Şantier permanent la Horezu, în 2021

Anul 2021 a început în forţă pentru Horezu, un oraş unde administraţia locală şi-a pregătit cum trebuie toate proiectele care se demarează în această perioadă. Şi nu a fost uşor deloc, pentru că Horezu face parte din categoria oraşelor mici şi mijlocii, iar pentru fiecare dintre lucrările de care oraşul are nevoie a însemnat o muncă asiduă de studiu, documentare şi obţinerea avizelor necesare. „La 1 octombrie 2020 primăria avea o datorie de 7,5 milioane lei, iar la data de 1 decembrie 2020 mai avea o datorie de 2,5 milioane lei. Am reuşit să achităm 50 de miliarde, bani vechi în timp record, dar cu mare chibzuinţă. Datoria pe care o avem nu este mare pentru oraşul Horezu, ea este în urma investiţiilor realizate cu fonduri proprii, deoarece Horezu este un oraş mic, face parte din categoria oraşelor mici şi mijlocii şi nu a avut decât o singură finanţare prin PNDL II, pentru asfaltarea unui drum. Celelalte asfaltări, amenajări de şanţuri şi construire de podeţe s-au făcut cu fonduri proprii”, a precizat Nicolae Sărdărescu, primarul oraşului Horezu.

La Horezu, anul acesta, investiţiile vor fi canalizate pentru modernizarea infrastructurii rutiere, creşterea atractivităţii turistice, educaţie şi sănătate

La ora aceasta, în Horezu sunt mai multe şantiere în lucru cu fonduri europene sau guvernamentale, aflate în diferite etape de execuţie. O altă parte dintre investiţii sunt în faza de licitaţie, execuţie sau proiectare, iar pentru altele s-au făcut inclusiv recepţiile privind finalizarea lucrărilor. Prin POR, luna aceasta vor începe lucrările de amenajare a parcului de agrement şi recreere „Constantin Brâncoveanu”, pe o suprafaţă de 3 hectare. Prin acest proiect, Horezu va avea cea mai mare zonă de referinţă pentru recreere, şi asta fiindcă nu există un astfel de parc în judeţ. În cadrul proiectului se va amenaja un patinoar de 300 metri pătraţi, o scenă şi un amfiteatru în aer liber cu o capacitate de 400 de locuri, tiroliană, pârtie şi tunuri de zăpadă pentru săniuş pe timpul iernii, cu o înălţime de 7 metri. În parc se vor amenaja de asemenea spaţii de fitness în are liber, se vor amplasa foişoare de observatoare şi foişoare pentru activităţi recreative, unde cei interesaţi vor putea juca table sau şah. Parcul va fi o zonă de petrecere a timpului liber în orice anotimp, care să extindă sezonul turistic de la Horezu.

Educaţia, în portofoliul de proiecte al primarului Nicolae Sărdărescu

Pe latura proiecteloreducaţionale,la Horezu s-au atras fonduri în valoare de 140 de miliarde de lei vechi, fonduri guvernamentale la care se adaugă proiectele europene, care înseamnă o sumă uriaşă, folosită pentru informatizarea şcolilor.

În acest sens, administraţia locală este în faza de achiziţie pentru 1700 de tablete, 400 de laptopuri, camere web şi a întregului pachet IT necesar informatizării Liceului Constantin Brâncoveanu şi a şcolilor de pe raza oraşului Horezu:

„ La acest capitol s-a construit din temelii o creşă nouă cu demisol, parter, etaj I, etaj II în doar 9 luni, dotată conform standardelor. Am finalizat şi creşa nouă, unde au rămas doar zidurile clădirii. Totul este nou, inclusiv jucăriile micuţilor sunt noi. Şi această locaţie este informatizată din toate punctele de vedere şi respectă în totalitate condiţiile actului educaţional. În prezent locaţia este funcţională. La Liceul Constantin Brâncoveanu s-au finalizat lucrările sălii de sport, unde s-au executat lucrări de renovare în totalitate. Şi această locaţie este funcţională. Mai mult, de două luni, lucrăm în corpul C al liceului, clădirea cea mare cu mai multe etaje care, până în luna aprilie, va fi dată în circuit. Şi aici nu au rămas doar zidurile, totul s-a schimbat începând de la acoperiş, tencuieli interioare, exterioare, instalaţii electrice, instalaţii de căldură, tot ce înseamnă sisteme informatice, dotări de la table inteligente până la proiectoare, laptopuri, videoproiectoare. De peste 50 de ani nu se făcuse nici o investiţie în aceste corpuri de clădire”, a punctat primarul oraşului Horezu.

În portofoliul de proiecte privind dezvoltarea învăţământului de la Horezu, primarul Nicolae Sărdărescu va depune în această perioadă o solicitare privind absorbţia fondurilor europene pentru amenajarea şcolii din zona Romanii de Jos.

Tot cu bani de la Uniunea Europeană, în Horezu se vor construi două şcoli noi. Una va fi amplasată în cartierul Sălişte, fiindcă este foarte populat, iar o altă şcoală peste drum de parc, în zona Treapt, cu clasele 0 – IV. Pentru acest proiect, în afară de construcţia şcolii este inclus şi un bazin de înot acoperit: „Vreau să îi scot pe copii din incinta actuală a liceului, aşa că am în plan construirea a două noi şcoli, tocmai pentru a evita contactul dintre elevii din clasele mari cu elevii din clasele mici şi pentru a le oferi oportunităţi adecvate vârstei”, spune primarul.

Amenajarea unui aerodrom în Horezu, proiect creionat de Sărdărescu încă din primul mandat

Toată zona Treapt va fi schimbată şi va deveni punctul de atracţie al staţiunii, platoul va avea un aerodrom în primă fază pentru avioane uşoare, spune primarul Sărdărescu. „Pentru această investiţie proiectarea este făcută, dar trebuia făcut un alt PUZ. În prezent proiectul este prins în acest PUZ nou. Mai avem un singur aviz de luat, pe care-l aşteptăm de la Autoritatea Aeronautică Română. Vom construi şi aerodromul, dar şi centura ocolitoare, pentru care proiectul este depus în vederea finanţării”, mai spune primarul Nicolae Sărdărescu.

O parte din zona respectivă, prinsă în noul PUZ, pe o suprafaţă de 10 hectare s-a lotizat, fiindcă administraţia locală are în plan să dea teren în concesiune celor care vor să îşi construiască aici pensiuni, hoteluri sau restaurante: „Avem cereri puternice de la nişte investitori şi le-am dat în concesiune. În zonă avem noi investitori, numai Dumbrafox angajează peste 35 de persoane necalificate pentru seră şi zona de plante, la care se mai adaugă un spaţiu pentru comercializarea florilor şi prezentare”, a precizat primarul.

Dezvoltarea infrastructurii de sănătate, la Horezu

Spitalul Orăşenesc Horezu va fi cel mai dotat spital din Regiunea Oltenia.i

Pentru Spitalul Orăşenesc Horezu, cu bani europeni, în valoare de 2,5 milioane de euro s-a achiziţionat aparatură de ultimă generaţie. S-a adus deja computerul tomograf , aparatul de osteoporoză, mamograful, braţul C, softul de telemedicină, iar pe data de 15 martie va veni din Germania şi RMN-ul: „În prezent se lucrează pentru a amenaja zona unde va fi montată toate această aparatură, plus o masă foarte inteligentă de radiografie. Tot pentru spital am mai obţinut o finanţare europeană de 3,5 milioane de euro reprezentând aparatură pentru zona Unităţii de Primiri Urgenţe, unde vom avea toată tehnica necesară. După ce vom monta toată această aparatură medicală, Spitalul Orăşenesc Horezu va fi cel mai dotat spital din Regiunea Oltenia. Softul de telemedicină ne ajută foarte mult, fiindcă înlocuieşte medicii specialişti. Avem cadre medicale pentru manipulare, iar acest soft de telemedicină şi contactele cu spitalele universitare asigură în 24 de ore diagnosticul şi recomandarea medicală. Întreaga aparatură medicală este Siemens, iar computerul tomograf îţi dă şi previziunea pe următoarele 30 de zile”, a punctat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Unitatea sanitară din Horezu acoperă 22 de localităţi, dar, pe lângă acestea, are recomandări din multe alte zone, pentru tratarea afecţiunilor oncologice. În urma evaluării făcută de Comisia independentă, Spitalul Orăşenesc Horezu este unul dintre cele mai recomandate spitale din ţară, având peste 80% dintre parametri îndepliniţi. La Horezu funcţionează de asemenea un centru de vaccinare pentru campania de imunizare anti-COVID a populaţiei cu o linie patru fluxuri, dotat cu bani din bugetul local al primăriei, la care sunt arondate 20 de localităţi şi oraşul Berbeşti. În cadrul centrului îşi desfăşoară activitatea trei medici.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *