Comuna Muereasca, buget, investiţii şi proiecte

Ion Ungureanu, primarul comunei Muereasca, spune că bugetul de anul acesta este unul echilibrat. Sumele primite vor acoperi partea de funcţionare a aparatului administrativ şi nevoile sociale. Pentru investiţiile majore privind dezvoltarea comunei va trebui să atragă alte fonduri guvernamentale sau europene.

„Cu toate că timpul este întârziat, ne bucurăm că am stabilit bugetul şi ştim ce avem de făcut de acum înainte. Întotdeauna am acoperit în primul rând cheltuielile cu privire la salarii, cu privire la acoperirea nevoilor social, utilităţi, salubrizare, funcţionarea şcolilor, dar şi cheltuiala cu indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, care ne-a fost asigurată într-un procent de 60%. Pentru a acoperi până la finele anului acest capitol, dar şi partea de cofinanţare a proiectelor, eventual vom cere suplimentarea bugetului. Am căutat să ne asigurăm un buget echilibrat, să nu plecăm cu un deficit, am limitat sumele pentru investiţii şi mergem pe ideea că, în momentul în care vor apărea programe de investiţii, să ne asigure aceste cofinanţări”, a precizat primarul localităţii Muereasca, Ion Ungureanu.

Finalizarea lucrărilor de extindere a reţelei de apă

Anul acesta, administraţia locală are prinse noi lucrări în cadrul bugetului pentru modernizarea şcolii din satul Muereasca de Sus, finalizarea lucrărilor de construire a podului din satul Muereasca de Sus, dar şi cele de extindere a sistemului de alimentare cu apă în satul Andreieşti şi satul Şuta.

„Lucrările la pod şi la extinderea sistemului de apă sunt efectuate în procent de 80%, suntem pe final şi, astfel, vom termina această lucrare de alimentare cu apă din sursa Brădişor în toată localitatea. La sistemul de apă avem şi branşări făcute, iar aceste lucrări se efectuează pe drumul judeţean 658. Prin urmare, am urgentat conectarea la reţeaua de apă a gospodăriilor, astfel încât să nu mai fie nevoie să intervenim în zona respectivă cu săpături fiindcă, după cum se ştie, drumul este prins într-o amplă lucrare cu privire la modernizarea acestuia”, a punctat primarul localităţii Muereasca, Ion Ungureanu.

Proiecte pentru infrastructura rutieră

Administraţia locală din Muereasca are depus la Compania Naţională de Investiţii un proiect cu privire la modernizarea întregii infrastructuri de drumuri locale pe o lungime de 5 kilometri. „Acest proiect este aprobat şi va intra sigur la finanţare, prin CNI sau prin noul program, PNDL-3.Ni s-a solicitat o situaţie cu toate lucrările pe care le avem în plan şi noi am făcut răspuns la adresa respectivă. Practic am menţionat toate proiectele pe care le avem în portofoliu şi aici avem şcoli, grădiniţe, dispensare, clădiri de modernizat, inclusiv drumurile comunale de asfaltat”, spune primarul.

Băile Olăneşti – Muereasca – Călimăneşti, drum care face legătura între staţiuni

Administraţia locală are în vedere amenajarea drumului care să lege comuna Muereasca de staţiunile Băile Olăneşti şi Călimăneşti, şi care va ajuta mult la promovarea şi dezvoltarea turismului.: „Este o lucrare de pietruire pe care o vom executa noi, cu bani din bugetul local, realizată în procent de 60%, iar anul acesta, sper să o finalizăm. Astfel, avem posibilitatea cel puţin cu autoturisme de teren să se poată circula. Drumului către Olăneşti este deja realizat, iar spre Călimăneşti va fi puţin mai uşor, fiindcă aici avem deja un drum forestier pe care l-am băgat deja în lucru într-un proces de modernizare şi, sper eu ca până la toamnă să-l realizăm. Atunci vom avea cale de acces şi spre Călimăneşti”, precizează primarul localităţii Muereasca, Ion Ungureanu.

Primarul plănuieşte să racordeze comuna la noua conductă de gaze naturale

În privinţa branşării localităţii la gazele naturale, administraţia locală are studiu de fezabilitate în lucru: „Lucrăm la acest studiu de fezabilitate, care costă foarte mult, iar proiectul îl vom depune în faza a doua de finanţare. Fiindcă nu a existat posibilitatea unui partenerial cu nici o localitate, branşarea localităţii la conducta de gaze se va face cu bani guvernamentali, deoarece localitatea nu se poate plia condiţiilor impuse în programele de finanţare europeană pentru astfel de proiecte”, ne-a declarat primarul.

Localnicii din Muereasca au momentan încălzire cu lemne, procurând uşor combustibil solid. Dar în viitor nu se ştie cât se va mai exploata masă lemnoasă, astfel încât o astfel de investiţie este mai mult decât necesară.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *