Buget de austeritate în 2021 la Stoileşti şi pauză la investiţii

Primăria Stoileşti a fundamentat bugetul pentru anul 2021, care este mai mic decât cel din 2020, fiind necesară reducerea de cheltuieli de finanţare la anumite capitole. Astfel, austeritatea pune pe pauză unele investiţii din bugetul local. Administraţia locală a acoperit necesarul funcţionării aparatului administrativ până în luna septembrie, însă aşteaptă rectificările bugetare pe parcursul anului, care să ducă la echilibrarea bugetului.
Primarul Florin Ionescu are un portofoliu de proiecte pentru care aşteaptă programele de finanţare privind depunerea lor în vederea finanţării, însă, în acest sens şi acestea sunt în pauză, şi asta fiindcă este pentru a doua oară consecutiv când Comisia Europeană a solicitat guvernului modificarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Bugetul primăriei Stoileşti este mai mic cu 300 de mii de lei anul acesta
Fără rectificări nu se poate echilibra bugetul până la finalul anului, deoarece sunt datorii, investiţii în derulare, la care se adaugă şi problemele localităţii. Aşteptăm ca Planul Naţional de Rezilienţă să fie aprobat de Comisia Europeană, şi să fie publicate ghidurile de finanţare. Aacest Guvern îşi dă cu stângul în dreptul, şi spun acest lucru fiindcă, luna trecută, Comisia Europeană a solicitat României modificarea acestui Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind a doua oară când planul este respins. Prin urmare, Comisia Europeană a cerut Guvernului României să refacă acest PNRR, programul de investiţii de 30 de miliarde de euro din bani europeni”, a punctat primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu.
Florin Ionescu: „Nu avem nici un şantier deschis, iar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată de când sunt primar”
Anul acest este nu an sărac din punct de vedere investiţional, pentru toate localităţile. Nu există nici un program de finanţare până în prezent, asta în timp ce comunităţile au cerinţe când vine vorba despre asfaltarea drumuri, apă, canalizare, lucruri elementare, care nu mai pot aştepta:
„Nu există nici un program de finanţare guvernamental, iar despre fonduri europene nici nu mai vorbim. Avem nevoie de finanţarea proiectelor pentru asfaltarea drumurilor, bani pentru modernizarea şcolilor, pentru apă, canalizare, lucruri elementare, care nu mai pot aştepta. În mare parte a localităţilor nu se face nimic, se aşteaptă. De când sunt primar nu a fost an să nu avem o lucrare în localitate. Suntem în faza în care, în acest moment, nu avem nici un şantier deschis, iar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată de când sunt primar”, a punctat Florin Ionescu.
Promisiuni din campanie
PNDL-3 se lasă aşteptat, iar primarii sunt nemulţumiţi de acest lucru. „Să ne aducem aminte, la începutul anului 2022, că liberalii au promis primarilor vâlceni care aveau proiecte aprobate sau în curs de execuţie la FDI că, în cel mai scurt timp, acestea se vor finanţa prin PNDL-3, dar totul a rămas la stadiul de promisiune. Noi suntem una dintre localităţile căreia Guvernul PNL i-a retras finanţarea proiectului de asfaltare, în situaţia în care constructorul turnase primul strat de asfalt. Noi avem proiecte pregătite pentru acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar nu suntem eligibili cu foarte multe, şi aici mă refer la faptul că nu se pot finanţa proiectele privind asfaltarea drumurilor în mediu rural. Se pot finanţat proiecte de înfiinţare a reţelei de apă şi canalizare, instituţii publice, iluminat public şi terenuri de mini fotbal. În acest sens, pregătim proiecte pentru fiecare capitol”, a punctat primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu.
Nou sediu pentru primărie şi căminul cultural
Pentru accesarea fondurilor prin acest PNRR, pe lângă alte proiecte, primarul are în plan inclusiv construirea unei noi primării. Sediul actual este într-o fostă clădire care găzduia cândva dispensatul comunei. Pentru că este situată la marginea satelor, destul de departe, noua primărie va fi amplasată în apropierea târgului. O altă investiţie pentru care primarul aşteaptă semnarea contractului de finanţare depus la CNI prevede construirea unui cămin cultural, proiectul fiind în faza de evaluare a ofertelor.