Şcoala din Pietrari asigură calitatea educaţiei, fiind centrată pe rezultate

Într-o ţară în care educaţia lasă urme adânci, şcoală din Pietrari poate fi dată exemplu. Aici, primarul Nicolae Moraru a dat întâietate educaţiei, astfel încât, pentru cei 215 copii, la Pietrari viitorul sună bine. Elevii învaţă într-o şcoală dotată cu table interactive, cu manuale virtuale şi cu sistem de proiecţie ultramodern, unde orele pot fi transmise în direct pe internet pentru ca elevii care nu pot ajunge la cursuri din motive medicale să poată asista la ele. Există de asemenea două imprimante 3D, în timp ce în tot judeţul Vâlcea mai sunt doar încă două astfel de imprimante 3D. Primarul Nicolae Moraru a achiziţionat 10 astfel de chituri IT cu bani din bugetul local înainte de a se auzi de pandemie.

Este un exemplu demn de urmat, pe care autorităţile de la Pietrari ni-l oferă, şi care demonstrează că, dacă există voinţă, pot fi realizate lucruri spectaculoase în timp record, chiar şi în mediul rural.

„În localitatea noastră avem şcoală, cum spun unii „smart”, chiar dacă la exterior clădirea nu arată foarte bine. Avem de asemenea un proiect de reabilitare pentru acest imobil. Cred că suntem singurii care avem table interactive conectate la internet şi toate dotările necesare. În acest sens am achiziţionat întregul pachet IT cu bani din bugetul local, înainte de pandemie. Un chit a costat 7.000 de lei, iar noi am luat 10 astfel de chituri din dorinţă şi ambiţie, fiindcă voiam să aibă şi copiii mei aşa ceva. Am văzut cum alţi copii, din alte localităţi dezvoltate au şcoli aşa-zis „inteligente” şi am rămas extrem de încântat. Prin urmare, înainte de pandemie, copiii din şcoala noastră aveau inclusiv pupitre individuale. Mai mult, la bibliotecă avem două imprimante 3D, în situaţia în care mai sunt în tot judeţul Vâlcea doar alte două echipamente de acest fel. Copiii noştri ştiu să lucreze pe imprimanta 3D şi mă mândresc. Au fost situaţii când copiii din Pietrari au ajuns la liceele din oraş şi au ştiut să instaleze programe pe imprimanta 3D, fiindcă în localitatea noastră sunt copii foarte buni la robotică, datorită cadrelor didactice: directorului şcolii Ana Maria Săndulescu şi bibliotecarei Crina Popescu”, a precizat primarul localităţii Pietrari, Nicolae Moraru.

Primarul premiază performanţa

Luna viitoare, pe data de 7 mai, ambasadorul Marii Britanii va veni la biblioteca publică din Pietrari, pentru că este cea mai performantă bibliotecă din mediul rural.

La Pietrari, calitatea actului educativ pentru copiii care învaţă în şcolile din localitate se datorează cadrelor didactice, şi în primul rând directorului şcolii, profesoara Ana Maria Săndulescu, bibliotecarului Crina Popescu şi primarului, care a înţeles nevoile şcolii. Astfel, împreună au pus bazele unei astfel de construcţii, reuşind să atingă un nivel de maturitate privind integrarea unui număr semnificativ din elevi într-o formă superioară de învăţământ.

„Pentru a avea aceste rezultate, şcoala din Pietrari datorează foarte mult efortului cadrelor didactice şi este sprijinită în mod real de administraţia locală. Faptul că avem 40 de copii din localitatea Bărbăteşti şi alţi 20 din alte localităţi, şi toţi sunt copii buni, este o mândrie pentru noi. Nu ezităm să premiem performanţa în fiecare an. Copiii noştri sunt recunoscuţi în IT şi robotică, datorită bibliotecarei care a făcut ca şcoala din Pietrari să fie cunoscută în lumea întreagă. Luna viitoare, pe 7 mai, ambasadorul Marii Britanii şi trei senatori vor veni la biblioteca publică din Pietrari, deoarece este cea mai performantă bibliotecă din mediul rural, şi vor englezii să o felicite pe bibliotecara noastră, Crina Popescu, fiind cel mai inspirat bibliotecar din lume. La biblioteca noastră se desfăşoară activităţi care dezvoltă actul educaţional, fapt pentru care avem numai copii olimpici, şi asta datorită cadrelor didactice, pentru care am toată stima”, afirmă primarul localităţii, Nicolae Moraru.

La Pietrari, înainte de pandemie, copiii petreceau ore bune în biblioteca sătească, spre bucuria cadrelor didactice şi părinţilor.

Biblioteca din Pietrari a fost implicată în cel de-al doilea proiect Erasmus Plus, în parteneriat cu încă 5 ţări: Macedonia de Nord, Lituania, Italia, Turcia şi Marea Britanie. Copiii de aici au concurat cu alţi copii din întreaga ţară şi cu alte biblioteci, cu finanţare europeană. Astfel, cei mici au avut ocazia să înveţe lucruri inedite legate de codarea informaţiilor, spre mândria comunităţii rurale.

Nicolae Moraru mărturiseşte că tot ce s-a realizat în localitate s-a făcut cu muncă şi alergătură şi nu a stat cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean, s-au atras fonduri europene sau guvernamentale.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *