Una dintre promisiunile electorale ale PNL din campaniile electorale: branşarea satelor din Gușoeni la reţeaua de gaze
Pentru racordarea la rețeaua de gaz a localităţilor primarii au avut parte de promisiunile lansate în cascadă de Guvernul PNL. Detaliile de finanțare ale proiectelor așa-zise prioritare ale Guvernului s-au tot schimbat între timp, fiind onorate până acum numai printr-o serie de bâlbe. Rânduri de promisiuni au curs anul trecut în campanie privind racordarea la rețeaua de gaze a localităţilor, cu sume diferite, în milioane de euro, lansate de Guvernul PNL. În continuare, Guvernul tot declară prioritare proiectele pe gaze, însă lipsește coerența. Din anul 2009 nu s-a mai finanţat o astfel de investiţie, în mod deloc surprinzător, şi ne este foarte greu să ne întoarcem în timp, să ne amintim atâtea episoade de nemulţumire față de solicitările care s-au făcut din partea comunităţilor locale. Primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu are depus proiectul pentru racordarea localităţii la sistemul de gaze încă din anul 2013. Cu proiectul în mână a umblat pe la toate uşile, ani de-a rândul. Acum, după ce are şi autorizaţia de construcţie depusă şi toată documentația făcută ca la carte, dar și proiectul tehnic de realizare, avize şi aprobări luate, proiectul stă în continuare în aşteptare, fiindcă nu se ştie ce se mai inventează peste noapte, ce condiţii noi se mai pot cere.
Proiectul de racordare a localităţii Guşoeni, în aşteptare
Proiectul de distribuţie a gazelor pentru localitatea Guşoeni se află în stadiul de semnare a contractului la nivel de Transgaz, ne informează primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu. În acest sens, administraţia locală din Guşoeni a primit o adresă de la concesionar şi executantul lucrării de distribuţie a gazului prin care se comunică stadiul la care se află documentația. Pentru că în toamna trecută s-a schimbat legislaţia, chiar în luna septembrie 2020, racordarea de data aceasta se face de Transgaz, inclusiv staţia de măsurare reglare a presiunii. Acest aspect este însă doar o liniştire din partea concesionarului, pentru că cei de la Transgaz nu dau nici un semn că ar intenționa să facă aceste racordări.
„Lucrarea de la Guşoeni este concesionată şi licitată. Solicitarea pentru proiect o face chiar firma care a câştigat licitaţia, acest pas de racordare nefiind cerut de administraţia locală. După obţinerea acestei racordări se va obţine autorizaţia de înfiinţare a sistemului de gaze din partea ANRE. Aşa ni se spune în adresă, că după ce vom obţine autorizația de înfiinţare de la ANRE, vom pregăti programul de execuţie etapa I, adică primul tronson de gaze. Din discuţiile pe care le-am avut cu primarii am constatat că este chiar recomandabil să nu facem niciun pas în execuţia sistemului până nu avem efectiv racordarea la sistemul naţional de gaze. De-a lungul anilor au fost multe localităţi care şi-au dorit să înfiinţeze această reţea de distribuţie, au construit reţea de gaze în localitate şi au rămas ţevile prin pământ ani de zile, fără finalitate, fără racordare și fără gaz pe ele. Atunci, constat că nu are rost să presez executantul să ne apucăm de treabă, în sensul de realiza conductele de distribuție până nu avem racordarea. Nu ştiu sub ce motive, dar cei de la Transgaz întârzie aceste racordări la sistemul naţional. Vrem şi noi să fim abonaţi la gazul nostru, românesc. Avem gaze, şi localitatea Guşoeni are chiar în subsol acest zăcământ natural. Din anul 2013, cu proiectul în mână, am umblat pe la toate uşile ani de-a rândul. Acum, după ce avem şi autorizaţia de construcţie dată şi toată documentația şi proiectul tehnic de realizare, inclusiv avize şi aprobări, stăm şi aşteptăm fiindcă nu ştim ce se mai inventează peste noapte, ce condiţii ni se mai cer, a precizat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.
Statul lovește în comunitățile locale
În anul 2019, prin înfiinţarea FDI, foarte multe localităţi au avut acceptate în vederea finanţării şi chiar demarate proiecte pentru asfaltarea drumurilor comunale. Pe motiv că oamenii pot merge în continuare prin gropi și noroi fiindcă sunt învățați să meargă, Guvernul PNL a desfiinţat acest program. Altfel spus, comunitățile respective au mai luat o pauză, pentru că așa a vrut guvernul, fiindcă fondurile respective erau destinate unor obiective publice importante. Mai mult, sunt localităţi unde proiectele erau în plină desfăşurare, turnându-se chiar primul strat a asfalt, ceea ce a făcut ca lucrările respective să se deterioreze între timp. Lăsând la o parte lupta politică de la centru, cei care se joacă de-a guvernarea prin deciziile care au drept scop menţinerea puterii lovesc în comunitățile locale.
Prin acest program de finanţare guvernamental FDI, înfiinţat de PSD, şi administraţia locală din Guşoeni a avut proiecte depuse, aflate în faza de licitare a lucrărilor.
„Acest Guvern trebuie să se gândească foarte bine, pentru că în fiecare localitate au avut votanţi, iar aceşti oameni au dreptul la o viaţă decentă, să aibă apă la robinet, drumuri asfaltate şi şcoli unde copiii lor să îşi desfăşoare orele de curs în condiţii normale. În secolul în care trăim, aspirăm cu toţii la mai bine. Marea parte a cetăţenilor au investit tot ce au agonisit, prin munca lor în străinătate, în gospodăriile din România, iar statul le taie acest drept, de a se bucura de condiţii decente de viaţă, pentru că aşa doreşte partidul. Alocarea fondurilor pentru aceste utilităţi din păcate va fi în continuare în funcție de culoarea politică, şi asta s-a văzut. Anul trecut am avut ocazia să constatăm că dumnealor chiar împart ţara.
Nu avem decât să sperăm că poate vor reveni asupra atitudinii acesteia, sau să sperăm că vor sta puţin la conducerea ţării şi vor veni oameni capabili, care să înţeleagă că trebui să aibă grijă de toate comunităţile, nu numai de cele care le sunt obediente lor.
Buget bazat pe austeritate totală
Referitor la bugetul de anul acesta, primarul Nicolae Concioiu spune că nu are aşteptări mari anul acesta. Afirmă că va fi un buget bazat pe austeritate totală la cheltuielile de funcţionare ale primăriei, fiind necesară reducerea de cheltuieli la multe capitole.
„Informaţiile referitoare la felul cum va arăta bugetul anul acesta nu curg către noi. Va fi un buget bazat pe austeritate totală. Important ar fi măcar să reuşim să supravieţuim, adică să putem să ne acoperim cheltuielile de funcţionare. Pentru investiţii sunt foarte reticent, iar acest aspect se vede prin modul cum se abordează aceste programe de investiţii prioritare pentru români. Vorbim despre proiectele de gaze, vorbim de acele proiecte pentru care i-au pus pe primari să cheltuiască bani în campanie, să ducă repede documentele, cu promisiunea că vor intra în acel PNRR – Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă care, până la urmă, nu a fost decât o maculatură dată înapoi de Bruxelles, pentru că nu corespundea nici pe departe criteriilor prin care Uniunea Europeană va finanţa aceste investiţii. În situaţia aceasta sunt foarte mulţi primari care au ieşit şi au spus că nu se pot încadra în aceste condiţii de eligibilitate, unde trebuie să aibă cel puţin 1000 de abonaţi şi un anumit volum de gaze consumat. În aceeaşi situaţie sunt şi proiectele pe care primarii le-au depus în toamna anului trecut, pentru achiziţionarea tabletelor, a întregului pachet IT pentru cursurile online. Proiecte sunt astăzi doar depuse, la stadiul acesta au rămas, din păcate au o întârziere foarte mare”, a punctat primarul localităţii Guşoeni.