Primăria Costeşti îi scoate pe locuitori la treabă. A început luna curăţeniei în comună

Toma Peştereanu: „Curăţenia în faţa casei este oglinda fiecăruia”  

  

Este început de primăvară şi, ca în fiecare an, administraţia locală din Costeşti solicită implicarea tuturor cetăţenii comunei în programul campaniei de curăţenie.

Concret, acţiunile de curăţenie care vor fi întreprinse în această perioadă, înainte de Paşte, vor viza curăţarea domeniul public din faţa gospodăriilor, văruirea pomilor, îngrijirea faţadelor caselor şi a gardurilor, curăţarea şanţurilor, rigolelor, a podeţelor şi a porţiunilor de drum din faţa gospodăriilor. Primăria a dorit să dea exemplu, ca în fiecare an, începând deja lucrările de curăţenie:

„Ca în fiecare an, în această perioadă demarăm curăţenia de primăvară. Vrem să avem o localitate frumoasă de Paşte. Dorim ca acţiunile de curăţenie să fie realizate împreună cu toţi cetăţenii, să încercăm să lucrăm umăr lângă umăr. Curăţenia de primăvară trebuie să înceapă de la fiecare gospodărie. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că primăria nu are decât doi oameni care beneficiază de ajutor social şi care, prin lege, efectuează muncă în folosul comunităţii, dar care nu pot face faţă cu curăţenia în toată localitatea. Vom face curat acolo unde nu există nimeni, unde casele sunt părăsite. Curăţenia în faţa casei este oglinda fiecăruia. Dacă nu vom face noi, atunci cine? Important este că trebuie să se înţeleagă faptul că nu este numai treaba primăriei, fiindcă unii consideră că au numai drepturi, nu şi obligaţii. Nu vine primarul să le facă curat, iar cei care beneficiază de munca noastră sunt rugaţi să o păstreze. Oamenii trebuie să facă curăţenie în dreptul proprietăţii, şi nu o fac pentru primar. Voi da avertismente şi, dacă va fi nevoie, voi recurge chiar şi la amenzi pentru cine nu îşi face curat în faţa casei, cine nu îşi curăţă şanţurile, rigolele, podeţele şi porţiunile de drum din faţa gospodăriilor”, a precizat primarul Toma Peştereanu.

Comuna Costeşti are serviciu de salubritate pentru colectarea selectivă a deşeurilor

În comuna Costeşti funcţionează procesul de colectare selectivă a gunoiului reciclabil. Fiecare gospodărie primeşte gratuit din partea firmei de salubrizare saci necesari colectării exclusive a fracţiei uscate – deşeuri reciclabile: hârtie, carton, plastic, pet-uri, etc. Toma Peştereanu face apel în continuare la toţi locuitori să ia în serios acest aspect, fiind vorba despre un efort comun, pe care administraţia publică locală îl face împreună cu firma de colectare. În localitate s-au distribuit pliante explicative privind informaţiile de care oamenii au nevoie pentru ca procesul de colectare selectivă să decurgă aşa cum trebuie şi să fie înţeles pe deplin: „Am reuşit, şi funcţionează foarte bine procesul de colectare selectivă a gunoiului reciclabil. Am înştiinţat cetăţenii despere colectarea selectivă. Le dăm saci gratuit pentru deşeurile reciclabile, la schimb cu sacul plin. Mai sunt câteva puncte în localitate unde nu reuşim, în continuare se aruncă gunoiul acolo, dar, în acele zone vom pune câteva camere de supraveghere şi îi vom prinde pe cei care nu respectă legea. Colectarea selectivă se face o dată la două săptămâni, în zilele de miercuri. Pentru gunoiul menajer preţul unui contract este de 8 lei/ persoană”, a precizat primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu.

Administraţia este una dintre primăriile care a reuşit cu greu să aibă acest serviciu de colectare a gunoiului bine pus la punct în toată localitatea. Toma Peştereanu spune că, pentru a ajunge la aceste nivel, a stat de vorbă cu cetăţenii din casă în casă, luni bune, recurgând la conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte reducerea cantităţilor de deşeuri generate şi ajungând să plătească fiecare gospodărie atât cât aruncă, iar operatorul să aibă aprobat un cost acceptabil pentru populaţie. Primarul este convins că fiecare localnic a înţeles şi se va implica în această acţiune în continuare, iar localitatea va deveni mai curată şi mai frumoasă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *