Tironel Tâmplărescu: „Este nevoie de o strategie naţională dedicată atât dezvoltării infrastructurii edilitare, cât şi creării locurilor de muncă”

Primarul din Copăceni, Tironel Tâmplărescu, spune că prioritară pentru satele româneşti este infrastructura rutieră, extinderea sistemului de apă şi canalizarea. Această lipsă a utilităţilor elementare ar trebui să reprezinte o strategie la nivel naţional, fiindcă este inadmisibil ca, după 30 de ani de la Revoluţie, să avem sate în România unde vara, pe timp de secetă, se mai cară şi acum apă cu bidonul de la distanţe foarte mari, drumurile sunt de pământ, iar canalizarea, la stadiul de vis. Lipsa acestor condiţii de trai rudimentare şi a unor investiţii semnificative care să genereze locuri de muncă va duce, în cel mai scurt timp, la dispariţia satelor româneşti, sufocate astăzi de noroi, izolare şi nepăsare.

Primarul îşi doreşte alocarea de fonduri fără criterii politice

Un alt aspect destul de grav, spune primarul, este faptul că, în continuare, alocările de fonduri către primării se fac pe culori politice. „În satele româneşti sărăcia se adânceşte pe zi ce trece, ţara aceasta are nevoie de investitori în sectoare cât mai diversificate, are nevoie de locuri de muncă, doar aşa va putea creşte nivelul de trai lunar al cetăţeanului. Din păcate vedem acest declin în Copăceni fiindcă tinerii pleacă în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, şi, odată plecaţi, nu se mai întorc în sat. Este nevoie de o strategie naţională dedicată atât dezvoltării infrastructurii edilitare, cât şi creării locurilor de muncă. Trăim în secolul 21 şi noi mergem în regres. Se vorbeşte despre proiectele privind branşarea satelor româneşti la gaze, proiect pentru care şi noi am făcut documentaţia, dar tare aş vrea să văd momentul în care putem demonstra că aceste investiţii au şi finanţare. Apă, canalizare şi asfalt pe drumuri este o decizie europeană pe care România nu a îndeplinit-o. Mai grav, în continuare alocările fondurilor guvernamentale se dau discreţionar, pe criterii politice. O practică discriminatorie este această repartizare a fondurilor financiare către primării, fiindcă în satele acestea, chiar dacă primarul este social-democrat, sunt şi cetăţeni care au votat cu PNL şi nu au nici o vină”, a punctat primarul localităţii Copăceni, Tironel Tâmplărescu.

Primarii PSD au atacat în instanţă ultimele repartizări financiare către primării şi acum se aşteaptă răspunsul Curţii de Apel, cu toate că Guvernul a trimis un răspuns prin care sublinia că acţiunea ar fi nefondată.

La Copăceni, anul acesta, bugetul nu acoperă necesarul comunităţii

Pentru administraţia locală din Copăceni acest an va fi de maximă austeritate, sau, cum spune primarul Tironel Tâmplărescu, de subzistenţă, şi asta fiindcă bugetul nu acoperă tot necesarul comunităţii.

A fost depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii pentru înfiinţarea sistemului de canalizar în localitate pe o lungime de 22 de kilometri, aflat în lista de finanţare. Tot la CNI, administraţia locală are depus şi proiectul de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de aproximativ 5 kilometri, investiţie respinsă de la finanţarea programului FDI. „Localitatea Copăceni am fost prinsă cu sistemul de canalizare în master planul judeţului, dar am fost excluşi din proiect cu promisiunea că vom fi incluşi cu o porţiune pentru extinderea sistemului de apă, dar în final am fost omişi. În vara anului trecut atât premierul de la data aceea, Ludovic Orban, cât şi ministrul fondurilor europene una au promis şi alta au făcut. În localitate avem apă în procent de 80%, dar problema o reprezintă sistemul de canalizare, care este extrem de necesar. Există situaţii când îi pretindem cetăţeanului să respecte legea, dar ea nu poate fi respectată. Chiar dacă noi impunem să nu se facă deversarea apelor menajere în şanţurile stradale, cetăţeanul are dreptate şi îmi spune să-i ofer canalizare. Am depus un proiect la CNI pentru înfiinţarea sistemului de canalizare în localitate pe o lungime de 22 de kilometri, unde suntem prinşi în lista de finanţare. În această perioadă ne-au cerut nişte clarificări pe care le-am dat chiar zilele trecute. Tot la CNI avem şi proiectul de asfaltare a drumurilor comunale, investiţie care s-a respins de la finanţare prin programul FDI. Cu acest proiect suntem în lista de sinteză pe o lungime de aproximativ 5 kilometri. În prezent aceste drumuri sunt pietruite, dar ele au mai fost distruse în urma ploilor torenţiale. Şi în acest sens s-au făcut de fiecare dată demersuri în privinţa finanţării pe situaţii de urgenţă, dar nu ni s-a alocat nici un ban. O singură dată, în anul 2016 am primit o astfel de finanţare pe situaţii de urgenţă pentru refacerea podului luat de ape la data respectivă în punctul Strinului”, a precizat primarul localităţii Copăceni, Tironel Tâmplărescu.

Podul din punctul Strinului a fost refăcut în 2016, însă este din nou într-o stare avansată de degradare, fiind afectat de eroziunea pârâului Cerna în amonte, pe o lungime de 200 metri. În acea zonă, pârâul Cerna nu a fost niciodată decolmatat, erodând în toţi aceşti ani malurile pe lungimi foarte mari. Administraţia locală a făcut diligenţele necesare către instituţiile abilitate ale statului pentru că pârâul Cerna, care traversează comuna pe o lungime de 17 kilometri are urgentă nevoie de un proiect pentru regularizare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *