Elena DRĂGAN: „Colegiul Mircea cel Bătrân este unic prin faptul că are clase vocaţionale sportive”

Într-un interviu acordat pentru cititorii Impact real, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân„, Elena Drăgan ne oferă o perspectivă diferită a educaţiei din poziţia de director al unui colegiu de tip teoretic. Abordăm viziunea de interior asupra colegiului, avantajele şi dezavantajele, dar şi cursurile desfăşurate de elevi şi de cadrele didactice în condiţii de pandemie.  

Impact real: Cum s-au desfăşurat orele la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrânîn perioada de pandemie? S-au adaptat elevii la orele online la fel cum o făceau atunci când participau la cursuri direct în clasă?   

Elena DRĂGAN: Liceul a trecut cu bine peste această perioadă, atât elevii, cât şi profesorii. Anul trecut şcolar, începând din martie, încercările au fost foarte modeste sau poate chiar deloc de multe ori şi, după aceea, oamenii au început să înveţe treptat cum să folosească tehnologia şi au început să-şi desfăşoare orele mult mai bine decât la începutul pandemiei. Începând din acest an şcolar lucrurile au decurs bine, aş putea spune. Nu pot spune că lucrurile au mers foarte bine pentru nici o instituţie de învăţământ. Atâta timp cât există această pandemie învăţământul online este destul de dificil, şi nu neapărat din punctul de vedere al unui profesor în a transmite informaţia. De cele mai multe ori colegii mei profesori reuşesc să transmită informaţia, problema este că echipamentul de care dispune fiecare copil în parte poate fi mai puţin performant sau mai performant. Învăţatul acesta online creează şi din punctul acesta dificultăţi. În ceea ce priveşte şcoala noastră, chiar am oferit elevilor cu mai puţine posibilităţi materiale pentru învăţat, cum ar fi tablete. Asociaţia de părinţi a colegiului a achiziţionat 20 de tablete, au avut resursele necesare pentru acest lucru. Au fost înmânate elevilor cu problemele cele mai mari din perspectiva conexiunii la orele online. Noi avem 50 de cadre didactice din 90 vaccinate, cu rapel.  

Impact real: Care este punctul forte al colegiului, ce îl diferenţiază faţă de alte licee? 

Elena DRĂGAN: Suntem unici prin faptul că avem aceste clase vocaţionale sportive, acestea nu mai există în judeţul Vâlcea într-un alt liceu. Dăm posibilitatea de a învăţa bine şi copiilor care vor să practice un sport de performanţă, şi asta nu înseamnă că rezultatele lor la învăţătură sunt mai prejos. La clasa a IX-a se intră cu medii foarte mari, inclusiv la clasa cu program sportiv.  În afară de aspectul acesta, eu cred că totul porneşte de la cei care organizează învăţământul. Sunt profesionişti, adică sunt profesori cu experienţă şi profesori valoroşi. Acum nu spun că în alte părţi nu ar fi, dar totuşi cred că elevii, dacă ne aleg, au parte de ceva în plus. Poate suntem puţin mai democraţi, sau poate oferim elevilor o paletă mai largă de mişcare sau în alegerea disciplinelor. Ne ajută şi poziţia liceului, cred eu. Avem o clădire frumoasă, înconjurată de verdeaţă, la poalele dealului Capela, acesta este din nou un avantaj pentru noi.  

Impact real: Care sunt dezavantajele acestei şcoli? 

Elena DRĂGAN: Unul dintre dezavantajele liceului ar fi din punct de vedere al locaţiei. Clădirea este impunătoare, spaţiile sunt mari, înalte, dar este o clădire veche. Dacă stăm să ne gândim că această clădire a fost construită în 1837, sunt mai mult de 100 de ani. S-a construit încă o aripă după 1961, dar sunt multe lucruri de făcut în această clădire. De exemplu, corpul B, care este un corp cu multe clase ar trebui reabilitat, şi pentru acest lucru ar fi nevoie de foarte mulţi bani, iar noi nu avem aceste fonduri şi, din păcate, nu cred că le vom găsi uşor.  

Impact real: La nivel naţional cum se descurcă Ministerul Educaţiei pentru a dezvolta şi evolua sistemul de învăţământ actual? 

Elena DRĂGAN: La nivel naţional au fost aduse şi laude şi critici, din ce am văzut şi noi prin mass-media. Din punctul meu de vedere cred că s-a descurcat bine Ministerul Educaţiei. Pentru doamna Monica Anisie a fost ceva nu nou, extraordinar de nou, pentru că niciodată lumea nu a trecut printr-o astfel de perioadă, în care să fim puşi în faţa învăţării online. Ne-am adaptat repede, cum spunea şi actualul ministru al educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Faţă de multe alte ţări europene, românii au trecut repede de la perioada clasică la perioada aceasta online. Nu fiecare cadru didactic s-a putut specializa suficient de repede sau suficient de bine, dar am încercat să o facem, şi uite că am făcut-o. Am şi eu cunoştinţe care învaţă sau foşti elevi de-ai mei din alte state, şi acolo învăţământul online înseamnă doar indicarea profesorului către elev de unde şi până unde să citească. La noi nu s-a întâmplat aşa. Domnul ministru Cîmpeanu, din punctul meu de vedere, a dorit să facă destul de multe lucruri în perioada aceasta, pe de o parte a reuşit, pe de altă parte lucrurile au fost anulate din cauza valului de pandemie. Faptul că a dorit să aducă elevii din clasele terminale la şcoală, chiar şi aşa, prin rotaţie, a însemnat foarte mult. 

Impact real: Cine credeţi că livrează informaţia cel mai bine către elevi, un profesor tânăr sau un profesor mai în vârstă? 

Elena DRĂGAN: Cel mai bine livrează informaţia către elev profesorul căruia îi place ceea ce face. Nu contează vârsta, să ştiţi că şi colegii mei în vârstă s-au perfecţionat în a utiliza şi platformele şi aparatura necesară învăţământului online, la fel ca şi cei tineri. Şi-au dezvoltat abilităţile pe calculator, deci vârsta nu este un atuu, dar nici un impediment. Important este să vrei, să-ţi placă, să-ţi doreşti şi, evident, să ai şi cu cine. Să-şi dorească şi elevul. Important este să faci elevul să-şi dorească să înveţe, asta este o chestiune care ţine puţin de talent. După cum ştiţi talentul fără muncă nu înseamnă mult. Dacă ţi-a plăcut să te faci profesor şi nu ai un talent deosebit, poţi să-l dobândeşti prin muncă.  

Impact real: Ce părere aveţi despre şcolile profesionale? 

Elena DRĂGAN: Acum nu o să încep să vorbesc despre învăţământul românesc, dar treaba aceasta, cu şcolile profesionale şi cu promovarea lor a început acum câţiva ani. Atunci când ai nevoie sau doreşti să angajezi un profesionist într-un domeniu nu găseşti, nu ai pe cine. Pe de o parte pentru că cei care sunt buni profesionişti au plecat aproape toţi din ţară, pe de altă parte se datorează faptului că şcolile profesionale au avut câţiva ani în care nu prea au mai fost de actualitate, şi acum reîncep să se reînfiinţeze.  

Impact real: Cum arată, în viziunea dumneavoastră, o şcoală modernă? 

Elena DRĂGAN: O şcoală modernă ar fi o şcoală în care toţi profesorii ar fi extraordinari, toţi elevii ar fi extraordinari, iar dotările ar fi cele normale pentru secolul în care trăim. Nu pot spune că şcoala noastră nu este din anumite puncte de vedere modernă. Că nu în toate compartimentele avem toate dotările pe care ni le dorim este adevărat, dar iubesc liceul acesta şi ar fi bine ca toate şcolile din toată ţara aceasta să fie ca liceul nostru. Din punctul meu de vedere este destul de modernă. Sunt diverse discuţii referitor la modalitatea cum ar trebui să studieze elevii la ora actuală. Poate ar fi mai bine dacă am avea mai multă autonomie sau dacă o şcoală ar putea să decidă într-o oarecare măsură cine să acţioneze ca şi cadru didactic. Nu cred că ar trebui să aşteptăm numai şi numai de la autorităţi să primim ceva pentru a face lucrurile moderne dintr-o şcoală. Până la urmă o şcoală modernă nu înseamnă numai aparatură şi dotare, înseamnă să avem şi noi o mentalitate conformă cu noţiunea de şcoală modernă. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *