Laurenţiu CAZAN: „Susţinem în continuare preşedinţia domnului Ludovic Orban”

Ştefan CIUCĂ

Într-un interviu acordat pentru cititorii Impact real, parlamentarul Laurenţiu Cazan ne oferă detalii importante despre proiectul prin care acesta speră ca izvoarele de la Băile Olăneşti să fie adăugate în patrimoniul localităţii. De asemenea, am abordat şi subiecte actuale, cum ar fi protestele împotriva restricţiilor sau situaţia politica, şi felul în care liberalul s-a adaptat la noile responsabilităţi,din Parlamentul României.

Impact real: Care sunt greutăţile pe care le aveţi în procesul de recuperare a izvoarelor?

Laurenţiu CAZAN: Aş vrea să delimităm lucrurile concret, partea mea, pe care o pot face, ca parlamentar ţine doar de iniţiativele care vin şi de partea de legiferare. Eu aici vin să sprijin cetăţenii şi să-i ajut să se informeze despre ce procedură trebuie urmată de către primărie. Intenţia cetăţenilor este ca izvoarele să redevină în proprietatea primăriei, pentru a fi accesibile tuturor, aşa cum erau odată.

Impact real: Care este atitudinea consilierilor PNL de la Olăneşti cu privire la subiectul izvoarelor, au luat iniţiativă şi s-au implicat în acest proces?

Laurenţiu CAZAN: Atitudinea consilierilor de la PNL este una pozitivă, ei vor merge întotdeauna pe solicitările cetăţenilor, pentru că de aceea facem politică, de aceea am fost aleşi de cetăţeni şi asta vom face tot timpul: vom sprijini întotdeauna voinţa cetăţenilor. Dacă majoritatea cetăţenilor ştiu lucrul acesta, noi vom merge şi vom face, nu este vorba despre Olăneşti, ci despre tot judeţul. Unde vor interveni probleme majoritatea cetăţenilor doreşte acest lucru, iar interesul este unul legitim şi legal. Întotdeauna îi vom sprijini, indiferent de situaţie.

Impact real: Aţi primit ameninţări, din cauză că vreţi să vă implicaţi în acest proiect, al recuperării izvoarelor de la Olăneşti pentru comunitatea locală?

Laurenţiu CAZAN: Ameninţările sunt făcute de un singur ziar la adresa afacerilor familiei. Probabil aţi văzut că o singură publicaţie a scris despre asta, şi ideea este că ar trebui să băgăm capul în pământ şi să ne vedem de treaba noastră, dar nu se va întâmpla lucrul acesta. Mergem mai departe, oricum scopul meu a fost îndeplinit, şi iată că astăzi cetăţenii ştiu ce trebuie să facă primăria pentru a merge la licitaţie. Dacă nu făceam demersul acesta, nimeni nu ştia.

Impact real: Se poate face ceva pentru repararea singurului drum naţional de pământ din ţară, DN 7D, cel din nordul judeţului, de la Perişani?

Laurenţiu CAZAN: Este o întrebare care mi se pune tot timpul. Iniţial am făcut solicitări ca acest drum să fie pus în masterplan pentru a fi reabilitat cu fonduri europene, dar cred că se vă găsi o soluţie de finanţare cu Uniunea Europeană. Dacă vă uitaţi la prognoza PNRR, infrastructura mare şi medie va beneficia de cei mai mulţi bani din cei 30 de miliarde, în momentul de faţă. Cel mai mare capital de lucru de investiţie în infrastructura mare şi medie se va desfăşura prin PNRR în perioada 2021-2027. Nu este încă finalizată structura finală, dar modul în care arată spune că se găsesc foarte clar ţintele pe care vor fi cheltuiţi aceşti bani. Gândiţi-vă că noi am avea pentru PNRR şi în exerciţiul financiar 2021-2027 80 de miliarde de euro în total, bani disponibili pentru a fi accesaţi din partea Uniunii Europene. Dacă faceţi o simplă socoteală, din septembrie 2021 până în septembrie 2027, România, dacă ar avea proiecte, ar putea cheltui 100 de milioane de euro în fiecare zi. E făcută socoteala. Eu cred că cea mai simplă, rapidă şi cea mai corectă modalitate de a investi este de a atrage fonduri europene.

Impact real: Ce iniţiative parlamentare aţi avut până acum?

Laurenţiu CAZAN: Deocamdată mă obişnuiesc cu Parlamentul. Întâi să văd cum merge treaba şi, probabil din septembrie o să încep să am şi iniţiative parlamentare. Dacă vă gândiţi la tema justiţiei este una sensibilă, chiar dacă sunt în comisia juridică, şi aici trebuie un consens mai mare. Am respins de curând o lege care a ajuns în Parlament, care a fost declarată neconstituţională, legea meşteşugarilor. Cred că ar fi destul de interesantă această lege, dar trebuie făcută să lucrezi cu cineva pentru acea lege, deoarece ar veni să aducă în rândul meseriilor nişte îndeletniciri tradiţionale ale românilor şi mi s-a părut destul de interesantă.

Impact real: Ce probleme au ridicat cetăţenii în cadrul audienţelor?

Laurenţiu CAZAN: Diferite. În general sunt probleme nerezolvate cu legile proprietăţii, Legea 18, revendicări peste revendicări. Acestea sunt singurele probleme care au mai rămas nefinalizate, până în momentul de faţă.

Impact real: Care sunt problemele specifice zonei noastre, şi în ce măsură v-aţi propus să ajutaţi, fie printr-o iniţiativă legislativă nouă, fie prin modificarea unor articole?

Laurenţiu CAZAN: Presa a început să analizeze în ultimul timp în mod concret activitatea parlamentarilor, şi parlamentarii trebuie să vină şi să le arate cetăţenilor care au votat ce fac ei în Parlament. Vin şi depun tot felul de amendamente şi iniţiative legislative care nu sunt sustenabile, de faţadă. De aceea, astăzi există peste 600 de plx-uri pe rolul comisiei juridice care urmează să fie respinse. Trebuie să înţelegem că, atunci când faci o iniţiativă legislativă trebuie să fie un lucru concret, care să poate fi şi aplicat, nu este aşa uşor. Trebuie să ţină cont de mai multe aspecte, de constituţionalitate, de impactul pe care îl au la nivel bugetar. Lucrurile nu sunt aşa simple cum par, luăm un amendament, amendăm un articol dintr-o lege, dar trebuie să vedem unde merge el până la capăt. Din punctul meu de vedere, cred că iniţiativele legislative care să ajute dezvoltarea turismului în judeţul Vâlcea ar fi benefice, pentru că acesta va fi domeniul de activitate care va ajuta cel mai mult la dezvoltarea judeţului în viitor.

Impact real: Care credeţi că sunt atuurile şi dezavantajele PNL la Vâlcea, faţă de alte partide?

Laurenţiu CAZAN: Cel mai mare avantaj al nostru este că noi suntem o echipă, şi, pe lângă echipă, suntem şi o familie. Dezavantajul nostru este că suntem o echipă într-o zonă preponderent care votează social-democraţii. Uitaţi ce progrese facem din 4 în 4 ani, la numărul de primari, numărul de consilieri locali sau numărul de viceprimari PNL. Suntem într-o luptă totală, dar suntem într-o zonă pe care noi o considerăm încă roşie. Ce facem în momentul de faţă şi modul în care noi ne organizăm zic eu că nu este decât o chestiune de timp, până când vom reuşi să schimbăm culoarea judeţului. Singurul dezavantaj al nostru este acela că ne zbatem puternic să convingem un electorat care în mod natural votează stânga sau în mod preponderent stânga, încercând să-l convingem să voteze cu PNL. Am plecat de la scorul de 15% până la scorul de aproape de 30% la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Am câştigat la alegerile locale şi cred că am avut un suport politic. Dacă vă uitaţi la numărul de aleşi locali şi consilieri locali şi judeţeni, am mers din ce în ce mai bine, nu am avut o scădere.

Impact real: Care a fost motivul pentru care aţi ales acest partid, când aţi intrat în politică?

Laurenţiu CAZAN: Doctrina, tradiţia şi istoria. În primul rând opinia de dreapta, tradiţia şi faptul că este un partid de peste 100 de ani şi sintagma naţională, numele partidului.

Impact real: Care credeţi că sunt principalele probleme ale judeţului referitor la care aţi putea să vă implicaţi în acest mandat?

Laurenţiu CAZAN: Eu doar legiferez, nu pot să fac lobby sau să influenţez politici guvernamentale. Un parlamentar trebuie să legifereze, iar ceea ce a legiferat trebuie să se transpună în mod concret în politicile Guvernului. Ce facem noi în Parlament astăzi este să fără nici un fel de constrângere politicile guvernamentale, şi asta şi facem. Politicile guvernamentale se vor îndrepta în următorii 4 ani spre investiţii masive. După cum se vede, şi bugetul din acest an are ca prioritate investiţiile, şi cel de anul viitor la fel. Investiţiile în infrastructura mare, în sănătate şi în educaţie vor fi principalele axe pe lângă una care este esenţială: digitalizarea. Aşa vrem noi să dezvoltăm România. De fapt nu să o dezvoltam, ci să o modernizam.

Impact real: Cum percepeţi alegerile interne din PNL?

Laurenţiu CAZAN: Nu s-a stabilit nici data, nici un calendar de alegeri în acest moment. Dacă nimeni nu şi-a anunţat candidatura, situaţia este incertă. Filiala Rm. Vâlcea a dat o decizie prin care susţinem în continuare, la momentul de faţă, preşedinţia domnului Ludovic Orban.

Impact real: Sunteţi de părere că viziunea de dezvoltare a partidului pe care o are Ludovic Orban mai este aceeaşi cu a preşedintelui Iohannis?

Laurenţiu CAZAN: Cu siguranţă este aceeaşi. În acest moment mergem pe aceeaşi linie, acelaşi plan de guvernare şi aceleaşi principii. Nu ne abatem de la ele. Programul de guvernare cu care am mers în faţa cetăţenilor a fost să dezvoltăm România. Este programul nostru de guvernare şi principalul nostru obiectiv pentru următorii 4 ani să rămână ceva concret, palpabil în urma noastră şi, de aceea, investiţiile de care am pomenit mai devreme sunt valori de bază pentru noi.

Impact real: Care credeţi că este soluţia pentru ieşirea României din criza economică şi medicală?

Laurenţiu CAZAN: Chiar dacă lumea o să mă înjure, soluţia cred că este înăsprirea condiţiilor. Dacă stăm să analizăm concret, România este una dintre cele mai permisive ţări la nivel de restricţii din Uniunea Europeană. Cu cât numărul de persoane care se vaccinează va fi mai mare, cu atât vom ieşi mai rapid din criza sanitară şi, implicit, din criza economică.

Impact real: Ce părere aveţi despre cei care protestează împotriva restricţiilor?

Laurenţiu CAZAN: Este o propagandă care nu face bine nimănui. Eu o văd ca pe o chestiune de propagandă. Toată lumea astăzi, AUR, pentru că despre ei discutăm, sunt cei care au iniţiat aceste proteste, au găsit nişte oameni care sunt nemulţumiţi, majoritatea din domeniul HoReCa, deoarece pentru ei este cel mai greu din punct de vedere economic, şi exploatează situaţia. Ei nu consideră că este oportun să se respecte regulile, să porţi mască, să te dezinfectezi şi să te vaccinezi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *