Constantin Aleca: „”A fost aprobată finanţarea pentru redeschiderea Spitalul Orășenesc Bălcești”
În momentul de faţă, Spitalul Orăşenesc din Bălceşti este în procedură foarte avansată de înfiinţare. Primarul Constantin Aleca a anunţat că au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Orășenesc Bălcești de către ministrul Cseke Attila şi specialiştii din cadrul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Este vorba despre o sumă destul de mare, aproximativ 6 milioane de euro, în care intră şi dotarea cu tot ce trebuie pentru fiecare specialitate în parte.
„”Mulțumim, domnule ministru, pentru promptitudinea arătată, mulțumim tuturor celor care ne sprijină în implementarea acestui proiect. Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Orășenesc Bălcești de către ministru Cseke Attila. Structura spitalului este deja cunoscută, este aprobată de Ministerul Sănătăţii, se aşteaptă reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea celor două clădiri în care va funcţiona noul spital. Acest noul spital deserveşte peste 60 mii de oamenii, care astăzi se duc la Craiova sau la Drăgăşani atunci când au nevoie de asistenţă medicală. Distanţa până la Drăgăşani sau Craiova este prea mare pentru astfel de cazuri. Chiar dacă noi avem salvări noi, acestea nu fac faţă solicitărilor, fiind de multe ori sunt plecate cu situaţii grave la spitalele din ţară. În acest timp sunt cazuri grave care necesită asistență urgent şi pe loc, în 5 sau 10 minute, și astfel de cazuri sunt destiul de dese. Este greu să intervină ambulanţa imediat, iar oamenii știu această situaţie. Din această cauză , se ştie cât de urgentă este semnarea acestui act care dă undă verde finanţării pentru acest proiect”, a precizat primarul Constantin Aleca.
Reamintim faptul că Spitalul din Bălceşti a fost închis la 1 aprilie 2011, după 100 de ani de funcţionare, la ordinul ministrului şi al Guvernului de la data aceea, iar acest lucru a dovedit în timp, faptul că indicii de sănătate din toată zona de sud a judeţului Vâlcea se deteriorau dramatic, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate.Chiar a doua zi de la închiderea spitalului a fost înregistrat primul deces. Dintr-un simplu ordin s-a închis povestea unui spital cu tradiţie, al oamenilor săraci şi al bătrânilor care au mai rămas în zonă şi care nu au posibilitatea de a se deplasa la Drăgăşani sau la Vâlcea, la o distanţă de peste 60 de kilometri.
Nimic şi nimeni nu a reuşit să-i convingă în acea perioadă pe guvernanţi, a fost o luptă fără sorţi de izbândă. În tot acest timp, administraţia locală din Bălceşti a făcut nenumărate demersuri pentru a reînfiinţa spitalul, iar lucrurile par să meargă în direcţia bună, însă paşii sunt prea mici, iar oamenii au nevoie urgentă de supraveghere medicală corespunzătoare, și fiecare zi contează!