Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă aşteptă soluţiile pentru apă şi canalizare
Primarul aşteaptă soluţiile Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apa Vâlcea pentru localităţile excluse din master planul judeţului
Cernişoara este una dintre comunele care face parte din master-planul judeţului, unde zeci de localităţi din judeţ şi-au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare.
Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă este supărat, fiindcă, după 30 de ani de la Revoluţie, astăzi, în mare parte, satele sunt fără apă şi canalizare. Cel mai grav lucru este că oamenii din Cernişoara sunt la mila ploii, iar o parte din zonă se deşertifică încet. Sunt perioade când nu plouă deloc şi, din cauza secetei, apa care izvorăşte câte puţin peste noapte în fântânile din sat este cu nisip şi argilă. Astfel, mulţi sunt nevoiţi să aducă apă de băut de la distanţe destul de mari sau să cumpere apă îmbuteliată. În alte dăţi plouă de ia casa cu totul iar pârâul Cernişoara, care în perioadele de secetă este doar un firicel de apă, mătură tot în cale.
Localnicii se chinuie să aducă apă de la distanţe mari
Primarul spune că nici forajele la mare adâncime nu se pot face în zona de nord a localităţii Cernişoara, fiindcă terenurile sunt alunecoase, nedând nimeni garanţia acestor forări la mare adâncime, şi pe care nu şi-o poate permite oricine:
„În zonă nu se poate vorbi de forări din cauza faptului că terenurile sunt alunecoase, dar şi pentru că un foraj costă 70 sau 80 de euro metrul liniar şi sunt 200 de metri ca să ajungi în pânza freatică, pentru a avea apă potabilă. Acest lucru nu se poate, fiindcă oamenii nu îşi pot permit o astfel de investiţie, mare parte trăiesc dintr-o amărâtă de pensie, şi vorbim despre cei care au avut harul să lucreze în mina şi astăzi să iasă la pensie cu salariile respective, fiindcă unii au prins doar o perioadă scurtă, care nu a fost suficientă pentru a putea beneficia de pensie. Tinerii ar veni cu mare drag în sat, dar nu se pot întoarce fiindcă nu au utilităţile necesare, nu există apă, fiind cea mai importantă, pentru că nu ai de unde să cari, nu există canalizare, iar drumurile nu sunt asfaltate. Speranţele sunt acum spulberate, nu ştiu care este motivul. În această situaţie, normal că oamenii, în loc să se încurajeze, se descurajează, iar satul va rămâne pustiu. Mă gândesc serios la crearea de locuri de muncă şi, în acest sens, încercăm să găsim o variantă pentru a atrage un investitor care să facă ceva în zona noastră, dar toţi mă întreabă dacă sunt utilităţi. Am fost la directorul Apavil şi a spun că, în principiu, la sfârşitul lunii martie sau aprilie va trebui să primim un răspuns cu privire la acest master plan de înfiinţare a reţelei de apă şi canalizare şi, în funcţie de răspunsul sigur pe care îl vom primi, voi căuta o altă alternativă, fiindcă nu pot să îmi las satul în urmă. Nu cred că vom fi scoşi cu reţeaua de canalizare, deoarece legea nu permite să avem doar sistem de apă, fiindcă se pune întrebarea unde se deversează apa menajeră. În funcţie de răspunsul pe către îl vom primi atunci, vom încerca să căutăm o altă variantă în vederea finanţării. Mai întâi ar trebui să ieşim legal din acest master plan, să mergem pe cont propriu şi să accesăm fonduri pentru aceste proiecte vitale”, a precizat primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
Nici o soluţie viabilă pentru comunele mici
Reamintim faptul că ghidul de finanţare privind implementarea programului de apă şi canalizare din judeţ a suferit între timp numeroase modificări, în detrimentul câtorva localităţi cu un număr mai mic de locuitori. Astfel, din lista programului de finanţare privind înfiinţarea reţelei de apă şi apă uzată în judeţ în prezent au mai rămas 36 de localităţi, Cernişoara fiind una dintre comunele scoase din cauza condiţiilor de neatins impuse în ghidul de finanţare.
În acest sens, primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă, aşteptă soluţiile pe care Asociaţia de Dezvoltarea Intercomunitară Apa Vâlcea le va găsi pentru localităţile excluse din acest master plan, dar şi noile ghiduri pentru a analiza programele de finanţare privind depunerea proiectelor de înfiinţare a reţelei de canalizare în cele 5 sate şi asfaltarea drumurilor comunale.