Consilierii imobiliari, de cot cu „Vecinul”

Ședințele de Consiliu Local de la Primăria Râmnicului încep să semene din ce în ce mai mult cu niște întrevederi ale unor rechini imobiliari. Cine crede că orice partid, fie el de la putere sau din opoziție este altceva decât un grup de interese se înșeală amarnic. Orice alianță politică este destinată să se destrame imediat ce apare în mijlocul ei un sac cu galbeni, iar, în Râmnicu Vâlcea, sacii cu galbeni provin mai ales din interesele imobiliare.

Să fim mai clari: primarul Râmnicului s-a transformat de mult timp într-un fel de agent imobiliar sub acoperire, drept dovadă stă faptul că nimic nu s-a construit, nici un spațiu verde nu s-a distrus și nici o bordură nu s-a mișcat din loc, nici chiar pentru a fi întoarsă cu susul în jos fără ca Nea Mircică să nu știe despre asta, și probabil să tragă concluziile și foloasele cuvenite. În spatele tuturor retrocedărilor cu cântec, autorizațiilor mai mult sau mai puțin legale, achizițiilor, schimburilor de terenuri sau apariției mallurilor din oraș stă o singură umbră, și majoritatea râmnicenilor știe care este aceea. Umbra aceasta nu este, însă, singură. În spatele ai au apărut alte umbre, mai mici și ceva mai timide, dar care se vor la fel de puternice, și acestea sunt umbrele partidelor nou intrate în Consiliul Local, și care au acum câteva voturi de scos la mezat, evident, „pentru binele râmnicenilor”, dar ce credeați?

Nu, să nu care cumva să credeți că voturile acestea nevinovate ar fi cumva pentru a face bani pentru ei și familiile lor, că ar putea să fie negociate la bucată, pe bani mulți, pentru ca domnii consilieri să mai ridice o dată mâna pentru nu știu care afacerist, chiar dacă în acest fel se mutilează în continuare, iremediabil, un oraș care odinioară era un adevărat paradis arhitectural. Nu, totul este pentru iubiții de râmniceni, nu pentru burțile consilierilor care mai ciugulesc și ei câteva zgârciuri de la masa coioților care ronțăie în fiecare zi câte o ciosvârtă din acest oraș. Din păcate, tevatura aceasta grotească continuă, și va continua atâta timp cât în Consiliul Local avem de-a face cu oameni numiți după orice alt criteriu în afară de moralitate și bun simț și cu interese de grup, uneori transpartinice, care nu au de-a face decât cu bunăstarea și cu burta plină a unei persoane, în detrimentul unui oraș întreg.

Pentru cei care nu înțeleg de ce s-a stricat „lanțul de iubire” dintre PNL și USR din Consiliul Local explicația este una singură: au apărut la mijloc banii și foloasele pe care unii dintre consilieri le-au apucat cu amândouă mâinile. La prima vedere s-ar putea spune că acțiunile USR l-au favorizat pe Mircia Gutău, dar explicația ar fi mult prea simplă, să fie total adevărată. Adevărul este că interese imobiliare au și alții, cu alte cuvinte: fiecare partid are favoriții lui, și toți trebuie la un moment dat satisfăcuți. După aproape cinci luni de front comun, așa – zisa Alianță pentru Râmnic, formată din PNL și USR s-a scindat. Interesant este felul cum s-au împărțit voturile în privința intereselor imobiliare locale, și anume: la votul pentru PUZ pentru blocul lui Neacșu (p+6), din spatele Colegiului Lahovary PSD, PER și PNL au votat pentru, iar USR s-a abținut. La votul pentru PUZ Ralunic, pe patru benzi, PSD, PER și PNL au fost pentru, iar USR se abține din nou. La votul pentru PUZ la blocul Ion Bușcă, de la Trustul 3 Construcții, PSD și PER au fost împotrivă, iar PNL pentru. USR s-a abținut din nou. De altfel, USR a anunțat în prealabil că nu va vota nici un PUZ, și poate că a făcut foarte bine. Orașul era și așa mult prea mutilat și nu mai aveai loc să arunci o scobitoare pe străzi, fără să nimerești pe balconul blocului vreunui afacerist local. Cu alte cuvinte, afacerile par să se împartă totuși între PER și PNL, iar neînțelegerile nu au nimic comun cu organigrama primăriei, ci poate că au la bază votul pentru un anumit PUZ.

Cu această ocazi favoritul actualului primar, Eusebiu Vețeleanu rămâne în continuare mâna îmbrăcată în hârtie igienică a primarului, adică își păstrează postul de city manager. Inițial, grupul liberal condus de viceprimarul Virgil Pîrvulescu a propus ca postul de city manager, ocupat de Vețeleanu, să se desființeze. Amendamentul nu a trecut deoarece USR s-a abținut, iar abținerea se socotește vot împotrivă. În final, organigrama a rămas ca propusă de primar, iar Vețeleanu rămâne city manager. La finalul ședinței de consiliu au început să curgă și avantajele pentru Andrei Gheorghiu: deocamdată a ajuns membru al Comisiei de fond funciar, propus de Gutău, și viceprimarul său „favorit”, probabil pentru că este și cel mai ușor de cumpărat. Cert este că USR a început să își „joace” șansele la Râmnicu Vâlcea la vedere, tânărul politician Andrei Gheorghiu înțelegând astfel, poate puțin prea devreme, care sunt șmecheriile politice pe care le poate folosi în favoarea sa.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *