La Brezoi,prioritar va fi proiectul de introducere a gazelor

Pentru continuarea dezvoltării oraşului Brezoi, Robert Schell ne-a informat că, în această perioadă, s-au aprobat o serie de proiecte europene în valoare de 11 milioane de euro, reprezentând contracte semnate pentru trei proiecte. Urmează ca,  în primăvara acestui an să se evalueze etapa a doua a proiectelor pentru înfiinţarea sistemului de gaze în localitate.

Brezoiul are depusă documentaţia pentru branşarea cu gaze a oraşului, care se va face de la Căciulata: „Sunt optimist în acest sens, şi cred că înfiinţarea sistemului de gaze naturale va fi realizabilă”, declară primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Există posibilitatea branşării la reţeaua de gaze şi a localităţilor Malaia şi Voineasa

Administraţia locală a primit aprobare de la Distrigaz pentru 4200 de metri cubi pe oră, ceea ce înseamnă un debit mult mai mare decât are Brezoiul nevoie: „Există posibilitatea branşării la reţeaua de gaze şi a localităţilor Mălaia şi Voineasa. Tehnic se poate, doar că proiectul oraşului Brezoi este până la ieşirea din Brezoi, pentru că nu se puteau depăşi 25 de kilometri de la punctul de branşare. Acest lucru a fost unul dintre criteriile de eligibilitate, iar o altă condiţie este să existe minim 1000 de branşamente în localitate, ceea ce noi avem”, a precizat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Valoarea investiţiei este de 9 milioane de euro, iar primarul Robert Schell are speranţa că proiectul se va aproba în primăvara acestui an privind derularea procedurilor de licitaţie, dar şi demararea lucrările în toamna acestui an.

Autobuzele electrice pot transporta turiştii pe întreaga Vale a Lotrului

Proiectul privind achiziţionarea autobuzelor hibrid diesel-electric este în procedura de licitaţie. Iniţial, proiectul autobuzelor a fost gândit doar pentru rezolvarea transportului comun în localitate, însă, o dată cu asocierea între localităţi, Robert Schell spune că se poate face şi acest transport, care să deservească întreaga Vale a Lotrului şi speră ca, pe viitor, să se poată face până la Obârşia Lotrului: „Prin urmare avem în plan şi acest lucru, dar în primul rând să rezolvăm problema transportului elevilor care se va rezolva o dată cu aceste autobuze care au o capacitate de 70 locuri”, a precizat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Finanţarea proiectului se ridică, de această dată, la aproape 3,5 milioane de euro, un proiect finanţat prin Axa 3.2, care cuprinde construirea a 12 kilometri de piste de biciclete şi achiziţionarea a trei autobuze hibride diesel-electric urbane, cu care se va face transportul local şi transportul elevilor la şcoală. Proiectul implementat în oraşul Brezoi poate fi luat drept model de celelalte localităţi care vor să implementeze un transport ecologic în localitate, deoarece, pe lângă încurajarea utilizării sistemului de transport public şi creşterea atractivităţii oraşului Brezoi, proiectul are o importantă componentă ecologică, aceea de reducere a emisiilor de carbon.

Celelalte proiecte sunt în stadiu avansat

Un alt proiect pe care îl are administraţia locală din Brezoi vizează reabilitarea a 16 străzi din localitate, reprezentând mici tronsoane de drumuri, însumând o lungime de 7 kilometri. Prin acest proiect se va închide tot ceea ce înseamnă asfaltare în Brezoi şi o parte din sate. Mai rămân câteva uliţe, în special satul Drăgăneşti care este o zonă mai izolată, peste râul Olt: „În acest sens avem pregătit un proiect pentru asfaltarea drumurilor în această zonă, aşteptăm deschiderea programelor de finanțare guvernamentală”, mai spune Robert Schell.

Bază sportivă cu bazin de înot semiolimpic, din fonduri europene

La Brezoi se va construi și un bazin de înot acoperit la baza sportivă a oraşului. Va fi un bazin semiolimpic, proiectul fiind finanțat din bani europeni. Un alt proiect important vizează amenajarea parcului central, fiind zona unde se organizează Festivalul Open Air Blues Festival, proiect în valoare de un milion de euro.

Robert Schell spune că, la Liceul Teoretic Gheorghe Surdu există un proiect pentru construirea unei clădiri multifuncționale cu sală de sport, sală de festivităţi şi laboratoare: „În aceste fel liceul va avea spaţiile necesare să îşi dezvolte activitatea numai de dimineaţă, cu toţi elevii, în orice condiţii, chiar şi în pandemie.

Cu toate aceste proiecte suntem în faza de licitaţie și sperăm ca, în vara acestui an să demarăm lucrările, iar în primăvara anului viitor lucrările să fie finalizate. Proiectul are 2 milioane de euro pentru fiecare componentă, dar prioritar va fi proiectul de gaze, după care mai lucrăm la nişte proiecte care vor dezvolta latura turistică a localităţii”, a precizat primarul.

Pictură în memoria lui Oscar Benton

Fiindcă oraşul trebuia să aibă un alt aspect arhitectural şi urbanistic, blocurilor li se va da o nouă înfățișare prin anvelopare şi reabilitare termică, dar în primul rând prin ceea ce se va picta pe aceste blocuri. Dacă până acum a fost natură, copaci sau alte repere, de acum blocurile vor fi pictate cu artişti care au fost la festivalul „Open Blues Air” şi care vor veni în continuare la Brezoi. Prima pictura va fi în memoria lui Oscar Benton, care a susţinut un concert de excepție la Brezoi. Prin această idee, clădirile care erau considerate în trecut ca fiind cele mai urâte din oraș vor deveni o atracţie în sine.

În acest moment, Robert Shell așteptă Hotărârea de Guvern prin care Brezoiul să fie declarat staţiune de interes local, fiindcă administraţia locală a făcut diligenţe în acest sens. O dată cu această atestare oraşul va avea acces şi la alte programe pe care nu le poate accesa în prezent. Atunci se va putea discuta şi despre amenajarea râului Lotru, a Vârfului Ţurţudanu și despre multe alte facilitățile turistice ale întregii zone pe care Robert Schell şi le-a propus.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *