Primarul din Stoileşti vrea investiţii în infrastructură

Asfaltarea drumurilor comunale, alături de înfiinţarea sistemelor de apă, canalizarea și branşarea localităţilor la reţeaua de gaze reprezintă cele mai importante proiecte pe care le au primarii și care ar trebui să se afle pe lista de priorități ale Guvernului. Lipsa de interes a guvernanţilor şi a celor instalaţi în ministere este însă un pietroi care atârnă destul de greu de gâtul primarilor.

La toate aceste piedici se adaugă birocrația care este destul de îndesată, fiind un alt obstacol important care apare în momentul demarării investițiilor.

Apa, canalizarea, asfaltarea drumurilor şi, de ce nu gazele naturale sunt investiţii costisitoare, care nu pot fi realizate din bugetele locale ale administrațiilor din mediul rural, din cauza fondurilor insuficiente.

Singura soluție pentru localităţile cu bugete tot mai săracite pare să fie banii europeni. Programele Uniunii Europene pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală ar trebui să fie oportune pentru toate comunităţile, dar, din păcate, axele de finanţare (în exerciţiul financiar 2014 – 2020) au fost generoase doar informativ şi destul de greu de accesat în realitate, din cauza condiţiilor draconice şi regulilor birocratice impuse, care au avut mai mult rolul de a-i încurca pe primari, decât de a-i ajuta. Peste problemele cu care se confruntă administrațiile locale, primarii sunt cei care duc greul, fiind nevoiți să găsească soluţii de fiecare dată.

Florin Ionescu: „Vom avea în continuare proiecte, care vor însemna continuarea infrastructurii şi a altor investiţii destul de necesare”

La Stoileşti, administraţia locală intabulează peste 65 de kilometri. Are în plan pregătirea proiectelor pentru asfaltarea drumurilor comunale. Primarul Florin Ionescu, alături de echipa administrației locale au reușit să ducă la bun sfârșit o serie de proiecte și să demareze altele. Infrastructura a fost investiția prioritară în toţi aceşti ani. Din cei peste 200 de kilometri pe care îi are localitate s-au asfaltat 40 de kilometri. Primarul din Stoileşti spune că PNDL-2 a fost un program de succes, unde plăţile au mers conform devizelor, şi fără întârziere:

„PNDL a fost un program foarte bun, fiindcă nu s-au cheltuit bani pentru proiectare sau alte avize care costă destul de mulţi bani administraţiile locale. A fost un program prin care plăţile au mers conform devizelor, şi fără întârziere. În prezent toţi primarii cheltuie bani pentru întocmirea documentaţiilor pentru înfiinţarea sistemului de gaze şi stau toţi în aşteptare. Între timp ghidurile se pot schimba, acum este cu sistem inteligent, iar proiectanţii duc o muncă titanică. Dintre toate proiectele depuse pentru branşarea localităţilor la gazele naturale nu se ştie câte vor fi declarate eligibile. Noi ne vom axa pe asfaltarea drumurilor comunale. Stoileşti este comuna cu peste 200 de kilometri de drumuri locale. Când am venit la conducerea acestei primării în localitate nu aveam o palmă de asfalt pe drumurile comunale şi, în tot acest timp, am făcut foarte multe proiecte pentru modernizarea drumurilor prin asfaltare. În total s-au asfaltat 40 de kilometri. Cu toate acestea, acum mi se pare că nu am făcut destul. Vom avea în continuare proiecte, care vor însemna continuarea infrastructurii şi a altor investiţii destul de necesare, astfel încât să putem face din această localitate o aşezare unde locuitorii pot beneficia de toate utilităţile. Avem inclusiv un proiect pentru branşarea localităţii la reţeaua de gaze”, a precizat primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu.

Gazele, în parteneriat cu două localități vecine

Primarul Ionescu a realizat, printr-un parteneriat cu alte două localităţi, un proiect privind înfiinţarea reţelei de gaze, însă este sceptic în privinţa finanţării acestei lucrări.

Lipsa unor posibili investitori care să contribuie la sporirea bugetului local a determinat administraţia locală să gestioneze cu multă chibzuială banul public, să gândească strategii şi proiecte pentru atragerea de fonduri autohtone, cu care să rezolve problemele de infrastructură şi edilitar-gospodăreşti ale comunei. Astfel, în ultimii ani, aici au fost implementate mai multe proiecte, care au permis localnicilor să aibă apă la robinet, iluminat stradal, peste 40 de kilometri de drumuri asfaltate, condiţii decente în dispensare, scoli moderne, dar şi o grădiniţă nouă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *