune din spate, dar în România nu au unde să joace. Nivelul campionatului este foarte ridicat la fete, s-a ridicat mult datorită importului de jucătoare străine, iar obiectivele sunt foarte presante pentru antrenori și astfel sunt nevoiți să folosească străine pentru a-și atinge obiectivele. Toate obiectivele sunt pe termen scurt, nu are nimeni răbdare să facă obiective pe termen lung. Din acest motiv este presiunea atât de mare pe antrenori. Părerea mea este că ar trebui să avem din nou export de jucătoare și chiar de antrenori, dar deocamdată nu prea există. Cred că este normal ca loturile naționale să fie pregătite de antrenori români. Ceea ce face d-l Tadici la Zalău, faptul care ar foarte multe românce tinere în echipă este demn de apreciat. Cred că aceasta este menirea Ligii Florilor, să pregătim jucătoare pentru echipa națională!

Impact Real: Acum un an, după Mondialul din Japonia ați fost prima propunere a Comisiei Tehnice pentru postul de selecționer…

Aurelian Roșca: Nu are rost să discutăm despre asta. Mie îmi pare rău că nu a ieșit un rezultat pozitiv la ultimul European, în decembrie 2020, dar au fost circumstanțe atenuante. Deocamdată, echipa națională este dependentă de Cristina Neagu și Crina Pintea. A lipsit una dintre ele și din păcate rezultatul nu a mai fost cel scontat. La Mondialul din Japonia de la finalul anului 2019 au lipsit multe jucătoare cu experiență de la Corona Brașov și probabil din acest motiv au fost rezultatele nesatisfăcătoare. Sper din toată inima să apară rezultate pozitive.

Impact Real: Cine ia titlul în acest sezon?

Aurelian Roșca: După victoria directă cu Vâlcea, prima șansă o are CSM București, dar se mai pot întâmpla multe. Campionatul este lung, fiecare meci este greu, fiecare cu problemele lui, mai sunt echipe angrenate în cupele europene. Pot apărea și accidentări, iar atunci raportul de forțe se schimbă. Mai ales acum, cu pandemia se pot întâmpla multe. Ați văzut și cazul Vâlcii, care s-a prezentat la un turneu cu echipa înjumătățită și astfel a pierdut cu Baia Mare. Sunt foarte multe echipe puternice și campionatul se va juca în continuare. Să sperăm că se va juca!

”Orgoliile din campionat se mută în Liga Campionilor”

Impact Real: Vâlcea și București se vor confrunta în martie și în Liga Campionilor….

Aurelian Roșca: Mie îmi pare rău că au căzut împreună, pentru că orgoliile din campionat se mută în Liga Campionilor. În loc ca iubitorii handbalului să își susțină echipele în Liga Campionilor, acum orgoliile se mută în meciul direct din competiția europeană.

Impact Real: Unde este mai greu, pe banca tehnică sau la biroul Școlii I.G. Duca?

Aurelian Roșca: Stres este peste tot, doar sunt alte obiective. Am încredere în colegii mei de la Școala Gimnazială I.G.Duca, care sunt dascăli deosebiți și performanți și sunt sigur că echipa noastră va face performanță și aici. Vrem să facem trei clase pregătitoare, avem trei învățători foarte buni, pe d-na Laura Martin și d-na Diana Popa și va mai veni un învățător. Vrem să facem trei clase de a V-a și avem trei diriginți foarte buni: Dorina Dincă, Maria Diaconu și Aura Preduș. Împreună cu colegii mei de la celelalte materii vom face în așa fel încât să avem performanțe bune la Școala I.G. Duca.

Impact Real: Și în privința sportului la I.G. Duca?

Aurelian Roșca: Avem cercuri de badminton, fotbal, handbal, baschet, tenis de masă și îndrumăm copiii talentați către secțiile de performanță de la cluburile sportive școlare, gen Chimia, Energetic. Cei mai talentați copii îi îndrumăm spre performanță, dar este important ca ei să se simtă bine la noi în scoală. Avem o școală primitoare, cochetă, complet refăcută, cu condiții deosebite și așteptăm cu drag copiii să se simtă bine aici, la noi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *