Drăgoeştiul devine platou de filmare al unui film despre naşterea lui Mihai Viteazul

Comuna vâlceană devine platou de filmare al unui film cu actori cunoscuți.

La Drăgoeşti se spune că s-a născut domintorul care, în anul 1601, reîntregea Ţara Românească, Moldova şi Transilvania, considerat cel care a unificat românii de dincolo și de dincoace de Olt, de cealaltă parte de Prut şi pe noi, românii, la un loc.

Gheorghe Melente, primarul localității spune că pentru promovarea istoriei locului, în această perioadă se va turna la Drăgoești o proiecţie cinematografică publică pentru confirmarea naşterii şi botezul lui Mihai Viteazul la Drăzoeşti, încoronarea, dar şi cununia marelui voievod, care a avut loc la Biserica Proieni, din Brezoi. Este o iniţiativă privată cu o distribuţie de excepţie, cu actori de referinţă ai cinematografiei româneşti unde o vom putea întâlni pe cunoscuta actriță Maia Morgenstern, alături de alţi mai actori.

După turnarea filmului, în cea de-a doua parte, va avea loc un seminar în cadrul căruia se vor ţine consfătuiri şi discuţii cu istorici pe această temă, care vor aduce argumente şi contraargumente asupra naşterii şi botezului lui Mihai Viteazul la Drăgoeşti.  

Ideea vine să susțină cunoaşterea adevărului istoric, deoarece puțini sunt cei care ştiu că într-adevăr, în această frumoasă bisericuţă de pe marginea Oltului, la Drăgoeşti se pare că a fost botezat cel ce avea să unifice românii de pretutindeni la 1601.

Mai mult, anul acesta se comemorează 420 de ani de la moartea domnitorului, şi trebuie amintit că, pe data de 9 august 1601, armata l-a trădat şi corpul său a rămas pe Câmpia Turzii după asasinarea sa, împreună cu cel al banului Mihalcea, socrul lui Petre Buzescu. De consemnat este şi faptul că Mihai Viteazul a fost cel mai mare negustor din istoria românilor, dar şi-a cheltuit averea pentru ideea unităţii naționale şi pentru o politică religioasă stabilă.

Primarul Gheorghe Melente ne spune că există indicii solide, argumentate prin documente că Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Drăgoeşti este locul de botez al marelui domnitor: „Avem indicii solide că Mihai Viteazul s-a născut la Drăgoeşti şi a fost botezat la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi după care a fost dus în secret, după botezul de aici, la Târgul de Floci”, spune primarul comunei Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

Condica Episcopiei Râmnicului atestă că Mihai Viteazu s-ar fi născut la Drăgoeşti

Unul dintre episcopii Râmnicului a scris despre istoria Episcopiei, iar în înscrieri a abordat și subiectul originii lui Mihai Viteazul și ceea ce a făcut el la nivelul bisericii ortodoxe, când a ajuns în Transilvania. Mihai Viteazul a fost astfel primul domnitor român care a încercat să dea putere ortodoxismului în acea vreme, religie care era marginalizată de catolici, și asta fiindcă, la un moment dat, în Transilvania ortodoxia era considerată ca un fel de sectă, în afara legii. Astfel, domnitorul Mihai Viteazul a adus din zona Olteniei preoţi, construind o catedrală ortodoxă în Transilvania, la Alba Iulia, care a fost ulterior dărâmată şi arsă de habsburgi.

La Drăgoeşti începe povestea locului de naştere al lui Mihai Viteazul

Există și argumente istorice care atestă să Mihai Viteazu s-a născut la Drăgoeşti de Olt dintr-o vânzătoare de rachiu din Satul Buciumeni.

În anul naşterii lui Mihai Viteazul, Pătraşcu Voievod a avut Divanul Ţării Româneşti, care s-a ţinut la Drăgoeşti. Lista cu participanţii la Divanul Ţării există, în ea fiind trecuţi toţi boierii prezenţi la acest consiliu format din reprezentanții marii boierimi și din înalți dregători care au luat parte, alături de domnitor, la acest eveniment. Există şi un document datat din anul 1558, eliberat în urma acelui Divan al Ţării, care a avut loc la Drăgoeşti, şi anume la Curtea boierului Tudor Drăgoescu, cel care a ctitorit biserica de pe malul Oltului, unde sunt menționate schimburile de pământ care s-au făcut, la care a participat şi Pătraşcu Voievod, tatăl presupus al lui Mihai Viteazul. Se spune că, atunci, fiica lui Pătraşcu Voievod era căsătorită cu unul dintre fiii boierului Drăgoescu, care este îngropat tot în cimitirul bisericuţei de pe marginea Oltului, la Drăgoeşti. Boierul Drăgoescu a fst, de altfel, un mare logofăt al Tării Româneşti.

Prin urmare, în vara anului 1558, Divanul Ţării se ţinea sub conducerea lui Pătraşcu Voievod la curtea boierească a lui Tudor Drăgoescu, iar istoria consemnează că, de fapt, consiliul s-a întrunit fiindcă avea loc botezul lui Mihai Viteazu, la biserica din localitate.

Întrebarea pe care şi-o pun istoricii este de ce Pătraşcu Voievod nu l-a pomenit ca fiu pe Mihai, dar tot istoria spune că, după botez, Pătraşcu Voievod l-a ascuns pe Mihai de dușmanii tronului la Târgul de Floci, undeva în Ialomiţa.

Legătura care se face între naşterea şi botezul lui Mihai ar fi această adunare a Divanului Tării Româneşti condusă de Pătraşcu Voievod, la Drăgoeşti, care avea o relaţie foarte bună cu boierii din Drăgoeşti. Conacul boierilor Drăgoescu era, la vremea aceea, pe actualul aşezământ al spitalului Drăgoeşti. Aici, curţile boiereşti au existat până în anul 1800, ulterior fiind arse şi refăcute de boierii Brătianu, după care pământul a ajuns în custodia boierului Iliescu, preşedintele Camerei Deputaţilor a României şi propus ministru de finanţe. Boierul Iliescu a deţinut multe moşii în această zonă, pe care le-a lăsat moştenire comunei Drăgoeşti. A cumpărat terenul unde astăzi este spitalul, iar pe vremea lui Mihai Viteazul aici erau Curţile Boiereşti, iar ulterior a donat terenul, iar construcţiile au fost făcute de familia Brătianu după dărâmarea conacului boierilor Drăgoescu. O altă legătură a faptului că Mihai Viteazu s-a născut la Drăgoeşti este satul Buciumeni, denumirea fiind luată de la buciumaşii lui Mihai.

Drăgoeştiul a fost gazda unor oameni şi evenimente importante pentru ţară

Drăgoeşti, cunoscută de istorici ca fiind „localitatea boierilor”, a avut un rol important în viaţa social-economică a zonei, pentru că aşezarea îşi trage rădăcinile din nobila familie a boierilor Drăgoescu.

Răscolind filele trecutului constatăm că au nu numai motive, ci şi datoria de a fi mândri, fiindcă pe aceste locuri istoria a fost la ea acasă, au trecut pe aici oameni dârji, care au purtat pe umerii lor poveri istorice. Formată prin contopirea satelor Drăgoeşti, Geamăna şi Buciumeni, la Drăgoeşti începe povestea, argumentată de istorici, a locului de naştere al lui Mihai Viteazul.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *