Foc încrucişat, Cîţu vs. Voiculescu

Claudia ŞCHIOPU

După demiterea lui Vlad Voiculescu, şedinţa de Guvern de săptămâna trecută s-a desfăşurat ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu au căzut bombe, nu au existat morţi şi răniţi, dar în subteran mocneşte o nemulţumire generală, care ar putea duce, în final, la explozia coaliţiei. Momentan, toţi combatanţii încearcă să se poziţioneze cât mai sus, pentru a-şi vedea duşmanul în ansamblu.  

Demiterea lui Vlad Voiculescu nu a fost o surpriză, fisurile din sistem era de aşteptat că vor crăpa, la un moment dat, iar calitatea morală şi cea politică a celor din alianţă a explicat un asemenea deznodământ. Un lucru este cert: scena politică din România este intens zdruncinată, iar lucrurile nu se vor linişti prea uşor, deoarece nu au fost doar o furtună într-un borcan, orgoliile exacerbate ale politicienilor sunt ca tăvălugul care nivelează tot ce le stă în cale, escaladează, pentru că nici unul dintre partide nu renunţă la poziţia sa.

Din declaraţiile lui Florin Cîţu şi ale lui Ludovic Orban vedem că este o criză de putere, obsesivă, şi asta fiindcă, după demiterea lui Voiculescu, primul ministru a vorbit despre un Guvern liberal, condus de un prim ministru liberal, care face o politică liberală. Altfel spus, este ca şi cum nu ar fi existat o înţelegere de coaliţie.

După aceea, Ludovic Orban a ieşit şi a spus că în nici o ţară din Europa nu s-a întâmplat ca un ministru să critice propriul Guvern. „Cine critică, să îşi facă bagajele”, spune Orban, dar această răbufnire trebuie percepută în cheia negocierilor care au loc luni, dar şi în contextul competiţiei din PNL. Ea este o ameninţare pentru PNL, nicidecum pentru URS-PLUS, este pentru militanţii PNL, care vor fi chemaţi să voteze şi, evident, vor avea de ales între Cîţu şi Orban, pentru că decizia de a-l concedia pe Vlad Voiculescu este legată de acest lucru.

Din fotografia de grup Florin Cîţu, Emil Boc şi Lucian Bode la Cluj vedem clar că sunt amândoi competitorii în campanie. În Transilvania, primul ministru a fost vineri, iar sâmbătă Ludovic Orban s-a deplasat la Maramureş, unde a plantat pomi fiindcă este primăvară, deci trebuie să ne gândim la viitorul patriei, este evident acest lucru.

În PNL este o competiţie, dar la „fraţii mai mici”, USR, lucrurile sunt şi mai complicate: există interese de grup, dar nu prea mai există forţă politică şi susţinerea electoratului pentru a pune piciorul în pragul casei. Unii dintre competitori au vrut să profite de situaţie pentru a-şi întări poziţia, iar USR nu va da înapoi dintr-o dată, pentru a nu risca să-şi piardă reputaţia politică şi toate şansele de a rămâne un partid important, de nişă. Vor merge la discuţiile viitoare cu aceeaşi variantă: „Nu-l mai susţinem pe Florin Cîţu, mergem cu PNL cu condiţia de a discuta în coaliţie orice decizie luată în Guvern”. Aceste presiuni vin după ce săptămâna trecută nu s-a discutat în coaliţie nimic, miercuri primul ministru a făcut altceva, acuzând un act administrativ care, de fapt, era corect, deci problema era tot politică.

Jocul se va rezolva, de nevoie, tot în jurul coaliţiei, fiindcă USR spune că nu discută despre un alt ministru al sănătăţii până când nu tranşează chestiunea primului ministru Florin Cîţu. După ce se va găsi un înlocuitor pentru funcţia aceasta se va discuta şi despre următoarea propunere a USR la Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, Florin Cîţu spunea vineri, la Cluj Napoca, că aşteaptă cât mai curând posibil o numire plină la Ministerul Sănătăţii.

Că această coaliţie de guvernare a scârţâit de la bun început o ştim, că deznodământul va fi continuarea mariajului şi refacerea cuplului de la guvernare, chiar dacă divorţul a avut loc, o intuiam. Dar să nu uităm că în viaţa unui cuplu astfel de momente lasă urme, iar cel incriminat va pândi mereu momentul revanşei şi, cu prima ocazie, scandalul va izbucni.

Până atunci un lucru este cert: criza va dura, chiar dacă Florin Cîţu vrea să arate că Guvernul lucrează la marile reforme. Realitatea este că Guvernul scârţâie, majoritatea în Parlament este pusă sub semnul întrebării, iar fără această coaliţie guvernul nu va avea forţă să supravieţuiască acestui divorţ politic.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *