Peste 60 mii de oamenii din sudul judeţului Vâlcea aşteaptă deschiderea spitalului din Bălceşti

Constantin Aleca: „Fiecare zi contează”

Toate cele 14 localităţi din sudul judeţului care erau arondate la serviciile fostului spital din Bălceşti, desfiinţat în anul 2011, atunci când s-a făcut cea mai mare nedreptate cetăţenilor din zona de sud a judeţului Vâlcea aşteaptă redeschiderea spitalului.

„În momentul de faţă suntem în procedură foarte avansată de înfiinţare a acestui centru medical. În acest sens s-au luat cele două avize de la Compania Naţională de Investiţii şi avizul de la Ministerul Dezvoltării, urmând ca, în această perioadă, mai exact până la finele lunii martie, ministrul Cseke Attila să semneze acel ordin de ministru prin care se finanţează acest proiect. Este vorba despre o sumă destul de mare, aproximativ 6 milioane de euro, în care intră şi dotarea cu tot ce trebuie pentru fiecare specialitate în parte. Structura spitalului este deja cunoscută, este aprobată de Ministerul Sănătăţii, se aşteaptă reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea celor două clădiri în care va funcţiona noul spital. Acest noul spital ar deservi peste 60 mii de oamenii, care astăzi se duc la Craiova sau la Drăgăşani atunci când au nevoie de asistenţă medicală. Cu regret spun că sunt situaţii când lunar moare cineva acasă pentru că nu are parte de asistenţă medicală la timp. Distanţa până la Drăgăşani sau Craiova este prea mare pentru astfel de cazuri. Chiar dacă noi avem salvări noi, acestea nu fac faţă solicitărilor, fiind de multe ori plecate cu situaţii grave la spitalele din ţară. În acest timp sunt cazuri grave care necesită asistență urgent şi pe loc, în 5 sau 10 minute, și astfel de cazuri sunt lunar. Este greu să intervină ambulanţa imediat, iar oamenii știu această situaţie. Din această cauză, cei responsabili de deschiderea acestui spital trebuie să se gândească la faptul că este urgentă semnarea unui act care dă undă verde finanţării pentru acest proiect. Fiecare zi contează, acesta este realitatea în sudul judeţului Vâlcea.  6 milioane de euro nu este o sumă atât de mare, fiindcă s-au mai modernizat spitale în ţară  care au depăşit cu mult valoarea de care este nevoie pentru reînființarea Spitalului din Bălceşti”, a precizat primarul Constantin Aleca.  

Reamintim faptul că Spitalul din Bălceşti a fost închis la 1 aprilie 2011, după 100 de ani de funcţionare, la ordinul ministrului şi al Guvernului de la data aceea, iar acest lucru a dovedit în timp, faptul că indicii de sănătate din toată zona de sud a judeţului Vâlcea se deteriorau dramatic, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate.Chiar a doua zi de la închiderea spitalului a fost înregistrat primul deces. Dintr-un simplu ordin s-a închis povestea unui spital cu tradiţie, al oamenilor săraci şi al bătrânilor care au mai rămas în zonă şi care nu au posibilitatea de a se deplasa la Drăgăşani sau la Vâlcea, la o distanţă de peste 60 de kilometri.

Nimic şi nimeni nu a reuşit să-i convingă în acea perioadă pe guvernanţi, a fost o luptă fără sorţi de izbândă. În tot acest timp, administraţia locală din Bălceşti a  făcut nenumărate demersuri pentru a reînfiinţa spitalul, iar lucrurile par să meargă în direcţia bună, însă paşii sunt prea mici, iar oamenii au nevoie urgentă de supraveghere medicală corespunzătoare, și fiecare zi contează!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *