Regularizarea albiei pârâului Cernişoara, proiect uitat de ani buni în sertarele ABA Olt

Pârâul Cernişoara produce eroziuni de mal, iar la fiecare ploaie mai puternică afectează drumurile de acces, terenuri agricole şi reactivează alunecări de teren vechi, care pun în pericol gospodăriile cetăţenilor. Comunitatea din zonă stă de câţiva ani cu frica în sân că apele pârâului într-o bună zi le vor lua casele cu totul.

Cu toate acestea, instituţiile abilitate ale statului dau din umeri nepăsătoare.

Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă este foc şi pară pe instituţiile care au în administrare apele curgătoare de pe teritoriul judeţului, acuzându-le că nu îşi fac datoria faţă de cetăţeni, şi asta fiindcă, de 30 de ani, în această zonă nu s-a construit un metru de gabioane.

Proiect uitat în sertare de 17 ani

Există într-adevăr un proiect în acest sens de peste 17 ani, denumit „Regularizarea pârâului Cernişoara”, care are indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin ordinului ministrului 412 din data 29 martie 2010. Acest studiu prevedea reabilitarea pe o lungime de 16,530 kilometri, amenajarea albiei şi pe o lungime de 3,214 kilometri şi construirea unor protecţii de mal. Privind starea albiei malurilor pârâului Cernişoara, la data respectivă, SGA a comunicat printr-o adresă Primăriei Cernişoara că, pentru diminuarea riscului de viituri pe pârâul Cernişoara, Serviciul de Gospodărire a Apelor are prevăzut prin programul propriul de gospodărire a apelor pentru anul 2016 o lucrare de decolmatare a albiei minore pe acest pârâu şi consolidarea malului drept din satul Groşi, cu propunerea de începere a execuţiei în trimestrul al II-lea din 2016.

Dumitru Ciorâcă: „Oamenii văd cum le dispar pământurile sub apă”

Anii au trecut, problemele în localitate din cauza pârâului s-au extins, alunecările de teren se reactivează la fiecare ropot de ploaie, iar proiectul şi ordinul ministrului de la data respectivă zac în sertarele instituţiei în continuare, de ani buni. Oamenii din zonă trăiesc cu teama că va veni vremea curând când apele pârâului le vor lua gospodăriile, aşa cum s-a întâmplat în 2014, când pământul a luat la vale într-o noapte cu două gospodării, transformând viaţa ambelor familii într-o adevărată dramă. Cu toate acestea pe nimeni nu a interesat atunci şi nici acum situaţia comunităţii din Cernişoara. Din când în când, la insistenţele administraţiei locale se formează câte o comisie care se deplasează la faţa locului cu rugămintea de a nu îi mai duce pe domnii reprezentanţi în locurile unde au mai fost cândva.

„Cele mai dese probleme ale comunităţii din Cernişoara sunt alunecările de teren. Subliniez acest aspect fiindcă se apropie perioada de primăvară, care vine la pachet cu ploile torenţiale şi care, de fiecare dată fac ravagii, iar oamenii trăiesc cu teamă pentru că sunt lunci întregi care au dispărut, pe suprafeţe destul de mari, de sute de metri, din cauza pârâului Cernişoara. Oamenii văd cu ochii cum le dispar pământurile bune, fertile, care puteau să producă ceva în grădina lor. De trei ori am mutat gardul unei proprietăţi din cauza alunecării de teren din zonă, care se apropie de gospodării la fiecare ploaie mai puternică. Oamenii din zonă sunt speriaţi, mulţi cetăţeni sunt în vârstă şi intră în panică din cauza faptului că vine iarăşi primăvara, vin ploile şi încep să facă ravagii, şi noi nu facem nici măcar un metru de gabion. Aici este problema. Cei de la ABA Olt au spus că există un proiect făcut de câţiva ani, dar ne recită aceeaşi poveste de fiecare dată: că nu sunt bani. Bine, atunci aşteptăm să despăgubim oamenii ale căror case foarte curând vor fi luate de ape, aşteptăm să moară oameni, numai aşa se pot mişca lucrurile în ţara aceasta? Administrarea acestui pârâu este în sarcina ABA Olt, iar acolo lucrurile sunt în aşteptare. Nu ştiu cine va răspunde în aceste situaţii, cert este că este o mare problemă. Îndiguirea pârâului Cernişoara este de o maximă necesitate. Din cadrul acestei instituţii, anul acesta nimeni nu a luat legătura cu noi. Din cadrul Prefecturii s-a deplasat în localitate o comisie care a făcut nişte constatări, dar domnii din cadrul comisiei mi-au atras atenţia să nu îi duc în locurile unde s-au mai făcut sesizări. Problema este că în respectivele zone nu au fost rezolvate problemele niciodată, ceea ce a făcut ca astăzi problemele să fie şi mai mari. Există o zonă unde anul trecut apele pârâului au erodat malurile cu patru metri, şi în doar câteva luni a ajuns la şase metri. Acelaşi mal rupe continuu, sunt poduri şi podeţe care sunt în pericol de fi luate de apă deoarece nu s-a făcut gabioane lângă poduri. Pârâul este o problemă gravă pentru noi, iar cetăţenii sunt îndreptăţiţi să se plângă de faptul că nimeni nu face nimic să îi ajute. Foarte curând voi face poteci între UAT Cernişoara şi instituţiile statului abilitate pentru demararea proiectul de regularizare a pârâului, care zace uitat în sertare. Demersurile le voi face până ajung la Guvern, pentru că, de 30 de ani, nu s-au făcut investiţii serioase pe acest pârău. Aş vrea să se înţeleagă faptul că a venit vremea ca politicienii să nu se mai uite la coloratura politică a primarului, trebuie să ne uităm la nevoile oamenilor”, a punctat primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.

Pârâul Cernişoara izvorăşte de lângă satul Obârşia şi străbate localitatea Cernişoara pe o lungime de 18 kilometri. În perioadele secetoase pârâul dispare pur şi simplu, înghiţit de albia nisipoasă a acestuia. Când ploaia se transformă în viitură, de fiecare dată pârâul aduce mari pagube comunităţii, accelerând procesul de eroziune a solului, iar apele revărsate peste maluri distrug de fiecare dată tot ce întâlnesc în cale.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *