Copiii din nordul judeţului, fără transport la şcoală

Robert Schell: „Grija Consiliului Judeţean ar trebui să fie şi faţă de copiii din nordul judeţului”

De aproximativ o lună, elevii din comunele Mălaia şi Racoviţa care frecventează cursurile Liceului Teoretic „Gheorghe Surdu” din Brezoi nu mai dispun de transport gratuit. Dacă până acum primarul Robert Schell a reuşit să rezolve această situaţie, acum responsabilitatea cade pe umerii instituţiilor răspunzătoare pentru soluţionarea problemei transportului elevilor navetişti.

Potrivit declaraţiilor primarului Robert Schell, Primăria Brezoi nu mai poate să asigure transportul elevilor, şi asta deoarece Curtea de Conturi a sesizat această problema. Cu toate acestea, în tot acest timp, alesul local a încercat să găsească alte soluţii, însă, de data aceasta, nu a mai reuşit acest lucru: „Transportul elevilor de la Mălaia şi Racoviţa la Liceului Teoretic „Gheorghe Surdu” din Brezoi se făcea în condiţiile în care nu era această pandemie. Ulterior s-au impus nişte reguli foarte clare de transport al elevilor şi nu s-a mai putut face acest serviciu. Acum responsabilitatea fiecărei localităţi este să îşi transporte elevii. Este responsabilitatea fiecărui primar din cele două localităţi care au fost afectate. Nici preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea nu cunoaşte foarte bine legea, pentru că îmi reproşa în unul dintre interviurile de săptămâna trecută, de la o televiziune că îmi bat joc de copiii din nordul judeţului. Este o declaraţie iresponsabilă a preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea. Nu mă poate obliga pe mine să încalc legea, şi este incorect să fiu acuzat de o chestiune de acest fel, că o fac politic. Trebuie să spun însă că lucrurile sunt perfect legale aşa cum le facem noi, iar grija Consiliului Judeţean ar trebui să fie şi faţă de acei copii din nordul judeţului, pentru că tocmai în localităţile respective sunt primari de la PSD. Trebuie să existe mai multă aplecare spre aceste probleme. Noi avem patru autobuze şi transportăm 250 de copii din localitate. Cu aceste patru autobuze copiii mei trebuiau să se trezească mai devreme pentru a-i putea aduce la şcoală, ca mai apoi să se mai facă alte curse şi în localităţile respective. Sunt soluţii pentru aceste localităţi, le-am explicat primarilor că, de exemplu, Mălaia are transport în comun, deci au dreptul să plătească abonamentul copiilor prin acel transport în comun pentru cursa pe care o fac dimineaţa. Prin urmare, se puteau găsi soluţii, dar este lipsă de implicare pentru că este mai comod să se facă de către alţii, cu costurile brezoienilor. Îmi pare rău de copiii şi de părinţii care sunt afectaţi, dar cel mai indicat este să apeleze la primarii pe care îi au în localităţile lor”, a precizat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Autobuzele electrice pot face curse de transport în comun până la Voineasa

Primarul oraşului Brezoi, Robert Schell are în plan transportul în comun pe întreaga Vale a Lotrului, dar în primul rând ar vrea să rezolve problema transportului elevilor, care se va soluţiona odată cu achiziţionarea autobuzelor hibrid diesel-electric. Proiectul privind achiziţionarea acestor autobuze este în procedura de licitaţie. Iniţial, proiectul autobuzelor a fost gândit doar pentru rezolvarea transportului în comun din localitate, însă Robert Schell spune că se poate face acest transport, o dată cu asocierea între localităţi, care să deservească întreaga comunitate, până la Voineasa: „Referitor la proiectul pe care îl avem în derulare, cu mobilitatea urbană şi înfiinţarea serviciului de transport, într-adevăr, după achiziţionarea autobuzelor hibrid vom putea face transportul pe întreaga Vale a Lotrului. Prin urmare, avem în plan şi acest lucru, dar în primul rând să rezolvăm problema transportului elevilor, care se va soluţiona o dată cu aceste autobuze hibrid diesel-electrice, care au o capacitate de 70 de locuri. În prima etapă nu avem voie, fiindcă este doar transport local, dar vom încerca să facem o asociere între localităţi, pentru a putea merge până la Voineasa. Dar, pentru a putea transporta şi copiii din celelalte localităţi, acest serviciu se va face cu plata prin subvenţionare, probabil, a primăriilor, pentru aceste transporturi. Eu acum nu pot să iau legal bani de la primăriile Mălaia şi Voineasa pentru transportul elevilor. Curtea de Conturi a sesizat mai de mult această treabă, noi am tot încercat să găsim o soluţie, doar că toată lumea aşteptă de la mine soluţia, şi uite că nu se mai poate acest lucru”, a precizat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Într-o declaraţie făcută la o televiziune locală, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, susţinea că Guvernul ar trebui să aloce microbuze pentru elevii navetişti. „Da, în comuna Mălaia şi Racoviţa sunt unităţi şcolare care nu mai au transport pentru elevi. M-am întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor şi am spus că unităţile şcolare trebuie să asigure deplasarea elevilor de la şcoală – acasă cu microbuze şcolare de la Guvern. Eu, dacă eram parlamentar de Vâlcea sau preşedinte de partid, eram de două săptămâni la uşa primului ministru şi nu plecam de acolo fără autocar sau microbuz pentru cele două comune”, a afirmat Constantin Rădulescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *