Speranţe pentru un buget bun, la Vaideeni

Daniel Băluţă: „Comunităţile nu au culoare politică”
La începutul lunii martie bugetul de stat a fost adoptat. Primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă, preşedintele Filialei Vâlcea a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) nu şi-a făcut planuri măreţe pentru propriul buget, care trebuie adoptat în termen de 45 de zile de la publicarea Legii bugetului naţional în Monitorul Oficial, şi asta fiindcă anul acesta bugetul va fi unul fragil, ţinând cont de stavila pusă economiei pe fondul pandemiei, la care s-a adăugat creşterea şomajului, ceea ce va duce la diminuarea sumelor din cotele defalcate din impozitul pe venit. Primarul urmăreşte ce se întâmplă la Bucureşti şi speră ca, din toată sărăcia, Guvernul să aloce suma necesară persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor, pentru a nu fi pus în situaţia de a amâna plata acestora: „Bugetul s-a adoptat, nu ştim ce sume vom avea, dar sper să fie un semn de normalitate pentru întreaga ţară, şi asta deoarece comunităţile nu au culoare politică. Sănătatea, educaţia şi oamenii cu handicap nu reprezintă nici o culoare politică. Nu am citit în detaliu bugetul, dar sunt câteva lucruri acolo care pentru mine sunt cu semnul întrebării. De exemplu, însoţitorii persoanelor cu handicap şi persoanele cu grad de handicap vor fi subvenţionaţi de la stat „până la 90%”. Această formulare nu reprezintă siguranţă, dar sper ca Guvernul să aloce întreaga sumă şi la timp, pentru persoanele cu handicap şi a însoţitorii acestora, să nu fim puşi în situaţia de a amâna plata acestora, fiindcă aceşti oameni trăiesc de la o lună la alta, din această sumă. Normal ar fi fost ca toate aceste plăţi pe partea de asistenţă medicală şi educaţie să fie preluate de stat în totalitate, şi controlate de instituţiile abilitate. Acestea sunt probleme vechi, care s-au tot discutat de ani buni în cadrul şedinţelor ACoR care au loc în fiecare an la nivel naţional, cu toate Guvernele, şi de fiecare dată se caută soluţii”, a punctat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.
Daniel Băluţă: „Toţi copiii trebuie să aibă drepturi egale”
Guvernul a anunţat că a fost stabilit, pentru prima dată, un prag minim al bursei pentru elevi de 100 de lei, finanţată din bugetele locale. Bursele care se vor acorda pentru acest an şcolar sunt burse sociale sau de ajutor social, de studiu, de merit şi de performanţă. Valoarea burselor va fi însă diferită de la comună la comună, sau chiar de la oraş la oraş, atunci când vorbim despre judeţul Vâlcea. Primarul din Vaideeni este de părere că proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă reprezintă o inechitate. Face această precizarea deoarece copiii vor primi aceşti bani în funcţie de bugetul pe care-l are respectiva primărie, în contextul în care pe teritoriul acestei ţări toţi copiii trebuie să aibă drepturi egale: „Am văzut că în cadrul bugetului de anul acesta ne dă posibilitatea de a aloca sume pentru bursele elevilor. Nu ştiu ponderea, dar această lege de alocare a burselor trebuie modificată. Aceste burse trebuie atribuite prin sumă fixă, nu prin sumă de plecare, pentru asistenţă socială, pentru merite deosebite şi obligatoriu trebuie plătite de statul român. Copiii nu au nici o vină că o unitate administrativ-teritorială are sau nu posibilitate de a achita din buget o anumită sumă. Bursele depind de bugetul pe care-l are respectiva primărie. Din punctul meu de vedere trebuie să fie o sumă clar stabilită, lăsând la o parte condiţiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a primi aceşti bani, dar sumele stabilite pentru burse trebuie fixate prin lege şi decontate de stat. Fac această precizare fiindcă nu are vină nici un copil că s-a născut „la ţară”, într-un sat uitat de lume. Pe teritoriul acestei ţări toţi copiii trebuie să aibă aceleaşi drepturi. Prin urmare, fiecare copil, din orice colţ al ţării, trebuie să primească în mod egal valoarea acestor burse”, a punctat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.
Fondurile europene, un miraj
Referitor la absorbţia fondurilor europene, primarul localităţii Vaideeni spune că punctajul mic ale comunelor a adus rateuri din cauza criteriilor discriminatorii impuse în programele de finanţare. Este de ştiut faptul că primarii comunelor mici, situate departe de drumuri naţionale şi de calea ferată, care nu au avut nici norocul să aibă monumente istorice în localităţi nu au avut acces la banii europeni, şi toate acestea s-au întâmplat fiindcă în programele europene condiţiile au fost de-a dreptul ridicole.
Până la ivirea noilor axe de finanţare pentru noul exerciţiul financiar, 2021 – 2027, Daniel Băluţă speră ca pentru proiectele depuse privind accesarea banilor europeni, declarate eligibile, dar în aşteptare, să se aloce prioritar finanţările respective, pentru a le da constructorilor oportunitatea continuării activităţii. Aceasta este, în opinia sa, una dintre soluţiile salvatoare de eliminare a blocajul şi hăului adânc în economia ţării. Face această precizare deoarece lucrările prin PNDL-2 sunt pe ultima sută de metri, noile programe de finanţare nu se întrezăresc, iar constructorii îşi fac griji privind continuitatea activităţii, în principal pentru acordarea salariilor şi a dărilor către stat:
„Guvernul va trebui să găsească o soluţie de finanţare pentru investiţiile depuse pe AFIR şi PNDR, pentru că, în perioada următoare s-a alocat suma de zero lei pentru primării pe Măsura 7, deci nu este nici un leu prins în aceste programe. Fondurile europene, în mod special proiectele depuse pe Măsura 7.2. au fost finanţate la nivel naţional abia în procent de 20%, şi asta din cauza condiţiilor imposibil de îndeplinit. În judeţul Vâlcea doar trei localităţi au prins finanţare pentru modernizarea infrastructurii rutiere, şi asta pentru că au gară în comună sau sunt traversate de un drum naţional, deci au îndeplinit aberaţiile impuse în ghidurile de finanţare europeană. Părerea mea este că fondurile europene sunt o amăgire, un miraj. Cel mai grav lucru este faptul că se arată cu degetul către primari, acuzându-i că nu sunt în stare să atragă bani europeni. Din fericire, noi am reuşit să atragem bani europeni pe alte axe, pentru alte obiective.
Consider că ar trebui să se aloce bani pentru măsurile din exerciţiul financiar trecut, pentru că sunt proiecte declarate eligibile, dar fără finanţare. Un exemplu sunt proiectele pentru asfaltarea drumurilor de exploataţie agricolă, unde nu s-au finanţat nici măcar cele care au acumulat 100 de puncte. Aceste proiecte depuse şi declarate eligibile, dar în aşteptare, au fost verificate şi paraverificate, pagină cu pagină, s-au făcut o grămadă de drumuri, studii de fezabilitate şi alte documentaţii, dar cel mai importat este că s-au cheltuit bani pentru ele. Părerea mea este că aceste proiecte ar trebui să fie prioritare în perioada acesta, de doi ani, pentru că se pot folosi în procent de 25% fondurile europene din măsurile vechi şi a însemnat, în primul rând, o continuitate a lucrărilor. Un lucru bun este faptul că altfel vom avea un mare hău în ceea ce priveşte investiţiile, cu repercusiuni în economie, fiindcă angajaţii acestor firme de construcţii vor continua să plece din ţară, deoarece nu pot trăi din indemnizaţia de şomaj, de 700 lei lunar. Este suficient că s-a îngenuncheat Horeca, nu trebuie să trimitem acasă şi constructorii, şi asta fiindcă proiectele prin PNDL sunt pe punctul final, iar constructorii nu au nici o perspectivă. Prin urmare, la nivel naţional trebuie găsită urgent o soluţie de dezvoltare a tuturor localităţilor în mod uniform, şi vorbesc aici despre fonduri guvernamentale, nu de mirajul banilor europeni. Constructorii au nevoie de continuitate, au angajaţi, au obligaţii la stat, altfel ne vom trezi că entităţile cu experienţă în construcţii vor fi nevoite să trimită oamenii în şomaj şi, cel mai grav, vor da faliment”, a punctat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.
La Vaideeni, administraţia locală are proiecte depuse şi declarate eligibile, dar fără finanţare din anul 2017 , în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Trei proiecte sunt pentru asfaltarea drumurilor agricole şi unul pentru consolidare, reabilitare şi modernizarea căminului cultural „Vartolomei Todeci”.
Proiecte depuse sunt şi la Compania Naţională de Investiţii, tot în aşteptare, dar pentru acestea primarul speră să se rezolve cât mai repede situaţia.