La Lăpuşata,reabilitarea căminului cultural este blocată din 2012

Cea mai mare problemă pentru liberalul Nicolae Joiţa a reprezentat-o, în aceşti ani, finalizarea procesului înaintat de Curtea de Conturi firmei care trebuia să reabiliteze căminul cultural din comună. Procesul se află în prezent la Curtea de Apel Piteşti, unde constructorul şi dirigintele de şantier au făcut recurs la hotărârea instanţei pe fond. Implicaţi în acest proces sunt societatea constructoare şi dirigintele de şantier, iar în urma sesizării Curţii de Conturi a fost întocmit și un dosar penal, Primăria fiind parte vătămată.

Prejudiciu de 700 de milioane de lei vechi

Totul a pornit de la un control al Curţii de Conturi din anul 2013, în urma căreia s-a constatat un prejudiciu de aproximativ 700 de milioane de lei vechi. În urma expertizelor s-a ajuns la concluzia finală că trebuie recuperaţi de la constructor aproximativ 4 miliarde de lei vechi. Constructorul a refuzat decizia pe motiv că are documente care atestă lucrarea în cuantumul acestei sume. În situaţia aceasta, Curtea de Conturi a făcut sesizare către Parchet pentru recuperarea banilor şi sancţionarea persoanelor decidente în acest prejudiciu.

„De aici s-a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi au început problemele, care trenează de 8 ani. Stăm prin instanţe, pe nimeni nu interesează să se termine lucrarea, totul se tărăgănează. Nimeni nu se gândeşte că o locaţie atât de importantă pentru comunitate se degradează pe zi ce trece. Construcţia a început în anul 2009, iar valoarea proiectului de la data respectivă era de 10 miliarde de lei vechi, din fonduri guvernamentale. În ziua în care s-a semnat contractul s-au alocat constructorului două miliarde de lei, iar ulterior, din cele 10 miliarde de lei vechi alocaţi proiectului s-au mai decontat către constructor aproximativ 8,3 miliarde de lei vechi. Din aceşti bani s-a realizat doar o mansardă. După sesizarea penală s-a făcut o expertiză și s-a constat că firma trebuie să returneze 3,8 miliarde de lei vechi la care se adaugă şi TVA, care la timpul respectiv era 24%. S-a tergiversat dosarul deja prin 8 complete de judecată și s-a amânat decizia de multe ori.

Constructorul este o firmă „de apartament” care astăzi nu mai are activitate. Fostul primar, viceprimarul și peroanele care au făcut parte din comisia de recepție din partea primărie la timpul respectiv au ajuns martori în proces. Aproximativ 13 martori au fost audiaţi de fiecare dată, în 6 etape. Acum, Curtea de Apel Piteşti le-a permis încă o expertiză la faţa locului şi procesul se va prelungi iar, nu se ştie cât”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.

Căminul cultural se degradează cu fiecare an care trece

Clădirea se degradează pe zi ce trece, arată deplorabil, iar imaginea este de-a dreptul revoltătoare. În condiţii insalubre la etajul clădirii este amenajat biblioneteul şi biblioteca. Ambele au un fond de carte cu peste 17.000 de cărţi, datorită achiziţiilor făcute pe plan local, dar şi donaţiilor venite din partea iubitorilor de carte şi lectură.

Parterul este într-o continuă stare de degradare. La Lăpuşata nu există evenimente culturale, iar cel mai greu este iarna, când copii își pregătesc la şcoală serbările, deşi un cămin cultural modern şi reabilitat ar constitui spaţiul cel mai adecvat pentru astfel de activități.

„Avem un volum de carte impresionant, dar la etajul căminului cultural iarna nu poţi să stai de frig şi vara de căldură, pentru că locaţia nu este izolată, iar parterul este într-o continuă stare de degradare. Cu toate acestea nu avem voie să facem nicio lucrare până nu se termină toată această tevatură. Nu ştiu cât va mai dura, dar un lucru este cert: avem nevoie urgent de acest cămin cultural. Clădirea s-a degradat şi mă rog să existe o minte luminată pentru a ne lăsa să continuăm lucrările de consolidare necesare. Nu am crezut că lucrurile se vor tergiversa atât de mult. Din anul 2009 şi până în 2021 comuna Lăpuşata nu a avut o sală în care să se ţină un spectacol, o serbare a copiilor de sfârşit de an şcolar sau un eveniment al localităţii. Pentru serbarea de sfârșit de an şcolar am amenajat în curtea şcolii o scenă în aer liber. Cine va răspunde în faţa comunităţii pentru faptul că a fost pedepsită să nu aibă parte de evenimente culturale, nu ştiu. Este posibil ca acest prejudiciu să nici nu mai poată fi recuperat. Eu sincer mi-aş dori să se finalizeze o dată această lucrare”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.

La căminul cultural din Lăpuşata cândva se desfășurau activități cultural-artistice, expoziții, dansuri populare. De asemenea, în incinta acestui spaţiu erau facilitate întâlniri ale locuitorilor din comună pentru a dezbate diferite probleme ale comunităţii locale.

Aici a existat cel mai renumit cor, condus de renumitul profesor Ştefănescu, tatăl dirijorului Mihai Ştefănescu, fost manager al Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, care a câştigat numeroase premii la nivel naţional. La Lăpuşata exista şi un ansamblu de dansuri populare, o adevărată atracţie atât pentru localnici, cât şi pentru cetăţenii comunităţilor învecinate.

Primarul speră că se va deblocat problema căminului cultural, iar locaţia va  angrena, aşa cum ere odată, activităţi social-culturale, prin intermediul cărora cetăţenii să se bucure de serbările copiilor, iar tinerii să beneficieze de un cadru optim pentru derularea activităţilor social-culturale.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *