Se caută soluţii pentru ruinele căminul cultural din Amărăşti

Căminul cultural din Amărăşti a ajuns o ruşine din cauza nepăsării fostei administraţii

Noul primarul localităţii Amărăşti, Adrian Catană, are în plan rezolvarea problemei Căminul cultural din localitate, care din 1997 reprezintă o ruşine din cauza nepăsării fostei administraţii. Pentru a face paşi în acest sens trebuie făcută însă o expertiză financiară a lucrărilor care s-au efectuat şi o expertiză tehnică, pentru a vedea dacă lucrările la această clădire, din punct de vedere al rezistenţei, mai pot fi continuate sau nu, după 22 de ani de la construire. Prin urmare, noul primarul localităţii Amărăşti, Adrian Catană reia toate aceste documentaţii, fiindcă la primărie nu există nici un document care să ateste câţi bani s-au cheltuit pentru ridicarea acestui cămin cultural neglijat de autorităţi, o ruină care zace de peste 24 de ani în centrul localităţii. „Nu avem acte care să ateste finanţarea care s-a făcut până s-a ajuns la acest nivel. Ca atare, eu am fost îndrumat şi sfătuit de Ministerul Dezvoltării să facem o expertiză financiară a lucrărilor care s-au efectuat și o expertiză tehnică, pentru a vedea dacă acest cămin, din punct de vedere al rezistenţei mai poate să fie continuat sau nu, după 24 de ani de la construire. Pentru aceste două expertize, ni s-a cerut să o facem mai întâi pe cea tehnică, pentru a şti dacă mai este viabilă locaţia pentru a se continua lucrarea, după care să efectuăm expertiza financiară, adică ce s-a cheltuit până la această oră, fiindcă nu avem documente.La Consiliul Judeţean am găsit autorizaţia de construire şi planul de execuţie, adică proiectarea, dar partea financiară și cheltuielile nu sunt de găsit. Deci, trebuie făcută expertiza tehnică pentru a şti câţi bani avem nevoie în continuare pentru a finaliza acest locaş de cult”, ne-a precizat primarul localităţii Amărăşti, Adrian Catană.

Nu există documente care să ateste câţi bani s-au cheltuit

Fosta administraţie, din nepăsare şi lipsă de interes, a lăsat de izbelişte proiectul privind finalizarea construirii căminului cultural, afirmând de fiecare dată că proiectul este depus la CNI și se aşteaptă finanţare pentru el. În realitate, Compania Naţională de Investiţii nu a primit documentele necesare pentru rezolvarea acestei probleme. În acest sens există la primărie o adresă trimisă de CNI prin care este solicitată expertiza financiară. „Pentru expertiza tehnică am contactat o firmă, dar aşteptăm bugetul, fiindcă nu este uşor să faci o expertiză tehnică pentru un astfel de edificiu, costă mult. Sunt demersuri pe care le avem în plan să le facem cât se poate de repede, fiindcă localitatea nu are un astfel de edificiu”, mai spune primarul.

Comuna Amărăşti nu are în acest moment un cămin cultural şi nici un alt spaţiu unde să se poată desfăşura activităţile culturale din localitate, deoarece, din 1997, construcţia clădirii care ar fi trebuit să devină casa culturii din localitate nu a fost finalizată. De atunci, fosta administrație, la fiecare rundă de alegeri făcea doar promisiuni de modernizare efectivă a vechii clădiri,căzută între timp în paragină, dar nu s-au concretizat niciodată. Generaţii întregi de elevi care au învăţat şi învaţă în localitate au simţit de fiecare dată indolenţa autorităţilor locale, în special la serbările care se ţineau de fiecare dată în clase. De 24 de ani, aleşii locali, coloraţi diferit, nu au dorit să aducă schimbări în favoarea cetăţeanului. Finalizarea acestui aşezământ cultural, astăzi o ruină a rămas de fiecare dată o promisiune în alb, existând doar o luptă a intereselor, pentru că vechea administrație era probabil  concentrată să evite teama verificării modului în care a fost investit şi cheltuit banul public.

Adrian Catană a intrat foarte serios în activitate. Are în plan, printr-o asociere cu localităţile Creţeni şi Suteşti introducerea sistemului de gaze naturale şi depunerea proiectului în vederea finanţării cu bani europeni. Iar pentru şcoala din satul Nemoiu s-au atras fonduri europene pentru creșterea eficienței energetice a clădirii. O altă problemă este alunecarea de teren de pe drumul comunal 88, care a fost asfaltat, dar care a început să alunece, în urma ploilor torenţiale din această perioadă, în punctul Padina de Sus, pe o lungime de 200 de metri. Primarul spune ca se fac demersurile necesare astfel încât această problemă să fie remediată cât se poate de repede. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *