Primarul din Lăpuşata plănuieşte să racordeze comuna la conducta de gaze naturale

În judeţul Vâlcea, un număr destul de mare de primării şi-au întocmit proiecte pentru branşarea localităţilor la sistemul de gaze naturale.

Grupate în asociaţii de mai multe comune, primarii au înţeles că înfiinţarea reţelei de gaze în localitate este extrem de importantă pentru dezvoltarea standardului de viaţă al comunităţii. Proiectele sunt în diferite etape procedurale, iar primarii sunt optimişti că vor realiza aceste investiţii. La nivelul localităţii Lăpuşata a fost înfiinţată o asociaţie care are drept obiectiv racordarea a trei comune la reţeaua de gaze naturale. Localităţile care fac parte din asociere sunt Lăpuşata, Tetoiu şi Roşiile.

Nicolae Joiţa consideră că sunt şanse mari să se realizeze branşarea la gaze

Toate aceste UAT-urile au finalizat documentaţia pentru branşarea la reţeaua de gaze naturale şi au o şansă mare la finanţare, fiindcă proiectul lor are un punctaj bun privind finanţarea.

„Un proiect important pentru administraţia locală este cel de aducere a reţelei de gaze în comună, pentru care sunt speranţe de punere în aplicare. Pentru înfiinţarea reţelei de gaze în localitate suntem într-un parteneriat cu localităţile Tetoiu şi Roşiile, deoarece varianta de branşare este staţia aflată în localitatea Tetoiu. Este cea mai bună asociere, din punctul meu de vedere. Mai mult, proiectul este destul de avansat. Săptămâna trecută, la întâlnirea pe care am avut-o cu Ludovic Orban am fost informaţi că proiectele de gaze care au un punctaj de aproximativ de 80 de puncte vor fi finanţate. Dacă regulile nu se vor schima în timpul jocului, din calculele noastre, proiectul nostru are peste 86 de puncte, un punctaj bun, şi sunt sigur că se va finanţa. Sperăm că un astfel de proiect extrem de important se va implementa şi în comunele noastre, pentru ca locuitorii să beneficieze de gaze pe o lungime care prinde inclusiv ultima casă aflată la graniţă cu localitatea Lăpuşata. Din acel punct începe satul Mijaţi, unde avem gospodării. Cele două proiecte: asfaltarea drumurilor şi înfiinţarea reţelei de gaze naturale în localitate sunt proiecte cele mai importante”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.

Proiectul de înfiinţare a reţelei de gaze în localitatea Lăpuşata este pe o lungime 33 kilometri, adică pentru toată localitatea, iar branşarea localităţii se va face din conducta care se află pe teritoriul localităţii Tetoiu. Primarul din Lăpuşata spune că o bună parte dintre oamenii din sat îl întreabă despre acest proiect şi spun ca abia aşteaptă să aibă gazele la poartă, unii sunt surprinşi, iar alţii destul de neîncrezători.

Proiecte şi investiţii

Pentru acest an, primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa, are în plan alocarea fondurilor din bugetul local pentru cadastrarea drumurilor locale, acordarea burselor pentru elevi, modernizarea iluminatului public, întocmirea studiului de fezabilitate pentru proiectul de asfaltare a drumuri comunale pe o lungime de 12,5 kilometri şi înfiinţarea a două locuri de joacă pentru copii: „La Lăpuşata a mai rămas pe câteva uliţe de extins reţeaua de canalizare şi apă, ambele pentru o lungime de 4 kilometri. În localitate există apă în procent de 99% şi canalizare pe aproximativ 70%. Acestea sunt urgenţele: gazele, asfaltul, apa şi canalizarea pe cei 4 kilometri, dar şi un puţ de foraj, pentru a mări debitul apă”, a punctat primarul. Pe lângă toate aceste proiecte, tot cu bani alocaţi din bugetul local, Nicolae Joiţa are în plan şi amenajarea, la şcoala din centrul localităţii, a unei săli de sport, fiindcă există posibilitatea ca una dintre sălile mari ale şcolii să fie transformată în sală de sport.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *