Cum se folosesc politicienii de Babaul Covid pentru a căpăta controlul

Am aflat acum cea mai simplă metodă de eradicare a virusului Covid-19: nu trebuie decât să iasă Florin Cîțu la rampă și să mârâie puțin la el, și săracul Covidel o va lua imediat la fugă, mâncând pământul. Se pare că mârâitul a avut loc deja, dar nu în public, ci eventual într-o întâlnire intimă dintre Cîțu și Covidel, în spatele ușilor închise. Altfel nu se poate explica de ce premierul știe dinainte că virusul are de gând să își ia și el o vacanță prelungită începând cu 1 mai. Poate vrea și el să meargă pe litoral, să se relaxeze puțin, după ce ne-a stresat mai bine de un an.
Realitatea este, însă, mult mai dură. În timp ce partidele anti-sistem încearcă să se folosească de prostia oamenilor pentru a câștiga procente electorale, politicienii de la guvernare fac și ei același lucru, doar că prima lor grijă este să nu piardă procente și încredere. Premierul României ar vrea și el o bucată din halca puterii, dar nu are curaj să întindă mâna și să o ia. În schimb se furișează pe lângă gard, pentru a întinde mâna și a fura puțin din electorat. De teama protestatarilor, zilele trecute Cîțu a făcut chipurile nişte propuneri de ridicare totală a restricțiilor, pe care „specialiştii” de la Comitetul pentru Situații de Urgență au decis, surpriză, să le accepte. Că politicienii, care de fapt taie și spânzură în toate domeniile se ascund în spatele „specialiștilor” știam deja, dar faptul că unii dintre acești fricoși ajung să conducă destinele a milioane de oameni poate nu ar trebui să se întâmple.
România a ajuns deja la un record de cazuri la terapie intensivă, iar Florin Cîţu alege să scrie pe rețelele sociale o postare prin care nu își asumă nimic din ceea ce se întâmplă. Nu decide ceva, doar „propune” către CNSU anumite măsuri. Dacă iese bine beneficiază și el, dacă nu, tot „specialiștii” răspund . Într-o situaţie de criză oamenii au nevoie de un lider asumat, nu de o păpușă de paie care se ascunde în spatele „specialiștilor”, care face propuneri către o instituţie care nu are chip, are doar nişte iniţiale. Ne-am cam săturat cu toții, de un an și mai bine, să tot auzim că „specialiştii” sunt cei care decid, pentru că în spatele specialiştilor se ascund întotdeauna politicienii. Toate aceste pendulări arată lipsa de decizie și de autoritate. În momentul acesta premierul arată doar că nu este capabil să își asume nişte decizii bune sau rele, pe care ar trebui să le explice personal populaţiei, doar alege să facă propuneri pe Facebook către un organism anonim. Mai ales că urmările unor astfel de decizii ne pot afecta pe toți, fiind foarte clar: în acest moment situaţia medicală nu permite o relaxare totală. Pentru că o mână de oameni disperați protestează în stradă, manipulați de tot felul de Șoșoace și alți inculți nu înseamnă nici pe departe că virusul se sperie de ei și dispare.
Pe latura politică, intenția de obținere a popularității cu orice preț prin această relaxare de 1 Mai ar putea genera un adevărat război al popularităţii în PNL.
Strategia lui Cîțu privind relaxarea totală în perioada sărbătorilor de Paște, girată de CNSU, are o țintă mai lungă, și anume alegerile interne care urmează în cadrul partidului. Cîțu și susținătorii lui urmăresc să se poziţioneze într-un mod în care să câştige alegerile și să preia conducerea PNL. Pentru acest lucru este nevoie însă urgent să îi crească popularitatea actualului premier, pe care populația îl percepe deja, pe bună dreptate, drept o slugă devotată a lui Klaus Iohannis. Iar această popularitate este posibil să crească pe fondul provocării a și mai multor decese, pentru care nu răspunde, de fapt, nici un politician.
În runda a doua a jocurilor de culise pentru şefia PNL miza ar fi una dublă. Ludovic Orban simte pericolul și a încercat să-i dea „șah” președintelui Iohannis, arătându-i pisica. Pentru prima dată, Orban a vorbit despre o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidenţiale din 2024. De cealaltă parte, Florin Cîţu pare tot mai supus și apropiat de Klaus Iohannis, iar susţinătorii premierului speră ca preşedintele să fie de partea sa, pentru o posibilă candidatură la Congres.
Zilele trecute, într-un eveniment public derulat în Sahara Olteniei, în judeţul Dolj, a fost prezent atât preşedintele, dar și premierul și o serie de miniştri, dar a lipsit Ludovic Orban. A fost prima ieşire publică a preşedintelui împreună cu premierul. Voci din PNL, care sunt apropiate de Florin Cîţu, susţin că acesta a fost de fapt un semnal de susţinere pentru premier şi că vor mai urma astfel de întâlniri. Desigur, nu putem spune că jocurile sunt deja făcute, rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare, pentru că aici este un lanţ al slăbiciunilor: pe de-o parte Florin Cîţu nu va intra în această competiţie internă până când nu va avea, matematic vorbind, susţinerea de la majoritatea filialelor. De cealaltă parte, nici Klaus Iohannis nu este genul de om care să se arunce într-o direcție dacă nu are siguranța că joacă un as câștigător. Susţinerea președintelui s-ar putea intensifica totuși pentru Florin Cîţu dacă Iohannis primeşte mesaje din teritoriu că există mai mulţi susţinători pentru premier. Actuala situaţie nu este una confortabilă pentru Ludovic Orban. Întâlnirile lui Iohannis cu Cîţu sunt tot mai multe, în timp ce Orban nu mai merge la fel de des la Cotroceni, pentru că nu se mai află în fruntea Guvernului, dar are în continuare susţinere din partea majorităţi filialelor PNL din ţară. De aceea și-a și permis să scoată în fața președintelui intenția de candidatură la prezidenţiale, nu pentru că aceasta ar fi neapărat una reală, ci pentru a-i da un semnal clar lui Iohannis să îl lase pe Florin Cîțu în colțul lui. Cu toate acestea, în condițiile în care președintele nu „prinde” mesajul, pentru Orban o eventuală victorie la alegerile interne fără susținere prezidențială poate avea miză pe termen lung: dacă va câştiga la Congres ar putea să revină în fruntea Palatului Victoria, şi apoi să candideze la prezidențiale, în 2024.