O coaliţie de cârpeală

USR PLUS nu-l mai vrea premier pe Cîţu

Claudia ŞCHIOPU

Este un freamăt şi o agitaţie pe scena politică pentru că a fost demis unul dintre personajele care a încurcat mult viaţa unor bieţi oameni și starea lor de sănătate, stârnind revoltă.

În situaţia aceasta, USR PLUS se zbârlește și spune că nu îl mai vrea premier pe Florin Cîţu şi propune un nou Guvern, care să funcţioneze fără actualul prim ministru. Vor „dinte pentru dinte şi ochi pentru ochi”. Logica USR este simplă: dacă l-ați dat afară pe prostul/incompetentul nostru fără să întrebați, foarte bine, plecăm toți, și va trebui să plecați și voi. Într-o coaliție subredă și cârpită pe la toate încheieturile situaţia este așadar complicată, şi asta fiindcă Dan Barna şi o parte dintre membrii USR simt acest lucru ca un act de trădare din partea lui Florin Cîţu, care a fost ales premier exclusiv datorită USR.  

Calitatea morală şi politică a celor din alianţă explică un asemenea episod. Unul s-a încăpăţânat să rămână într-o funcţie faţă de care este limpede că nu avea nicio vocaţie, nicio determinare, iar celălalt şi-a luat inima în dinţi, văzând că se contabilizează lucruri rele în mandatul său şi l-a dat afară. Toată lumea încearcă să găsească explicaţii şi să facă un inventar al aberaţiilor pe care le-a făcut şi pe care le-a comis Vlad Voiculescu. Dacă privim lucrurile puțin de la depărtare, această demitere, chiar această posibilă implozie ne arată cât se poate de clar faptul că acesată coaliţie este o cârpeală, nu funcţionea.    

Florin Cîţu şi-a asumat schimbarea lui Vlad Voiculescu și a avut toate socotelile bine făcute, gândind până la capăt toată mișcarea. După cazul de la Foişor, începând  de luni, toată lumea, la unison, i-a cerut capul lui Voiculescu. După evacuarea spitalului Foişor, luni seara, trei pacienţi au murit în unitatea mobilă de la „Victor Babeș” din cauza instalației de oxigen. Cireaşa pe tort a fost ordinul de ieri noapte, care a apărut în Monitorul Oficial sub semnătura subsecretarului de stat Andreea Moldovan cu nişte criterii ştiinţifice de stabilire a carantinei, fără ca premierul Florin Cîţu să fie informat. Cam aceasta ar fi traducerea a ceea ce s-a întâmplat astăzi.  

De cealaltă parte, probabil că vom vedea din nou scăderi în zona economică, asta în cazul în care se va lua decizia de rupere a coaliţiei care stă, în acest moment, pe marginea prăpastiei, din cauza ecourilor negative create pe acest fond, al instabilităţii. Zona euro se va prăbuşi, în cazul în care politicienii nu vor înceta să îşi ridice fusta în public.

Pe de altă parte, Florin Cîţu este ultra servil, nu ar fi luat niciodată vreo decizie de unul singur, fiind o fragilă extensie a preşedintelui. Este la mintea oricui faptul că decizia de a termina bâlciul de la sănătate provocat de Vlad Voiculescu i-a fost transmisă de la Klaus Iohannis. Preşedintele a văzut sondajele cu USR Plus, unde s-a văzut clar că partenerii de coaliție sunt de fapt captivi în guvernare şi, chiar dacă le dă acum un șut în dos şi apoi îi scot pe piaţa liberă, vor cădea singuri în prăpastie, fiindcă emoţia populației nu se mai concentrează la USR PLUS, ci a fost canalizată între timp pe protestele anti-mască, pe zgomotul de fond produs de Şoşoacă sau de AUR. Nimeni nu se mai gândește astăzi la USR PLUS. În situaţia aceasta, problema Voiculescu nu mai reprezenta o atât de mare dramă, fiindcă USR PLUS are la „copcă” sondajele. Doar aşa liberalii mai capătă o butelie de oxigen, măcar până mai scade rata mortalităţii în România.  

Din păcate, toate acestea se întâmplă pe timpul nostru, iar timpul înseamnă bani. De când s-a instalat acest Guvern, auzim doar un murmur continuu în această coaliţie, din care nimeni nu a înţeles nimic, în ultimii ani, în mod special. Românii, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, îşi doresc acum o țară care să facă paşi vizibili pentru restabilirea economiei. Din  păcate, de foarte mult timp facem paşi mărunţi în spate, şi asta fiindcă, în tot acest timp, politicienii şi-au bătut joc de legile justiţiei, din cauză că a există ori un partid-stat care face ce vrea, sau o alianţă  în care nu există înţelegere, iar toate acestea nu fac altceva decât să năruie, cu fiecare scandal de acest gen dat de politicieni, speranţa noastră pentru un trai decent.

Un lucru este clar: Vlad Voiculescu a greșit de multe ori, şi a dovedit că este un fraier, fiindcă putea foarte simplu să îşi de-a demisia şi ieşea onorabil din situație, având şansa să intre cu siguranţă în SRI, contabil.

Miercuri seara, Florin Cîțu a declarat că a decis să preia interimatul după refuzul vicepremierului Dan Barna, iar președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a premierului ca ministru al sănătății interimar.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *