Bugetul localităţii Goleşti, orientat către investiţii, spune primarul Adrian Mitrache
Primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache, a anunţat că proiectul bugetului local pentru anul 2021 va fi gata până la sfârşitul săptămânii viitoare, menţionând că acesta este construit în aşa fel încât să acopere atât nevoile sociale, cât şi pe cele investiţionale ale comunei.
„Anul acesta avem un buget bun, care acoperă în procent destul de mare nevoile administraţiei locale privind funcţionarea, nevoile sociale, dar şi investiţiile pe care ni le-am propus cu fonduri alocate din bugetul locale”, a precizat primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache.
Programul de investiţii
Administraţia locală are investiţii pe care le-a prognozat anul acesta din excedentul bugetar pentru modernizarea infrastructurii rutiere şi întocmirea proiectului de canalizare în faza studiilor de fezabilitate, dar şi ridicările topografice pe care le prevede investiţia pentru pregătirea documentaţiei. Tot la capitolul proiecte, săptămâna trecută, la Goleşti s-a finalizat proiectul de iluminat public pentru cele trei arterele principale din localitate: drumul naţional 7, drumul naţional 73C şi pe drumul comunal 24. „Pentru finalizarea proiectului privind iluminatul stradal s-au mai montat în jur de 130 de corpuri de iluminat în această perioadă. După finalizarea proiectului din bugetul local, vom da startul lucrărilor privind construirea podului din punctul Ruginoasa. Pentru că lucrările la acest pod nu au putut începe anul trecut, banii necesarii investiţiei sunt în excedent”, a precizat primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache.
Adrian Mitrache: „Amenajarea drumurilor cu piatră nu este o soluţie”
Primarul are în vedere prioritizarea proiectelor, astfel încât să aibă întâietate modernizarea infrastructurii rutiere Adrian Mitrache pune accent pe asfaltarea drumurilor comunale, deoarece infrastructura rutieră este o problema atât pentru comunitate, dar şi pentru primărie. De fiecare dată, în perioadele cu precipitaţii, oricât s-ar reprofila şi s-ar pune piatră pe drumuri, ploaia spală tot, iar investiţiile în pietruiri sunt ineficiente.„La Goleşti drumurile comunale sunt în pantă, dar sunt măturate de fiecare dată deploile torenţiale. Toate aluviunile de pe drumurile respective ajung în drumul naţional. Acum, prin faptul că pe aceste drumuri s-a lucrat fiindcă s-a introdus conducta pentru sistemul de apă, şanţurile sunt acum mai adânci, creând disconfort cetăţenilor. Noi am încercat să le reabilităm, dar amenajările cu piatră nu sunt o soluţie, tot acolo ajungem. În situaţia aceasta, dacă tot acolo ajungem şi primăria are nişte fonduri strânse, am stabilit să le direcţionăm spre asfaltare, chiar dacă reţeaua de canalizare nu este introdusă la nivelul comunei şi, implicit, nici pe aceste drumuri vizate. În situaţia aceasta băgăm în pământ conducta de canalizare, pentru ca apoi să putem aşterne covorul asfaltic. Drumurile sunt în pantă, aşa că nu este nevoie de staţie de pompare. Facem această mişcare fiindcă nu ne mai putem permite ca, după ce turnăm asfalt să-l spargem, fiindcă proiectul de canalizare este abia în fază de documentaţie. Aceste drumuri, însumate, au o lungime de un kilometru, adică: strada Lintoaia, strada Livezi şi Priseaca vor fi asfaltate, fiind cele mai populate, restul sunt prinse pe un program de finanţare guvernamental depus la Compania Naţională de Investiţii pentru o lungime de 8,35 kilometri”, a precizat primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache.
Adrian Mitrache: „Sunt foarte sigur că vom face treabă în aceşti ani”
În afară de acest proiect, administraţia locală a mai depus în 2019 şi 2020 intenţia de finanţare la Ministerul Dezvoltării pentru asfaltarea drumurilor comunale pe aproximativ 11 kilometri.
„Sunt foarte sigur că vom face treabă în aceşti ani. Vom aduce localitatea în rândul comunelor vecine. Atenţia noastră este canalizată pe identificare şi atragerea fondurilor, iar lucrurile sunt pe făgaşul cel bun”, a precizat primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache.
Extinderea sistemului de apă în toată localitatea
La Goleşti se închide proiectul de apă pentru cele 5 sate, cu fonduri atrase prin PNDL-2. Adrian Mitrache ne informează că urmează racordul sistemului la energia electrică, la staţiile de pompare şi la gospodărirea de apă, în rest totul este pus la punct. Însă, pentru extinderea reţelei de apă din localitate, administraţia locală a mai realizat un proiect de extindere pentru satele: Tulei, Câmpeni, Poeniţa şi Drăgăneşti, adică pentru încă 5,8 kilometri de reţea de apă, cele 80 de branşamente fiind prinse în proiect.
„Privind extinderea sistemului de apă, anul acesta am prevăzut 500.000 de lei pentru acest proiect. Prin urmare, anul acesta prindem şi extinderea sistemului de apă, continuarea iluminatului stradal, dar şi asfaltarea celor trei străzi. Cu acest proiect de apă, care se va derula pe o perioadă de 2 ani, vom închide în mare parte sistemul de apă din localitate, fiindcă ne mai rămâne satul Coasta. Dar, pentru că în acest proiect de extindere avem şi construirea unei staţii de pompare, vom putea duce conducta de apă şi către satul Coasta, unde sunt 15 gospodării. Eu asta am în plan. Banii aceştia sunt alocaţi de la Guvernul PNL. Fac această precizare fiindcă, în cei patru ani, timp în care am fost viceprimar, cred că am primit la rectificările bugetare suma de 60.000 de lei, în toţi cei patru ani. Acum, într-un an, am primit un milion de lei de la Guvernul PNL, iar acest lucru este o minune pentru comunitatea noastră, pentru noi, ca administraţie locală, fiindcă localitatea Goleşti nu exista atunci când venea vorba despre alocări. Acestea sunt proiectele propuse cu bani alocaţi din bugetul local, cu fonduri guvernamentale atrase şi, de ce nu, cu bani europeni”, spune primarul Adrian Mitrache.
Apă, canalizare şi drumuri asfaltate
Adrian Mitrache este mai optimist ca niciodată că localitatea va beneficia de aceste utilităţi esenţiale comunităţii, şi asta datorită Guvernului PNL, fiindcă fondurile se vor îndrepta, de data aceasta, şi către localitatea Goleşti, pentru extinderea sistemului de apă, finanţarea proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare şi asfaltarea drumurilor comunale.