Cercetășia dă tonul aventurii, respectând regulile impuse în pandemie

Oprită aproape în totalitate în 2020, din cauza epidemiei declanșată de COVID-19, activitatea cercetășească se urnește (din nou) pe drumul aventurii și educației non-formale. Un exemplu l-au dat cercetașii din Centrul Local “Lupii Ageri” Popești-Leordeni, care au participat la cursurile Școlii de iarnă 2021.

Desfășurată pe parcursul a trei zile, activitatea cercetașilor ilfoveni s-a desfășurat în județul Vâlcea. Gazde le-au fost Cabana ROMSILVA (Obârșia Lotrului) și Salina Ocnele Mari.

Alături de cei 60 de cercetași (copii și seniori), la provocări au participat numeroși elevi din școlile Malaia și Voineasa, precum și tineri din județele limitrofe Vâlcii (la activitatea din Salina Ocnele Mari) dar și cercetași de la Grupul Candidat “Aventura” Pitești.

Printre atelierele abordate, s-au numărat cele de prim ajutor, prieten cu natura și protecția mediului înconjurător, supraviețuire pe munte și orientare sportivă.

Ziua I: Împreună cu voluntarii de la Crucea Roșie Vâlcea si specialiști ai ROMSILVA, cercetașii și elevii din Școala Gimnazială Malaia au aprofundat lecții de prim ajutor și de protecția pădurilor și mediului înconjurător . De asemenea, elevii au luat contact cu cercetașia și tainele ei, născunde-se oportunitatea înființării unui mic Centru Local în comuna limitrofă stațiunii Voineasa.

Ziua II: Pe pârtia de la Obârșia Lotrului, împreună cu Salvamont Voineasa, cercetașii au deprins ABC-ul deplasării, organizării și orientării în drumețiile montane, principiile și procedurile basic de salvare a persoanelor prinse în avalanșă, dar si cum se acordă primul ajutor în astfel de situații. Alături de cercetași, la cursul ținut de salvamontiștii  Marcel Andreescu și Dan Pirnea au fost prezenți și elevi de la Școala Gimnazială Voineasa!

De-a lungul primelor două zile, cercetașii au avut parte și de alte provocării, scopul fiind dezvoltarea abilităților copiilor de a lucra în echipă și cimentarea de relații care să le consolideze idea că oricând se pot baza pe coechipier/ partener sau vecin în comunitatea din care fac parte.

Ziua III. Împreună cu EcoSport Rm. Vâlcea și cu sprijinul SALROM, cercetașii și elevii din zonele limitrofe Vâlcii au participat la a IV-a ediție a competiției Cupa Oltului la orientare sportivă. Probele de concurs s-au desfășurat (traditional) în Salina Ocnele Mari. Punctul de final al insolitei aventuri cercetășești s-a produs tot în salina din Ocne, loc în care mai mulți aspiranți din cadrul Centrului Local “Lupii Ageri” și ai Grupului Candidat “Aventura” Pitești au depus solemna Promisiune a Cercetașului.

Promit pe onoarea mea să fac tot ce este posibil pentru: a servi patria mea România și credința mea, a ajuta pe aproapele meu în orice moment, a mă supune Legii Cercetașului.” – Promisiunea Cercetașului

Prin activitatea întreprinsă cu cercetașii din Popești-Leordeni am dorit să arătăm că pandemia care a băgat lumea în lockdown nu reprezintă decât un hop pe care avem puterea și obligația să-l trecem. Cred că stă în natura umană să depășească obstacolele ce-i ies în cale, iar această Școală de iarnă nu reprezentă decât un mic exemplu al dorinței și puterii noastre de a dezgheța situația din prezent. Mă bucur că primarii din Malaia și Voineasa au înțeles mesajul și au permis ca elevi din școlile din localitate să ni se alăture în demers și mă bucur și pentru faptul că (deși am fost un grup apreciabil) am reușit să respectăm toate măsurile de protecție și distanțare socială. Vreau să îi mulțumesc și prietenului Dionisie Roșca (EcoSport Vâlcea), cel cu care am demarat proiectul <<Cupa Oltului>>, pentru efortul depus în organizarea competiției din Salina Ocnele Mari ” – Ovidiu Titi Ciutescu, Președinte Centru Local “Lupii Ageri Popești-Leordeni”. 

Activitatea cercetășească a fost organizată cu ajutorul ROMSILVA, Remix Com SRL, Listafirme.ro, Borg Design, BOROMIR, BVG Development&Investment SRL, Agrodor, GELDA COM, Crucea Roșie Rm. Vâlcea, Salvamont Vâlcea, EcoSport Rm. Vâlcea, TAG, Apasisapun.ro, Ski Resort Transalpina,SALROM, Calibar Services, Agrodor și ProCiutescu.ro Production

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *