Pârăul Cerna a erodat malul, ajungând la numai câţiva metri distanţă de gospodării

• Este nevoie de intervenţia instituţiilor abilitate ale statului pentru a preveni un eventual dezastru
Localnicii din Copăceni se confruntă cu o problemă foarte gravă. Ei trăiesc de câţiva ani sub ameninţarea pârâului Cerna care, la fiecare ploaie mai serioasă se transformă în viitură, accelerând procesul de eroziune a malurilor.
Problemele au început încă din anii 2008, dar s-au acutizat după fiecare viitură, Cerna erodând malurile şi ajungând în unele zone până la câţiva metri faţă de temelia caselor, iar podul din punctul Strinului este din nou în pericol. Trei gospodării se pot prăbuşi la prima ploaie mai puternică, când este posibil ca pârâul să le măture cu totul.
Tironel Tâmplărescu: „La fiecare ploaie îmi este teamă de inundaţii”
În urma nenumăratelor demersuri pe care administraţia locală le-a făcut către instituţiile abilitate ale statului, de fiecare dată s-au alcătuit comisii care au venit pe teren, au constat, dar lucrurile au rămas în continuare neschimbate. Primarul Tironel Tâmplărescu este supărat pe instituţiile care au în administrare apele curgătoare de pe teritoriul judeţului, şi asta fiindcă nu îşi fac datoria faţă de cetăţeni. Pârâul Cerna traversează comuna pe o lungime de 17 kilometri, şi are urgent nevoie de un proiect pentru regularizare. De teamă ca situaţia să nu se acutizeze, viceprimarul Aurel Dumitrana spune că, de multe ori, în sprijinul comunităţii au sărit alţi cetăţeni, mai cu dare de mână, proprietari ai unor utilaje, pentru decolmatarea pârâului în zonele cele mai riscante. Mai pe româneşte, s-au făcut cârpeli, şi asta fiindcă primăria nu poate interveni legal cu nici o lucrare pe albia râului, administrată legal de ABA Olt.
„La fiecare ropot de ploaie îmi este teamă că se va produce o nouă inundaţie, că vor fi drumuri distruse, sau cele trei case vor fi luate de apele pârâului Cerna. De fiecare dată s-au făcut demersuri în privinţa finanţării pe situaţii de urgenţă, pentru care nu s-au alocat banii niciodată. O singură dată, în anul 2016 am primit o astfel de finanţare pe situaţii de urgenţă, pentru refacerea podului luat de ape la data respectivă în punctul Strinului. Podul acela este din nou într-o stare de degradare, fiind afectat din cauza eroziunii pârâului Cerna în amonte, pe o lungime de 200 metri. Toate acestea se întâmplă pentru că pârâul Cerna nu a fost niciodată decolmatat, erodând în toţi aceşti ani malurile. La adresele pe care noi le-am transmis către instituţiile abilitate ale statului tot timpul ni se spune că nu sunt bani pentru regularizarea acestui pârâu. Iar aceste demersuri le facem periodic către Prefectură, către ISU, către ABA Olt. Cu toate acestea, de 30 de ani rămân la stadiul de constatare pe care o fac comisiile care vin la faţa locului. Într-un cuvânt, cum placă aceste comisii din localitate tot aşa rămânem şi noi, cu problemele comunităţii nerezolvate”, a precizat viceprimarul Aurel Dumitrana.
Trei case sunt în pericol să fie luate de apele pârâului Cerna
Primarul Tironel Tâmplărescu trimite adrese periodic. Ultimele demersuri pe care administraţia locală din Copăceni le-a făcut au fost la finele anului 2020, dar şi la începutul acestui an. Astfel, la faţa locului, în această perioadă s-a deplasat o comisie din cadrul Instituţiei Prefectului, care a făcut o notă de fundamentare pentru zona la punctul Strinului, malul drept, în amonte al pârâului Cerna, care pune în pericol cele trei gospodării şi podul din această zonă. Problema este veche de peste 13 ani, dar, cu toate acestea nimeni nu face nimic, instituţiile statului sunt nepăsătoare, dau din umeri şi pleacă aşa cum au venit: „Facem demersuri de fiecare dată, atunci când ploile fac ravagii. Noi am făcut pe afluentul râului un canal betonat cu prag de fund, dar acum a erodat malul şi ne-a rupt toată această muncă pe o porţiune de 7 metri, avansând către cele trei gospodării. Ar fi bine ca Serviciul de Gospodărire a Apelor să facă un proiect pentru de gabionare, măcar pe o lungime de 100 de metri, sau un prag de fund pentru a opri debitul. Asta ar rezolva problema din zona celor trei case, dar nimeni nu face nimic. Ne-au spus să facem o adresă către ei pentru a ne trimite un excavator, aşa, pentru a mai pansa situaţia, dar aceasta nu este o rezolvare. Noi am mai cârpit zona cu ce am putut, dar s-a dovedit că nu este o soluţie. Nici nu avem voie să facem astfel de lucrări, fiindcă pârâul Cerna este în administrarea ABA Olt. Cert este că în ţara aceasta, până nu se întâmplă o tragedie, nu se ia nici o măsură. Mai grav este că, în această perioadă, nu avem nici coloratura politică favorabilă, deci gândul de la fonduri pentru astfel de investiţii ni le-am luat”, a preciza primarul localităţii Copăceni, Tironel Tâmplărescu.
Valea Cernei este una dintre cele mai frumoase văi ale judeţului, iar pârâul Cerna izvorăşte de sub vârful Buciumul, din munţii Căpăţânii şi primeşte ca afluenţi pâraiele Mariţa, Recea, şi alte pâraie mai mici.
Lungimea Cernei este de aproximativ 40 de kilometri, din care aproape 17 sunt pe teritoriul comunei Copăceni, iar la final se varsă în Olteţ, în satul Oteteliş.
În perioadele secetoase pârâul curge domol, răcorind întreaga vale şi transformând-o într-o adevărată oază de linişte. Însă, pentru a păstra zona în liniştea şi frumuseţea ei este nevoie de intervenţia instituţiilor abilitate pentru a preveni un eventual dezastru.