ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN VÂLCEA ÎN ANUL 2020: Amenzi pentru nerespectarea restricțiilor în valoare de peste 11.000.000 de lei

În anul 2020 a început pandemia de COVID-19, astfel polițiștii au fost nevoiți să realizeze controale la diverse afaceri sau locuri unde multe persoane se pot întâlni. Numărul de amenzi a crescut considerabil din acest motiv, în fiecare săptămână IPJ înregistra amenzi în valoare de peste 10.000 de lei.

Procente ale Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea,  se constată o scădere cu 4,75% a infracțiunilor sesizate față de anul 2019, nivelul infracționalității fiind cel mai scăzut din ultimii 10 ani.  În ceea ce privește tâlhăriile sesizate, au fost înregistrate scăderi de 18,18%. Privitor la infracțiunile contra patrimoniului înregistrăm scăderi de 15,85%, o pondere importantă din infracțiunile contra patrimoniului o deţin furturile 54,66%.

Din analiza datelor statistice, se constată că, în anul 2020, numărul accidentelor rutiere cu victime a scăzut cu peste 26% față de anul 2019. Principalele cauze generatoare ale acestor accidente au avut următoarele procente: abateri bicicliști 18,12%, viteză neadaptată la condițiile de drum 12,21%, nerespectarea distanței între autovehicule 11,40%, neacordare prioritare vehicule 9,97% și neacordare prioritate pietoni 5,90%.

Intervenții ale autorităților

Intervențiile obișnuite nu s-au schimbat, polițiștii acționând în diverse cazuri, fie că vorbim de infracțiuni minore și majore sau de cazuri de violență domestică.

În politica de combatere a criminalităţii, eforturile s-au concentrat pe contracararea infracţiunilor grave săvârşite contra vieţii şi integrităţii corporale a persoanei.Referitor la activitățile desfășurate pentru deservirea comunității, polițiștii vâlceni au intervenit la 17.545 de apeluri primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Anul trecut, polițiștii vâlceni au emis 242 ordine de protecţie provizorie şi 236 ordine de protecţie, măsurile adoptate contribuind la prevenirea unor posibile alte cazuri de violenţă domestică. În perioada de referinţă au fost anulate 126  permise de armă şi 6 au fost suspendate.

În anul 2020 au fost sesizate 29 infracţiuni privind regimul armelor şi muniţiilor, 9 infracţiuni la Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului, 18 infracţiuni la regimul materialelor explozive. În cadrul dosarelor penale întocmite au fost ridicate în vederea confiscării 28  arme de foc (20 letale şi 8 neletale) şi 1457  cartuşe.

Acțiunile de prevenire a virusului COVID-19

Polițiștii care s-au ocupat cu limitarea răspândirii virusului COVID-19 nu au iertat pe nimeni, oferind amenzi peste amenzi de fiecare dată când o persoană, sau o instituție, nu a respectat condițiile impuse de guvern și autorități. Doar anul trecut s-au oferit amenzi în valoare de peste 11.000.000 de lei.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, începând cu data de 16.03.2020, zilnic, polițiștii vâlceni au desfăşurat activităţi atât în patrule independente, cât şi mixte cu jandarmi, militari şi poliţişti locali, pentru prevenirea/limitarea răspândirii nouluu coronavirus SARS-COV-2.

Pe parcursul derulării activităţilor pentru prevenirea/limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 și reducerii efectelor asupra populației, poliţiştii au constatatat 40 de infracţiuni circumscrise cadrului legislativ în materie și au aplicat 14.260 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 11.000.000 lei.

 În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au organizat şi participat la 1.639 de activităţi preventive în comunitate, 509 cu asociaţiile de proprietari și 291 în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ. De asemenea au fost organizate 523 de activităţi de prevenire în rândul persoanele vârstnice.

 Având în vedere că perioada analizată a fost afectată de pandemia generată de virusul SARS-COV-2, cursurile în unitățile de învățământ au fost suspendate, fapt ce a generat o scădere considerabilă a criminalității în zona și în incinta unităților de învățământ. De asemenea, în cadrul I.P.J. Vâlcea a fost înființat Biroul Siguranță Școlară.

Siguranța rutieră

Nici în cazul șoferilor nu a fost un an bun, poliția reținând peste 4500 de permise de conducere și peste 1300 de certificate de înmatriculare.

 Pentru siguranța participanților la traficul rutier, în anul 2020, poliţiştii rutieri au organizat 1.382 de acţiuni, fiind constatate 379 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au fost aplicate 28.337 de  sancţiuni contravenționale și au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 4.585 de permise de conducere şi 1.360 de certificate de înmatriculare.

Alte activități și acțiuni ale IPJ

 În urma celor 84 acţiuni desfăşurate şi a celor 19 percheziţii au fost ridicate în vederea confiscării 178,5 kg carne vânat, 22 trofee vânat, a fost indisponibilizat un autovehicul, 771 kg articole pirotehnice, 24,14 kg şi 38,2 litri produse protecţia plantelor.

 În anul 2020 au fost soluţionate 356 dosare penale privind infracţiuni de natură economică din care 26 cu trimitere în judecată fiind emise 23 rechizitorii.

 Activităţile de prevenire şi combatere a delictelor silvice sunt deosebit de importante având în vedere că fondul forestier la nivelul judeţului Vâlcea ocupă  aproximativ 46% din suprafaţa totală. Au fost continuate acţiunile comune cu I.J.J. Vâlcea, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Vâlcea, Direcţia Silvică şi cu Garda Forestieră .

Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice s-au desfăşurat  activităţi în baza planului ,,SCUTUL PĂDURII”, organizându-se 400 de acțiuni, fiind sesizate 376 de infracțiuni, aplicate 333 de sancțiuni contravenționale și confiscați peste 2.500 m3 de material lemnos.

 Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, la nivelul judeţului Vâlcea, cu participarea I.P.J. Vâlcea, I.J.J. Vâlcea, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Vâlcea şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură a fost întocmit Planul comun de acţiune ,,STOP BRACONAJULUI”.

 De asemenea, în urma celor 135 acţiuni şi 158 controale au fost aplicate 99 sancţiuni contravenţionale şi s-a reuşit confiscarea mai multor bunuri, respectiv 812 kg peşte, 18 bucăţi plasă  de pescuit monofilament, 110 plase fir textil şi plurifilament, 9 ambarcaţiuni, 4 motoare ambarcaţiuni, 2 prostovoale, 25 alte unelte de pescuit, 4 autovehicule.

 Referitor la activitatea de urmărire naţională şi internaţională, au fost puse în executare 102 mandate și sentințe penale. În anul 2020, s-au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere judiciară faţă de 128 persoane aflate sub control judiciar şi faţă de 14 de persoane arestate la domiciliu.

 Polițiștii criminalişti au efectuat peste 1.700 de cercetări la fața locului și deplasări pentru alte evenimente și au ridicat peste 6.900 de urme de diferite categorii, care au condus la identificarea sau probarea vinovăției a 44 de persoane.

 Luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au efectuat  399  misiuni, respectiv percheziţii, escorte, aplanări de conflicte, dispozitiv antitero, executări de mandate şi alte activităţi de sprijin pentru structurile operative, neînregistrându-se evenimente deosebite. Personalul Serviciului pentru Acţiuni Speciale împreună cu psihologii inspectoratului, dar şi ofiţeri de ordine publică au desfăşurat sesiuni de instruire tactică a personalului din structurile de ordine publică, poliţie rutieră şi poliţie transporturi, reuşindu-se pregătirea a 279 poliţişti şi 36 studenţi şi elevi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *