Delegarea temporară a serviciului de salubrizare nu a fost aprobată

Salubrizarea reprezintă o problemă stringentă în majoritatea localităţilor vâlcene, pe care administrațiile locale o gestionează cu foarte mare greutate, în condiţiile în care în judeţ nu există nici o groapă de gunoi disponibilă.

Însă felul în care se administrează deşeurile în fiecare localitate dă măsura respectului pe care primarii îl au faţă de mediu, dar mai ales faţă de propriii cetăţeni, și asta pentru că administraţiile locale au reuşit, cu greu ce-i drept, să fie pus la punct întregul sistem și acest lucru să ducă până la capăt colectarea selectivă a gunoaielor de la fiecare gospodărie. În acest fel, fiecare familie ar ajunge să plătească doar atât cât aruncă, iar operatorul să aibă un cost acceptabil pentru populaţie.

Lipsa unei gropi de gunoi ridică mari probleme pentru primăriile din teritoriu

Proiectul de hotărâre privind „aprobarea procedurii de delegare temporară a operării activității de colectare, transport, sortare și depozitare a deșeurilor municipale din județul Vâlcea, până la finalizarea procedurii de atribuire”, prezentat în cadrul şedinţe ADI Salubrizare, care a avut loc la începutul lunii martie a nemulţumit o bună parte dintre primarii prezenţi. Conform acestui proiect, atribuirea temporară ar fi urmat să se facă prin procedura de negociere, fără publicarea unui anunț prealabil de participare, contractul urmând să fie încheiat până la atribuirea prin licitație a contractului de delegare, conform anunțului de concesiune.

Problemele ridicate pe bandă rulantă de primarii prezenţi nu au fost puţine.

Primarii au subliniat preţul piperat al colectării gunoiului, poziţia de forţă adoptată de operatorul de salubrizare, dar şi greutăţile cu care se confruntă în colectarea selectivă. Dintre cei 89 de membri ai ADI salubrizare, doar 48 au fost prezenţi la şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Salubrizare Vâlcea, iar proiectul privind delegarea temporară a serviciului de salubrizare nu a fost aprobat. Dintre cei prezenţi la şedinţă 24 au fost împotriva acestui proiect, 22 au fost de acord, iar doi membri s-au abţinut.

Gheorghe Dumbravă: „Nu acceptăm o schimbare în dezavantajul comunităţii”

Primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă consideră că acest serviciu de colectare a gunoiului trebuie să se facă în urma unei licitaţii, în spatele căreia trebuie să existe un caiet de sarcini bine întocmit, care să conţină clauze legale şi care să fie prezentate primarilor, iar preţul practicat de noul operator prin acest proiect de delegare temporară a serviciului de salubrizare să fie mai mic decât cel existent:

„Acest serviciu de colectare a gunoiului consider că trebuie să se facă în urma unei licitaţii, a unui caiet de sarcini bine întocmit, pentru care să fim şi noi consultaţi. Fac această precizare fiindcă nu acceptăm o schimbare în dezavantajul comunităţii. Mai mult, am reuşit să familiarizăm oamenii din localitate cu acest sistem şi nu a fost uşor. Am luat în calcul preţul de 17 lei de fiecare gospodărie, am cumpărat pubele pe care le-am dat cu titlu gratuit şi oamenii au înţeles să facă contracte. Contract avem şi cu o altă firmă care colectează gunoiul din localitate selectiv. Nu îmi place ideea din proiectul prezentat, fiindcă nimic nu este concret. Dacă mâine se dă cu încredinţare directă, aşa cum se doreşte, prin negociere, preţul se majorează la 9 lei de persoană, iar pentru noi, cei „de la ţară” este foarte greu. Nu pot să vin cu preţul de 9 lei pentru o persoană, atâta timp cât noi avem preţul de 17 lei de familie, indiferent câţi membri sunt. Este inadmisibil şi nu se poate aşa ceva, oamenii sunt săraci și trăiesc dintr-un amărât de salariu câştigat în mare parte la Faurecia sau Dumnezeu ştie unde, acolo unde mai pot găsi un loc de muncă, iar banii nu le ajung de la o lună la alta, sau dintr-o amărâtă de pensie. Mai mult, eu niciodată nu am să fiu „sluga” operatorului care îşi desfăşoară activitatea de colectare a gunoiului în localitatea noastră . Spun „slugă” în sensul de a colecta noi, primăriile banii de la oameni pentru acest serviciu. Mai grav, nu avem de unde să dăm operatorului lunar suma de 20.000 sau 30.000 de lei, fiindcă Stoeneştiul nu are buget atât de mare, aşa cum poate îşi permit alte primării. În momentul de faţă SC Urban vine, îşi face serviciul în localitate conform condiţiilor din contract, are şi casier care strânge banii din casă în casă, de la fiecare abonat. Prin urmare este o treabă corectă”, a precizat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

Gospodarul-șef din Stoenești a precizat că prețul este singura problemă care îl nemulțumește în acest sens.

„Nu mă gândesc la faptul că ar fi ceva necurat aici, dar vreau să fie ceva bine stabilit şi în favoarea cetăţeanului. Îmi cunosc foarte bine comunitatea şi veniturile fiecărei gospodării. Oamenii mei sunt amărâţi, iar eu tot ceea ce am făcut în această localitate a fost doar în sprijinul lor. Întotdeauna m-am gândit la traiul pe care-l duc zi de zi, asta fiindcă şi eu am plecat din rândurile lor. Pe mine nu m-au votat oamenii să fac ceva împotriva lor, dimpotrivă, vreau să fiu un sprijin real, pentru că s-au şi bazat pe corectitudinea mea. La noi în localitate gunoiul se ridică selectiv, avem un preţ accesibil cu care s-au obişnuit oamenii, iar operatorul se ocupă cu depozitarea deşeurilor și colectează banii de la fiecare gospodărie. La noi preţul de familie este de 17 lei, iar prin proiectul prezentat preţul va fi de 9 lei de persoană, ceea ce mi se pare extraordinar de mult”, a precizat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

***********************************************************************************************************************

Gheorghe Gîngu: „Operatorul trebuie să îndeplinească condiţiile trecute în caietul de sarcini, pe care trebuie să le ştim şi noi”

Primarii care au îndoieli în privința acestui proiect sunt sceptici şi pentru că din partea Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea nu a fost nimeni prezent la şedinţă, pentru a-i asigura că gunoiul judeţului are accesabilitate la punctul de colectare de la Feţeni. Concluzia dezbaterii a fost că situaţia care a fost prezentată în cadrul şedinţei ADI Salubrizare din data de 2 martie nu a fost suficient de concretă şi argumentată.  O altă neclaritate a primarilor este de ce este nevoie de o majorare a preţului dacă Primăria Râmnicului ar accepta depozitarea gunoiului la Feţeni.

Gheorghe Gîngu este unul dintre primarii vocali, care şi-a spus punctul de vedere în cadrul şedinţei, şi asta fiindcă administraţia locală din Bujoreni este una dintre primăriile care reușit cu greu să aibă acest serviciu de colectare a gunoiului bine pus la punct în toată localitatea. Spune că, pentru a ajunge la aceste nivel a stat de vorbă cu cetăţenii din casă în casă, luni bune, recurgând la conștientizarea populației în ceea ce priveşte reducerea cantităților de deșeuri generate și ajungând să plătească fiecare gospodărie atât cât aruncă, iar operatorul să aibă aprobat un cost acceptabil pentru populaţie. „Am întrebat de la început ce rost are să avem o astfel de discuţie, atâta timp cât nu ştim cine va fi operatorul care va ridica gunoiul. Ni s-a spus că există un acord de principiu, adică un fel de „dacă apare soarele ne vom încălzi”. Mai grav, din partea Primăriei Râmnicului nu a fost nimeni prezent, care să confirme că este de acord cu depozitarea gunoiului la groapa de la Feţeni. Sunt unul dintre primarii care, cu mare greutate, am făcut să meargă lucrurile în localitate, să plătească cetățeanul cât aruncă, ceea ce este foarte greu. Proiectul propus este neargumentat și poate crea probleme celor care au deja acest serviciu bine pus la punct. Am spus să corecteze proiectul și să dea drumul la licitaţie fiindcă în spate obligatoriu trebuie să fie un caiet de sarcini, adică nişte condiţii clare, nişte obligaţii pe care noi trebuie să le ştim de la început. La Bujoreni se practică un preţ acceptabil, 10 lei de persoană, şi noi ne-am dori să micşorăm preţul, dar acest lucru reiese dintr-o licitaţie. Mai mult, avem organizare pe zone prin acest ADI Salubrizare. Cu toate acestea ei au optat să meargă cu un singur operator. Consider că este o mare greşeală, fiindcă este greu să-i dai unui singur operator acest serviciu, adică să ia tot gunoiul din judeţ. Mai mult, într-un caiet de sarcini există clar cine duce pubelele, cine face colectarea selectivă și cine va prelua obligaţiile de colectare selectivă. Fiecare dintre noi am făcut un regulament de salubrizare local pe care am reuşit, cu chiu cu vai, ce-i drept, să-l ducem la îndeplinire şi am reuşit. În momentul în care preia ADI Salubrizare temporar ne va anula absolut tot, fiindcă există riscul să o luăm de la capăt cu nebuniile, iar noi nu avem garanţia că operatorul peste o săptămână sau peste o lună nu se va retrage. Pe mine nu mă interesează cui i se va încredinţa acest serviciu, dar, indiferent cine este, trebuie să îndeplinească nişte condiţii clare, trecute în caietul de sarcini, și de la care nu are voie să se abată. Trebuie să știm și noi aceste condiții, fără care consider că nu este o treabă „curată”. Mai grav este faptul că din cei peste 89 de primari nu toţi au fost convocaţi la şedinţă. Era normal că eu le voi contesta hotărârea, şi ca mine vor fi mulţi alţii, pentru că nu au îndeplinit această procedură”, a precizat primarul localităţii Bujoreni, Gheorghe Gîngu.

******************************************************************************************************************

Constantin Catrina: „Eu am fost de acord, sunt printre cei care am votat proiectul”

Primarul localităţii Creţeni, Constantin Catrina este unul dintre primarii care a probat proiectul şi afirmă că nu este de acord cu primarii care au avut o poziţie radicală privind aprobarea procedurii de delegare temporară a operării activității de colectare, transport, sortare și depozitare a deșeurilor municipale din județul Vâlcea până la finalizarea procedurii de atribuire, prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț prealabil de participare”, contractul urmând a se încheia până la atribuirea prin licitație a contractului de delegare, conform anunțului de concesiune:

„Eu am fost de acord, am votat pentru, fiindcă în localitate colectarea gunoiului nu este ceea ce îmi doresc. Nu înţeleg de ce nu au fost de acord, este o ruptură de logică, există o altă variantă mai bună? Ni s-a propus ceva, şi sper că nu am fost minţiţi, preţul de 9 lei este unul favorabil, cu condiţia de a se ridica şi reciclabilul în continuare, este ceva bun. Noi ne descurcăm foarte greu cu acest serviciu. Am refăcut contractul cu Braicata pentru o perioadă de 6 luni, în condiţii puţin mai bune, în sensul că am micșorat puţin preţul la gunoi şi a ajuns la 10 lei de persoană, 20 de lei pentru două persoane şi 30 de lei pentru mai multe persoane, fiindcă, acolo unde sunt mai multe persoane este o problemă socială în familie, şi nu este corect. Am obţinut o hotărâre de consiliu în acest sens şi se colectează gunoiul menajer de două ori pe lună. Ideea este să ne finanţăm, iar oamenii să poată plăti banii aceştia. Proiectul propus este o variantă mult mai bună pentru că, în primul rând gunoiul era ridicat săptămânal şi nu o dată la două săptămâni, aşa cum se face acum la noi, iar al doilea argument este preţul, care în loc de 10 lei de persoană este 9 lei de persoană, deci este mult mai puţin. Noi am ales să facem o curăţenie masivă în localitate, în sensul în care am mers din casă în casă, pentru a-i conştientiza pe cetăţeni să colecteze reciclabilele selectiv. La început această acţiune se făcea săptămânal, cu toţii strângem peturile de pe albiile pârâului şi de la capetele podurilor. Acum se face acţiunea o dată la două săptămâni, fiindcă nu mai sunt atât de multe gunoaie, iar colectarea este gratis”, a precizat primarul localităţii Creţeni, Constantin Catrina.

Reamintim faptul că, la începutul anului 2021, în cadrul unei şedinţe ADI Salubrizare se anunţa că, pentru investiţia de la Roeşti, care vizează depozitul deşeurilor studiul de fezabilitate s-a finalizat, urmând să aibă loc recepţia documentaţiei. Se sublinia inclusiv faptul că depozitul de la Roeşti, cu ceva noroc, ar putea fi gata la finalul anului 2021. Până atunci problema gunoiul trebuia să fie rezolvată de fiecare primărie aşa cum putea, dar legal, cu promisiunea că pentru 2021 se vor face paşi privind identificarea unui operator de salubrizare unic, și care să practice acelaşi preţ pentru toţi membrii Adi Salubrizare Vâlcea.

************************************************************************************************************************

Florian Marin: „Se va relua problema la ședința următoare”

Vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Florian Marin, prezent a ședință din partea instituției județene spune că problema va fi reluată la ședința următoare și se va discuta mai amănunțit.

„S-a luat în discuție această problemă la ședința respectivă, numai că, atunci când s-a supus la vot acest punct, era un singur punct de pe ordinea de zi, eu fiind reprezentantul Consiliului Județean în ADI Salubrizare și am luat parte în mod direct la ședință, de aceea vă spun. În condițiile în care nu s-a realizat cvorumul, majoritatea simplă pentru a putea să treacă acest punct, se va relua punctul într-o ședință următoare”. Am încercat să luăm un punct de vedere referitor la acest subiect și de la președintele ADI Salubrizare, Adrian Cosac, dar acesta nu a putut fi contactat.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *