Raluca Turcan, veşti triste pentru pensionari: birocraţia blochează majorarea pensiilor

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a fost prezentă în judeţul Vâlcea cu scopul de a vizita diverse centre. La ora 10.00 a vizitat Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihică din Băbeni, a vizitat Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat, exploatat Râmnicu Vâlcea şi a discutat cu conducerea şi angajaţii Casei Judeţene de Pensii despre procesul de evaluare a dosarelor de pensii.

Indicele social de referinţă: socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg
Indicele social de referinţă reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. În acest moment indicele social de referinţă este de 500 de lei. Ministrul Muncii spune că promisiunea votată în campania electorală nu este sustenabilă şi realizabilă în situaţia actuală.
„Aş vrea să ştiţi că indicele social de referinţă trebuie să crească, din punctul meu de vedere. În acelaşi timp, formula propusă prin vot în campania electorală nu este sustenabilă. Susţin majorarea indicelui social de referinţă, dar nu la varianta votată în campania electorală, unde totul era la super-ofertă”, ne-a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Turcan a „radiografiat” asistenţa socială din judeţul Vâlcea

Raluca Turcan spune că doreşte să realizeze o radiografie totală a României în ceea ce priveşte asistenţa socială pentru copii sau adulţii cu dizabilităţi. „Am realizat aceste vizite la centrele pentru persoane cu dizabilităţi pentru că această componentă socială, pentru mine, ca ministru al muncii, reprezintă un aspect foarte important, întrucât de la începutul mandatului am considerat absolut necesar să încercăm o radiografie exactă a profilului celor care au nevoie de asistenţă socială”, a declarat ministrul Muncii.
Raluca Turcan a criticat în schimb destul de aspru ignoranţa autorităţilor din ultimii ani cu privire la serviciile sociale, chiar dacă funcţia precedentă de ministru al Muncii a fost ocupată mai bine de un an de Violeta Alexandru, din acelaşi partid. „Sunt zeci de oameni care ani la rând nu s-au aflat în radarul autorităţilor sau, dacă s-au aflat, atunci din perspectiva serviciilor sociale statul a fost deficitar”, a declarat ministrul Turcan.

Majorarea pensiilor din anul 2021 cu 40% este un lucru nerealizabil

„Aproape aţi crezut că este posibil”, spune Raluca Turcan, menţionând posibilitatea majorării pensiilor cu 40%. Motivul pentru care nu este posibil acest lucru? Lipsa digitalizării, spune ministrul Muncii că ar fi simpla soluţie pentru majorarea pensiilor. Birocraţia loveşte din nou, dar, de data aceasta parcă se răzbună pe cei responsabili, nu pe cetăţenii care aşteaptă ore bune la diverse ghişee din ţară pentru un document. Autorităţile ar simţi pe pielea lor nerealizarea unui lucru de mult necesar pentru a evita cazuri de genul acesta. Poate că de fapt nu digitalizarea este ceea ce împiedică statul să majoreze pensiile, unele fiind minuscule şi absolut ruşinoase la nivelul Uniunii Europene, ci doar o scuză de termen scurt. „Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând”, mai spune Raluca Turcan, aruncând vina pe faptele sau lipsa de acţiune a celor din opoziţie, care au guvernat anterior. „Astăzi am fost şi la casa judeţeană de pensii pentru că periodic sunt în teritoriu, în casele judeţene de pensii, să văd cum evoluează întregul proces de evaluare a dosarelor de pensii, în perspectiva recalculării celor 5 milioane de pensii din România. S-a vorbit foarte mult despre pensii, în spaţiul politic cu preponderenţă. Ajunsă în mandat am constatat inclusiv pe partea de pensii că s-a făcut foarte puţin, şi o să vă dau un exemplu concret pentru a înţelege: ştiţi că li s-a spus celor aproximativ 5 milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%. Aproape că aţi crezut că este posibil să se întâmple lucrul acesta, şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate. Pentru a majora pensiile cu 40% ar fi nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să se aplice o formulă de calcul pentru ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii chiar menţionează numărul de dosare care ar trebui să fie în curs de digitalizare: 250.000 de dosare în format fizic, 1,3 milioane în format digital, dar „primitiv”, şi restul ar fi bine lucrate, dar incompatibile între casele de pensii, judeţene şi naţionale. Aşadar avem aproximativ 4,75 milioane de dosare în format digital dar care necesită modificări şi 250.000 de dosare în format fizic care s-ar fi putut transfera în format digital în cele 4 luni existente de guvernare de până acum a doamnei Turcan. Totuşi Raluca Turcan numeşte procesul actual ca fiind unul fără precedent cu privire la recalcularea pensiilor, dorind să recalculeze 5 milioane de pensii într-un an şi jumătate. „Şi ce să vezi? 250.000 de dosare de pensie din România arată ca un dosar cu şină. Cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând. 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital dar primitiv, şi restul dosarelor sunt într-un format niţel mai avansat”, a declarat ministrul Muncii, la Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *