Cezar BULACU: „Lucrăm la realizarea unui parc științific pentru textile tehnice, la Râmnicu Vâlcea”

Cezar Bulacu face parte din Consiliul Local din partea PNL și propune pentru Râmnicu Vâlcea o dezvoltare economică pe termen lung, prin încurajarea industriei textile. Pentru că Râmnicu Vâlcea are potențial foarte mare în acest sens, consilierii PNL au reușit să introducă în bugetul de anul acesta al Râmnicului posibilitatea înființării în oraș a unui parc științific de textile tehnice. Aceste produse au o foarte largă funcționalitate și interacționează cu foarte multe industrii: agricultura, industria auto, industria mobilei, industria confecțiilor, dar ar putea stimula de asemenea și dezvoltarea învățământului tehnic din municipiu. Cum propune Cezar Bulacu să fie încurajați tinerii să rămână în oraș, ce măsuri ar fi necesare pentru îmbunătățirea calității educației la nivel local și cum funcționează în prezent alianța dintre PNL și USR-PLUS la nivel local, aflăm din rândurile de mai jos.   

Impact real: Care este planul pentru realizarea parcului științific de textile tehnice! 

Cezar BULACU: În primul rând aș vrea să explic importanța înființării acestui parc științific. Un astfel de parc, de textile tehnice reprezintă infrastructura de care România are nevoie pentru a dezvolta  industria textilă tehnică. Este foarte important să înțelegem că pandemia a generat o criză în întreaga Uniune Europeană, și atunci când lipsa de materie primă pentru confecționarea materialelor sanitare (măști, combinezoane, halate, materiale de protecție, etc.) s-a acutizat, cu toții au înțeles dependența de alte țări producătoare, care în acel moment au stopat livrările. Încă de la începutul pandemiei am reușit, împreună cu peste 50 de companii din industria textilă să creăm un grup de lucru prin care să analizăm situația și să încercăm să venim în întâmpinarea nevoilor existente, pentru a putea să producem întreg efectivul de materiale de protecție și sanitare aici, în România. Au fost discuții intense cu primul ministrul din acea perioadă, Ludovic Orban și cu reprezentanți ai Ministerului Economiei pentru a găsi soluții și a transforma România în hub internațional de producție pentru materiale sanitare.  

Impact real: Ce obstacole ați întâmpinat în punerea în aplicare a acestei inițiative? 

Cezar BULACU: Cel mai mare obstacol care a oprit cumva această inițiativă a fost lipsa de laboratoare certificate pentru testare, certificare și omologare a acestor produse. Cu trecerea timpului ne-am dat seama că avem nevoie și de verificarea tuturor materialelor care intră în țară, să știm dacă sunt conforme cu ce se declara în documentele care le însoțesc, deci și în zona aceasta România are un vid mare de infrastructură și personal. Cunoscând faptul că materialele sanitare fac parte din categoria textilelor tehnice și că aceste textile tehnice au o foarte largă funcționalitate și interacționează cu foarte multe industrii (agricultura, industria auto, industria mobilei, industria confecțiilor, etc.) am propus înființarea acestui parc științific de textile tehnice aici, la Râmnicu Vâlcea. Așa cum spuneam la început, avem infrastructura necesară dezvoltării acestei industrii în România. Este un pas important pentru noi, cei din Consiliul Local, sa respectăm dorințele cetățenilor care și-au pus speranțele în noi la alegeri. Noi, cei din Partidul Național Liberal facem toate demersurile pentru a ne respecta promisiunile, și anume să dezvoltăm orașul Rm Vâlcea din punct de vedere economic și social.   

Impact real: Ați promovat această propunere în Consiliul Local? 

Cezar BULACU: Planul este simplu: am reușit să introducem în bugetul local această propunere de investiție și, împreună cu colegii mei vom face toate demersurile pentru ca investiția să devină o prioritate la nivel național și să găsim resursele economice necesare pentru a începe la Râmnicu Vâlcea acest proiect  atât de important pentru dezvoltarea industriei din România. Îndeplinește toate criteriile și cerințele Uniunii Europene cu privire la Pactul Verde European – GREAN DEAL și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Pilonul III – creșterea inteligen, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM) puternice. Cu toții, cei care facem politică, trebuie să înțelegem că, dacă dorim să revitalizam economia Râmnicului trebuie să încetăm să mai punem piedici proiectelor de dezvoltare economică și, indiferent de coloratura politică, să punem umărul la promovarea și implementarea acestora. Un posibil eșec, ar fi eșecul comunității, și este inadmisibil să îi dezamăgim pe vâlceni! Noi, cei din Alianța Pentru Râmnic, am intrat în Consiliul Local să ne luptăm pentru proiecte serioase, cu impact în dezvoltarea orașului pe care îl reprezentăm. 

Impact real: Cum vedeți că evoluează relația dintre PNL și USR la nivel local? 

Cezar BULACU: Ceea ce ne lipsește nouă, românilor, este știința și arta de a lucra în echipă. La acest capitol suntem cu toții deficitari! Avem o relație normală și, împreună cu partenerii noștri de la USR-PLUS consider că suntem soluția pentru  a îmbunătăți modul de a face politică și administrație în Râmnicu Vâlcea. Este adevărat că avem de multe ori și poziții diferite în anumite cazuri, însă le discutăm și le tranșăm în interior!  

Impact real: Credeți că alianța va rezista la nivel național? 

Cezar BULACU: Consider că, si la nivel național alianța este funcțională. Îmi place ambiția premierului Florin Cîțu de a face reformă în administrație. Presiunea pe care o pune pe aliații de guvernare și dorința de a excela sunt ingredientele care fac din această alianță o adevărată forță. Discuții și neînțelegeri punctuale sunt și vor fi întotdeauna, însă, cu maturitate și profesionalism, actualul guvern va performa. Asta este tot ce contează pentru dezvoltarea României.  

Impact real: Ce alte proiecte pregătiți pentru dezvoltarea municipiului?  

Cezar BULACU: În componența grupului de consilieri PNL găsiți background-uri diferite. Fiecare și-a ales câte o zonă de interes pe care încearcă să o acopere cu propuneri și soluții care să aducă plus valoare. Este cel mai bine să îi întrebați pe fiecare dintre colegii mei despre munca pe care o exercită și domeniul pe care îl dezvoltă. Eu v-am spus mai devreme despre parcul științific și tehnologic de textile tehnice și impactul pe care îl poate avea în dezvoltarea industriei din România. Am promis cetățenilor că ne vom ocupa de proiecte concrete pentru dezvoltarea orașului nostru, că vom face propuneri care sa aibă ca finalitate dezvoltarea economică a municipiului Râmnicu Vâlcea prin atragerea de investitori, și punând accent pe sprijinirea educației.  

Impact real: La ce proiect lucrează PNL în acest moment? 

Cezar BULACU: Cel mai important proiect la care se lucrează este cel cu privire la înființarea parcului industrial. Este un proiect cu mare impact pentru dezvoltarea economică a municipiului, proiect inițiat și susținut de liderul nostru din Consiliul Local, viceprimarul Virgil Pîrvulescu. Atragerea de investitori noi și impulsionarea celor existenți este prioritatea și angajamentul principal pe care Virgil Pîrvulescu și l-a asumat. Cu sprijinul colegilor din conducerea Partidul Național Liberal și al Alianței de Guvernare sunt convins că astfel de proiecte își vor găsi finalitatea și la Râmnicu Vâlcea, pentru interesul comun: dezvoltarea economică a municipiului. Dacă amintim și demersurile care se fac pentru legătura cu autostrada Pitești – Sibiu și înființarea parcului științific, pot spune că suntem cu toții pe drumul cel bun. 

Impact real: Care sunt golurile din Râmnic pe care le puteți umple prin proiectele pe care le propuneți în Consiliul Local? 

Cezar BULACU: Proiectele propuse de Partidul National Liberal oferă identitatea de care Râmnicu Vâlcea are nevoie. Toate proiectele asumate sunt îndrăznețe și au ca rezultat ceea ce își dorește toată lumea: un mediu economic competitiv, în care să își facă apariția din ce în ce mai mulți investitori, un mediu industrial competitiv, cu locuri de muncă calificate, și unde salariul minim să atingă 3000 de lei. Trebuie să avem infrastructura necesară pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut prin înființarea Deltei Olăneștului, eficientizarea și dezvoltarea companiilor din subordinea primăriei.  

Impact real: Care este relația cu primarul Mircia Gutău? 

Cezar BULACU: Relația cu primarul Gutău este o relație instituțională. Este un nou mod de lucru pentru dânsul și mă bucur că a înțeles că trebuie să țină cont de proiectele majorității din Consiliul Local. 

Impact real: Cu proiectele dezvoltate de PNL unde s-ar afla orașul în 5 ani de acum înainte? 

Cezar BULACU: Proiectele propuse de PNL sunt proiecte care în timp generează profit și sunt aducătoare de resurse economice atât de necesare pentru oraș. Prin parcul științific de textile tehnice, în 5 ani putem deveni un reper european pentru industria auto și sanitară. Parcul industrial va avea mare căutare pentru investitorii din aceste domenii. În 5 ani, din foarte multe puncte de vedere, Râmnicu Vâlcea poate deveni un oraș economic de interes național. 

Impact real: Cum se poate dezvolta învățământul din oraș? Prin ce proiecte? 

Cezar BULACU: O veste foarte bună pentru elevii din Râmnic, oferită de Guvern anul acesta a fost alocarea banilor pentru burse. În ultimii patru ani, vechea majoritate PSD-PER a ignorat și a eliminat acest drept al elevilor vâlceni din bugetul local, deși peste 1000 de burse fuseseră acordate anual până în 2016. Fundamental, bursele, pe lângă faptul vă au ca scop stimularea elevilor cu rezultate bune sau performanțe deosebite, sunt o măsură de sprijinire a accesului la educație și reducere a riscului de abandon școlar. O atenție sporită către școlile profesionale ar face ca acestea sa fie mult mai atractive pentru elevii din județul nostru, și astfel am concentra și profesionaliza în municipiu marea parte dintre acești elevi care vor putea fi resursa umană necesară mediului economic din oraș. Înființarea unei școli de ospitalitate și management în  turism – având în vedere profilul turistic al județului Vâlcea – ar putea să ofere practică de calitate și reale oportunități de carieră și dezvoltare profesională în acest sector. 

Impact real: Cum facem ca tinerii să rămână în Râmnicu Vâlcea? 

Cezar BULACU: Nu cred că avem puterea să ne opunem plecării lor, întotdeauna firea umană este de a explora, și este normal ca tinerii să plece. Întrebarea firească ar fi dacă am putea să îi facem să se întoarcă? Au ei în acest moment motiv să se întoarcă acasă, la Râmnicu Vâlcea? Astăzi cu siguranță nu, deoarece veniturile oricărui job din Râmnicu Vâlcea sunt mult mai mici decât o poziție similară din alte orașe, mai dezvoltate. Orice idee a unui tânăr de a face business se dezvoltă mult mai greu în Râmnicu Vâlcea decât în alte orașe ca Sibiu, Cluj sau București. Astăzi, la Râmnicu Vâlcea sunt foarte puține oportunități pentru tineri. De aceea consider că deschiderea orașului către acest segment de vâlceni care au reușit să performeze în altă parte este imperios necesară. Finanțarea burselor școlare a fost un pas important. Este un semnal că, pentru Alianța PNL-USR-PLUS legea contează, drepturile elevilor contează, investițiile concrete în viitor contează. Însă este un pas făcut în întregime de guvern. Din păcate, municipiul încă nu acordă din propriile resurse niciun leu de finanțare pentru bursele școlare peste sumele oferite de Guvernul PNL-USR- PLUS-UDMR. În anii următori îmi doresc să reușim să suplimentăm bugetul pentru burse din veniturile locale. O comunitate care investește în tineri, le dă motive să se întoarcă acasă după studiile terțiare. Apoi trebuie să ne gândim că tinerii caută să se stabilească în orașe în care există artă și cultură conectate cu trendurile globale de astăzi. Sprijinirea, stimularea și atragerea proactivă a activităților culturale independente, cum este festivalul Bluess Brezoi sau conferinâa TEDx Ramnicu Vâlcea, este o direcție de dezvoltare importantă, pentru că are un impact net pozitiv asupra calității vieții din comunitate. Clujul și Sibiul, pe lângă bunele practici în atragerea investitorilor, au un parcurs fenomenal la acest capitol, din care toate orașele României pot învăța. Totodată, cred că tinerii ultimilor 10 ani ne-au arătat, prin implicarea lor puternică în societatea civilă că vor și pot aduce contribuții solide la calitatea vieții publice.  

Impact real: Ce facilități credeți că ați mai putea crea, pentru tinerii care locuiesc în oraș?  

Cezar BULACU: Datoria noastră, a autorităților publice este să creăm spații în care să lucrăm împreună și să învățăm de la societatea civilă. Bugetarea participativă, concursurile de proiecte (organizate corect), dezbaterile publice – reale, unde ideile aduse în discuție de public chiar să poată schimba o propunere de politică publică, și consultarea comunității pentru a identifica noi priorități ale vâlcenilor, nu doar că ne-ar ajuta să avem un management mai bun al Râmnicului, dar ar transmite limpede către tineri mesajul că aici, la ei acasă, mereu vor fi ascultați, opinia lor mereu va conta, prioritățile lor mereu vor conta, și că rezultatele se vor vedea în bugete locale, în hotărâri de consiliu și în realitatea din stradă. Din păcate nu suntem încă acolo, însă noi, cei din PNL și Alianța pentru Râmnic tocmai la asta lucrăm, și credem că este o viziune care ar putea și ar trebui împărtășită de toate forțele politice locale. Nu în ultimul rând, și poate chiar cel mai important aspect atât pentru atragerea tinerilor, dar și pentru buna funcționare a orașului – avem nevoie de management bun al resurselor comunității. Digitalizarea tuturor serviciilor primăriei este o măsură a eficienței noastre, dar și a respectului pentru timpul cetățenilor. Eficientizarea funcționării aparatului primăriei, a angajaților și a serviciilor publice oferite,  la fel. Echilibrarea bugetară, la rândul ei este fundamentală pentru ca, pe termen lung, să putem crește sustenabil. Toate acestea, atunci când sunt făcute, lasă o urmă. Dau un semnal și investitorilor, dar și antreprenorilor și guvernului că aici este un oraș care își ia în serios viitorul. Pentru tineri și pentru toți vâlcenii, asta trebuie să facem. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *