Veteran de război din Mihăeşti, sărbătorit la a 100-a aniversare

100 de ani de viaţă, 76 de ani de istorie!

Pentru eroismul, curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în semn de apreciere a activităţii desfăşurate pentru ţară, Primăria Mihăeşti i-a conferit o diplomă de excelenţă, un tort aniversar şi o sumă de 5000 de lei lui Ion Parpandel, veteran de război cu grad de sergent în Ştiinţele Militare ale României.

Constantin Băzăgeanu: „Ion Parpandel, eroul nostru din Mihăeşti este un etalon pentru noi toţi”

Astăzi, la 76 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, Ion Parpendel duce haina bătrâneţii liniştită, lipsită de bătaia puştii. Eroul şi-a petrecut cea de-a 100-a aniversare alături de familie  și reprezentanți ai autorităților publice locale în persoana primarului Constantin Băzăgeanu și a viceprimarului Constantin Ciobanu din localitatea Mihăeşti.

 „Toate faptele sale înfăptuite în cel de-Al Doilea Război Mondial îl fac pe Ion Parpendel, eroul nostru din Mihăeşti un etalon pentru noi toţi. Cu respect şi onoare i-am înmânat astăzi diploma de excelenţă pentru frumoasa vârstă de aur. Cu ocazia aniversării celor 100 de ani viaţă îl asigur de întreaga noastră stimă şi preţuire, pe măsura faptelor sale de arme de care a dat dovadă, fiind un exemplu demn de urmat pentru fiecare dintre noi”, spune primarul localităţii Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu.

Ion Parpendel: „Şi astăzi aud gasul gardienilor”

La 20 de ani, Ion Parpendel a fost aruncat din armată direct în ghearele războiului, luptând pe fronturile Rusiei timp de un an şi, de acolo, a fost luat prizonier pe o perioadă de doi ani în lagărele din Crimeea. Povesteşte că a privit moartea faţă în faţa de prea multe ori, însă  tinereţea şi dorinţa arzătoare de apărare a patriei l-au determinat să meargă mai departe.

„Am luptat pe fronturile Rusiei un an, de acolo am fost luat prizonier timp de doi ani în lagărul din Crimeea. Aveam 22 de ani, eram tânăr şi Dumnezeu s-a gândit să mă ajute. Pe front mi-a trecut glonţul printre picioare, mi-a găurit mantaua, dar am avut noroc: nu mi-a rupt picioarele. În lagăr de trei ori am fost internat, iar când mi-au dat drumul am venit acasă bolnav. Gradul meu este de plutonier în Ştiințe Militare, dar mai întâi am fost sergent comandat de grupă. Pentru acest grad de plutonier am dat examenul în ţară. Din sergent am bătut recordul în Ştiinţele Militare ale României. În lagăr toţi prizonierii munceau în condiţii inumane, în construcţii, iar gardienii strigau la noi repetitiv, şi astăzi aud gasurile lor: „Voi aţi dărâmat, voi să  construiţi! Aici o să vă rămână oasele! Nici un prizonier din Crimeea nu va trăi nici de prăsilă” . Frontul era la Iaşi şi noi luptam în Rusia, din ordinul Mareşalului Ion Antonescu. În timpul războiului eram plutonier, dar m-am declarat în lagăr sergent, fiindcă plutonierii erau executaţi primii sau erau băgaţi în divizia Tudor Vladimirescu, adică trebuia să merg forţat pe frontul din Germania, iar astăzi nu mai eram, pentru că nimeni nu s-a mai întors de acolo. Pe toţi îi ademeneau spunându-le că dacă intrau în divizia Tudor Vladimirescu le ofereau hrană şi două săptămâni liber în România, la familie. Eu am scăpat, lagărul mi-a afectat sănătatea, dar oricum nu aveau ce mai face cu mine în diviziile acelea din prima linie şi am venit în ţară „sluţit”. Îi mulţumesc primarului, să stăpânească această comună cu sănătate”

Ion Parpandel  este un veteran de război care şi-a sacrificat libertatea în luptele celui de-Al Doilea Război Mondial şi nu numai, a luptat inclusiv împotriva comunismului, pentru care a avut de suferit.

Pe lângă diploma de excelenţă şi tortul aniversar, toţi cei prezenţi i-au urat „La mulţi ani!”

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *