Pandemia cade pe capul Guvernului ca prima zăpadă

Știm că autoritățile din România au fost mereu surprinse de „prima zăpadă”. Indiferent dacă aceasta cade la jumătatea lui ianuarie, noi vom fi întotdeauna surprinși cu chiloții în vine, și nu vom avea niciodată utilajele pregătite să o curățăm. La fel se întâmplă și cu pandemia. Al doilea sau al treilea „val”, cine știe ce mai este și asta aduce noi restricţii pentru populație, mai ales pentru agenții economici, și îi ia din nou pe guvernanți prin surprindere. Multe afaceri se închid, foarte mulţi oameni nu mai au din nou cu ce să trăiască.

Trăim într-o ţară în care noi, oamenii de rând, suntem tot mai ignoraţi de o clasă politică tot mai ignorantă. Nesimţirea şi prostia a ajuns la cote aproape inimaginabile pentru oamenii care sunt puşi să cârmuiască această ţară.

Te uiţi la ceea ce se întâmplă astăzi şi ai senzaţia că acest Guvern a hibernat, tocmai a ieşit din starea de amorțeală şi s-a trezit cu o pandemie în braţe. Nimic din acţiunile pe care le fac cei implicaţi nu lasă impresia că totuşi sunt oameni care, cel puţin la nivel teoretic, se luptă de un an și mai bine cu acest fenomen. Din nou s-au trezit cu pandemia în braţe şi pur şi simplu nu ştiu ce să facă. Săptămâna trecută, luni spuneau că marţi vor fi luate nişte decizii, iar joi aflăm că vor fi luate teoretic nişte decizii, mâine probabil vom afla că le vor lua poimâine. Este clar că oamenii nu știu ce să facă iar acum se vede valoarea lor profesională, dar şi politică, pentru că nu au nici curajul să îşi asume decizii.

Marea problemă a României este din nou lipsa de predictibilitate. Nimeni nu ştie ce are de făcut. Ne-au anunţat iniţial că la o rată de infectare de 3 la mie intrăm în scenariul roşu, iar la o rată de infectare de 6 la mie se intră în carantină, în timp ce peste pragul de 6 la mie ies şi spun că nu mai intrăm în carantină. Este un haos de nedescris, un haos care nu face altceva decât să alimenteze toate teoriile conspiraţioniste care ne spun că, de fapt nu este nimic periculos. Logic: dacă ar fi ceva periculos, „oamenii” ar fi ceva mai organizaţi, ceva mai cumpătaţi în privinţa afirmaţiilor şi declaraţiilor . Asistăm neputincioși la incapacitatea politicienilor, extrem de periculoasă, care are repercusiuni puternice în economie şi, de ce nu, în mediul social. Marea problemă este că nu ştim încotro să o apucăm, fiindcă sunt industrii care sunt închise, mici afaceri care se închid, sunt oameni care lucrau în HORECA şi care au ajuns să îşi vândă lucruri din casă pentru a supraviețui.

Restaurantele și toate celelalte afaceri care presupun întâlnirea dintre mai mulți oameni sunt paralizate, iar rata de infectare a crescut, deci, decizia a fost una proastă. Acum avem oricum o explozie a numărului de îmbolnăviri, dar mergem în același ritm, la un an de la izbucnirea pandemiei, când guvernanții ar fi trebuit să aibă un caiet clar de reguli pentru a şti exact ce este de făcut mâine sau peste șase luni, mai ales cei care au business-uri, cu stocurile şi cu angajaţii din aceste afaceri paralizate.

Modalitatea la care recurge Guvernul acum, cu o parte din industrie închisă, este aceea de a încerca să domolească această creştere. În fond nu se face practic nimic, toată lumea se bâlbâie, Guvernul și miniștrii se contrazic, iar acest lucru nu face altceva decât să omoare și partea de industrie care este închisă. Dacă până acum erau într-o situaţie de pending, acum toţi cei din Horeca, cinematografele, teatrele, actorii își dau ultima suflare din punctul de vedere al mijloacelor de supraviețuire, iar după acest pas vor urma și altele, în lanț.

Asta este marea problemă a Guvernului: nu are o viziune despre ce trebuie sa facă în momentul în care ţara este lovită de un nou val. Ei merg în continuare în gaşca lor de șmecheri, sfidând la fiecare secundă legile pe care de altfel ne obligă pe noi să le respectăm.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *