Primăria Voineasa, parteneriat cu Consiliului Judeţean pentru proiecte de infrastructură la Vidra şi în zona domeniului schiabil Transalpina

Primarul staţiunii Voineasa, Gabriel Năstăsescu a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, discuţiile având ca obiect proiecte importante de infrastructură în staţiunea Vidra şi posibilitatea amenajării unui drum prin pădure în zona domeniului schiabil Transalpina, unul dintre cele mai frumoase domenii schiabile din România.
Reamintim faptul că, în vara anului trecut, la Voineasa s-au finalizat litigiile în instanţă referitoare la proprietatea terenului pe care se află hotelurile începute şi nefinalizate de zeci de ani, administrate de cele patru mari confederaţii sindicale din ţară: CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, BNS şi CSDR, care deţin locaţiile din Vidra şi Voineasa. Astfel, primăria a dat în concesiune sindicatelor terenul de sub clădiri pentru o perioadă îndelungată, cu condiţia ca sindicatele să investească în modernizarea lor. În prezent există deja un investitor destul de puternic financiar, hotărât să investească în staţiunea Vidra.
„Am avut vizita în teren a preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru a ne sprijini în ceea ce priveşte asfaltarea drumurilor, în special a drumului din zona pârtiei Transalpina Ski Resort şi a drumului din zona staţiunii Vidra. Se ştie deja că există un investitor destul de puternic financiar, hotărât să investească în staţiunea Vidra. Prin urmare, începând din primăvara acestui an, o dată ce zăpada se va topi, în staţiunea Vidra se va da startul lucrărilor de reconstruire. În acest sens, Constantin Rădulescu ne va sprijini cu asfaltarea drumului până la barajul din zonă, pe o lungime de 3 kilometri. Drumul nu este trecut în administrarea nimănui, așa că, în această perioadă, urmează să înceapă procedurile pentru a-l trece în administrarea Consiliului Judeţean. Constantin Rădulescu ne-a promis ca va fi prezent în localitate din nou peste o săptămână. Oricum, toate aceste demersuri se vor face după ce se va topi zăpada”, a precizat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu.
Investiţiile în staţiunea Vidra vor începe de la hotelul mare din zonă pentru amenajarea camerelor şi a restaurantului. În planurile de reconstruire a staţiunii Vidra intră şi pârtia de schi din Vidra. Investitorul nu vrea să i se cunoască numele până când în Vidra nu vor veni primele echipe de constructori care vor începe efectiv lucrările.
Asfaltarea drumului paralel cu domeniul schiabil Transalpina
„Discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean au fost şi despre posibilitatea amenajării drumului care străbate pădurea, paralel cu domeniul schiabil Transalpina. Drumul are o lungime de 3,5 kilometri şi va aduce facilităţi pârtiei. În primul rând trebuie să vedem cine are în administrare acest drum, iar apoi urmează demersurile în acest sens. S-a luat în calcul amenajarea acestui drum pentru a deservi mai bine instalațiile din golul alpin și anume tronsonul 2 de telegondolă și telescaun, pentru a putea lua în prima fază presiunea de pe pârtiile din zona celor două teleschiuri și cea de sub telegondola tronson 1”, a precizat primarul localităţii Voineasa.

Telegondolele de la Transalpina va funcționa și vara
Noii administratori ai domeniului schiabil Transalpina au în plan ca telegondolele și teleschiul să funcționeze și vara, pentru cei care vor să admire frumusețea locului de pe creasta munților. „Eu cred că treaba va merge foarte bine de acum înainte referitor la exploatarea domeniului schiabil, iar deschiderea sezonului de schi nu va mai crea probleme. Noii operatori îşi dau toată silinţa, şi asta se vede, mai ales că au în plan ca telegondolele și teleschiul să funcționeze și vara”, a punctat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu.
Reamintim faptul că operarea şi exploatarea celui mai spectaculos domeniu schiabil din România, Transalpina, se va administra de noul operator pentru o perioadă de 4+1 ani, conform contractului de atribuire prin delegarea serviciului de administrare a domeniului public schiabil Voineasa, care s-a încheiat în ianuarie 2020 între Primăria Voineasa și liderul de asociere SC Fagia SRL. O dată cu preluarea exploatării domeniului schiabil, noul administrator a anunțat imediat că titulatura domeniului nu va mai fi Ski Resort Transalpina, ci Domeniul Schiabil Transalpina.
Gabriel Năstăsescu: „Ne vom judeca până în pânzele albe şi, dacă cineva le va da dreptate vechilor administratori, înseamnă că nu mai avem justiţie în ţara aceasta”
Administraţia locală mai are o datorie provenind de la litigiul cu SC Acomin SA Deva, societatea care a gestionat până anul trecut pârtiile de schi, încă de la deschidere, fiind totodată și constructorul domeniului schiabil. Datoria provine de la construirea apreschiului și are o valoare de 11 miliarde de lei.
„Sunt bani mulţi, nu ştiu ce va hotărî instanţa, dar, din punctul meu de vedere nu este legal făcut acest apreschi. Ne vom judeca până în pânzele albe şi, dacă cineva îi va da dreptate, înseamnă că nu mai avem justiţie în ţara aceasta, mai ales că actele nu sunt într-o ordine legală, nu fac parte din contractul 1036 -1038 și nu au semnătura dirigintelui de şantier pentru situaţiile de lucrări. Situaţia de lucrări a fost dată în anul 2016 în loc de 2012, atunci când s-a construit apreschiul. Abia atunci au venit să semnez recepţia, după 4 ani, şi nu am fost de acord. Cu toate acestea, lucrurile la pârtia de schi s-au aşezat acum, dar nimeni nu ştie prin ce am trecut. Vom face şi recepţia la terminarea lucrărilor. Aşteptăm răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcții, care ne calculase nişte penalităţi foarte mari, în valoare de 4 miliarde de lei vechi (400 de mii de lei), cu care nu am fost de acord şi pot să demonstrez că nu este ca ei, fiindcă ICS era obligat ca, în momentul în care era cunoscută începerea lucrărilor să nu dea drumul la lucrări până nu se plăteau cei 0,1% în anul 2010. ICS are pretenția în 2020 să plătesc 4 miliarde penalităţi dar, cu toate acestea trebuie făcută recepţia, fiindcă ţinem operatorul cu garanţia de bună execuţie de 3 milioane lei de lei blocată”, a precizat primarul localităţii Voineasa.
Pârtiile au fost administrate de constructorul SC Acomin SA Deva, pentru că nimeni nu a fost interesat să ducă la bun sfârșit condiţiile impuse în caietul de sarcini al Primăriei Voineasa, proprietarul domeniului. Scandalul pe tema domeniului schiabil Transalpina au reizbucnit anul trecut, după ce s-a aflat că noul gestionar al pârtiilor de lângă lacul Vidra este SC Fagia SRL.