Primarul Gheorghe Dumbravă va redeschide treptat noi lucrări

În prezent, la Stoeneşti se lucrează cu bani guvernamentali alocaţi anul trecut pentru refacerea zonelor afectate în urma ploilor torenţiale. În acest sens s-au finalizat procedurile de licitaţie şi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor în satul Bârlogu, unde drumul comunal a fost scufundat efectiv de ploile torenţiale de anul trecut. În plină desfăşurare sunt şi lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale din localitate, printr-un proiect cu fonduri europene atrase. Astfel, în toamnă, anul şcolar va începe într-un local nou, modern, dotat în ceea ce priveşte mobilierul, table inteligente şi laboratoare de studiu după ultimele standarde.
„Tot cu bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă avem şi lucrările de punere în siguranţă a bazinelor de apă. Cu acest proiect suntem încă în procedura de licitaţie, fiindcă am avut contestaţie la CNSC care a deliberat şi acum urmează să facem paşii conform legislaţiei. Prin urmare, în localitate se lucrează pentru refacerea zonelor calamitate. O altă lucrare este şi la şcoala din centrul localităţii, unde de lucrează. Este un proiect cu bani europeni pentru modernizarea clădirii, unde termenul de execuţie este anul acesta. Constructorul m-a asigurat că, mai precis, investiţia se va finaliza în vara acestui an, iar când va începe anul şcolar 2021 – 2022 vom putea funcţiona în localul nou şi modern”, a punctat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.
Sală de educaţie fizică
Primarii care vor să beneficieze de fonduri europene în perioada 2021-2027 aşteaptă cu nerăbdare lansarea ghidurilor, pentru a vedea concret toate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a se asigura că proiectele lor vor fi eligibile pentru finanţare.
Gheorghe Dumbravă, primarul din Stoeneşti, speră să fie elaborate cât mai rapid aceste ghiduri de finanţare pentru atragerea de fonduri europene sau guvernamentale, atât pentru Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi pentru cel din 2021 – 2027.
„Anul acesta nu avem nimic concret, în senul că nu a apărut nici un ghid de finanţare, suntem în aşteptare. O speranţă ar fi proiectele depuse la CNI, dar şi acolo se mişcă greu. Şi noi avem câteva proiecte depuse, dar, din câte am fost informaţi, este în procedură de licitaţie construirea sălii de educaţie fizică. Nu o să avem sală de sport aşa cum au mare parte a localităţilor. Noi vom avea sală de educaţie fizică. Diferenţa între cele două este faptul că la o sală de educaţie fizică lipseşte tribuna, dar va avea toate dotările necesare desfăşurării activităţilor sportive”, a declarat primarul Gheorghe Dumbravă.
Vor fi amenajate trotuarele de-a lungul drumului judeţean
Tot la Compania Naţională de Investiţii, administraţia locală are depus proiectul pentru modernizarea şi extinderea căminului cultural din centrul localităţii şi extinderea dispensarului medical. Ultimul proiect pe care primarul l-a depus în această perioadă prevede construirea de alei pietonale în satele Bârlogu, Stoileşti, Mogoşeşti şi Budurăşti: „În acest sens am primit aprobare de la Consiliul Judeţean privind acordul în ceea ce priveşte lucrările de amenajare a aleilor, şi asta fiindcă drumul judeţean este în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea. Prin urmare, se vor amenaja alei pietonale pe întreaga lungime a drumului judeţean, însumând aproximativ 11 kilometri. Pe drumul judeţean am avut înainte de Paşte o echipă de la RAJDP şi a făcut lucrări de plombare. În prezent se poate circula, mai degradat este drumul judeţean 651 din satul Piscul Mare, ruta Stoeneşti – Păuşeşti Măglaşi”, a punctat primarul localităţii Stoeneşti.
Proiecte şi investiţii
După desfiinţarea FDI, proiectul pe care administraţia locală îl avea depus şi aprobat a fost continuat cu bani din bugetul local, spune primarul. Astfel, de la finele anului trecut a început modernizarea drumurilor comunale pe o distanţă de 6,2 kilometri. De aceea, administraţia locală are nevoie de ajutor şi speră să găsească înţelegere privind alocările de fonduri astfel încât să facă faţă cheltuielilor.
„M-am încăpăţânat şi am schimbat hotărârea în Consiliul Local de continuare a proiectului cu fonduri alocate din bugetul local şi alte surse. Ccum bugetul local este aşa cum este şi alte surse nu am avut de unde, astăzi sunt cu acest proiect încurcat, ba chiar am alocat toţi banii pe care-i aveam. Sper să găsesc înţelegere astfel încât să ne permitem să facem faţă”, afirmă primarul Gheorghe Dumbravă.
Primăria Stoeneşti are nevoie urgentă de 10 miliarde de lei vechi pentru recepţia proiectul de apă şi canalizare
Administraţia locală are nevoie de bani în această perioadă, şi asta fiindcă trebuie făcută recepţia lucrărilor şi avizarea unui act adiţional care s-a întocmit, de comun acord, între primărie şi firma constructoare, privind proiectul de apă şi canalizare finanţat cu bani europeni, în valoare de 2,5 milioane de euro: „Mai grav este că noi suntem în imposibilitatea de a da această ultimă tranşă, în valoare de 10 miliarde de lei vechi. Nu ştiu ce vom face, fiindcă, pe data de 14 iunie expiră şi contractul cu fondul de garantare. Este vorba despre faptul că pe parcursul lucrărilor au apărut şi câteva lucrări neeligibile, dar şi faptul că, tot în această perioadă ne-am izbit şi de Ordonanţa 114. Schimbându-se regula în timpul jocului am fost prinşi descoperiţi. Acest proiect european trebuie să-l închid, deoarece constructorul a terminat lucrarea de patru luni şi noi nu putem să facem recepţia, fiindcă trebuie să dăm ultima tranşă, în valoare de 10 miliarde de lei vechi, obligatoriu trebuie să achităm acest proiect. Dacă nu, pe data de 14 iunie ne expiră contractul cu Fondul de Garantare şi trebuie să dau hotărâre în Consiliul Local de prelungire, ceea ce înseamnă alţi bani în plus privind comisionul. Te bucuri foarte tare când ai reuşit finanţarea unui proiect cu bani europeni, dar când să-l finalizezi nu ai sprijinul necesar privind suma pe care o administraţie locală ar trebui să o aibă. Trebuie să găsesc o cale aşa cum am găsit-o de fiecare dată, pentru că avem experienţa proiectelor cu bani europeni”, a precizat primarul.
Infrastructura rutieră, cea şcolară, reabilitarea clădirilor publice, asfaltarea drumurilor comunale şi asigurarea de utilităţi s-au aflat printre priorităţile administraţiei locale din Stoeneşti. Astăzi, Stoeneştiul are 45 de kilometri de canalizare, peste 80 de kilometri de reţea de apă şi sursă proprie de apă, iar proiectul de înfiinţare a sistemului de gaze naturale este posibil. Soeneştiul este comuna care în ultima perioadă face excepţie de la regulă, fiind printre localităţile unde populaţia este în creştere, iar preţurile terenurilor sunt pe un trend ascendent. Gheorghe Dumbravă, primarul localităţii Stoeneşti afirmă că oamenii sunt atraşi de liniştea şi de aerul curat pe care le oferă traiul la ţară şi, în primul rând, de faptul că au condiţii la fel de bune sau chiar mai bune decât la oraş.
Media preţurilor pe teren în comună este undeva între 16 euro/mp şi 20 euro/mp. Acest lucru se datorează dezvoltării constante a localităţii, Stoeneştiul fiind comuna campioană la atragerea fondurilor europene. Primarul Gheorghe Dumbravă spune că tot ceea ce se vede în comuna sa reprezintă un standard de viaţă „normal”, de care trebuie să se bucure orice cetăţean.